Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă,  mărturisire și mărturisitori de credință

În Săptămâna Luminată a acestui an, sute de elevi din întreaga țară au participat la cele două etape naționale ale Olimpiadelor de Religie Ortodoxă. Pentru elevii din clasele gimnaziale, etapa națională a competiției s-a desfășurat la Focșani, județul Vrancea, iar liceenii au participat la probele olimpiadei în Piatra-Neamț, județul Neamț.

Județul Suceava a fost reprezentat de 16 elevi, unii dintre ei participând a doua sau a treia oară la etapa națională a olimpiadei, prof. coord. de lot Mirela Havîrneanu, de la Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc și Lavinia-Mihaela Andoni, de la Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava.  Iar rezultatele cu care se întorc acasă se dovedesc a fi, și în acest an, remarcabile:

            Premiul I, cu nota 10.00:

            Maria Bruja, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Câmpulung Moldovenesc, coord. prof. Daniela-Elena Gafiuc-Lehaci;

            Maria Molea, clasa a XII-a, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, coord. prof. Miriam Leon-Postolache.

De altfel, ambele premiante au obținut aceleași impresionante rezultate la fiecare dintre etapele naționale ale olimpiadei, în ultimii trei ani școlari.

            Premiul II, cu punctaje sensibil apropiate de nivelul maxim:

            Andreea-Iustina Podaru,  clasa a V-a, Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava, coord. prof. Irina Buta;

            Teodora Sava, clasa a IX-a,  Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, coord. prof. Miriam Leon-Postolache;

            Matei Sava, clasa a XI-a,  Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, coord. prof. Miriam Leon-Postolache;

⁠            Elevii clasați pe primele trei locuri au primit și premii în cărți și Medalia Jubiliară „Anul pastorației și îngrijirii bolnavilor”  din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

            Mențiune

            Maria-Sofia Niță,  clasa a VI-a, Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava, coord. prof. Irina Buta;

            Nicolaie Prigoreanu, clasa a VII-a, Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava, coord. prof. Irina Buta;

            Sabina Mirăuță,  clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Regina Elisabeta” Rădăuți, coord. prof. Maria Cusaci;

            Sofia Halip, clasa a X-a, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, coord. prof. Miriam Leon-Postolache;

            Premiu special, acordat de Ministerul Educației:

            Maria Acasandrei, clasa a IX-a, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, coord. prof. pr. dr. Florin Hostiuc;

            Diana-Maria Târziu, clasa a X-a, Colegiul Tehnic ,,Mihai Băcescu” Fălticeni, coord. prof. Maria Peiu;

            Ioan Onesemniuc, clasa a XII-a, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, coord. prof. Miriam Leon-Postolache;

            Premiu special, acordat de instituții, organizații sau antreprenori ce susțin și promovează educația pentru performanță:

            Maria Cîrdei, clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuți, coord. prof. Vera-Elena Bîndiul;

            Andrei Grigorescu, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Artur Gorovei” Bunești,  coord. prof. pr. dr. Florin Grigorescu;

            Elena-Loredana ⁠Rusu,  clasa a VIII-a, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava,  coord. prof. Anamaria Munteanu;

            Teodora Neculau,  clasa a X-a, Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, coord. prof. pr. dr.  Tudorel Neculau.

Maria Molea, elevă în clasa a XII-a, care a obținut nota 10,00 și în acest an, a trăit cu o emoție aparte și cu nostalgie aceste zile și ne-a mărturisit: „Olimpiada de Religie a însemnat, pentru noi, o înviere. O înviere a cărei flacără arde neîncetat în sufletele noastre, păstrând mereu viu focul dorinței de a ne reîntoarce aici, la tot ceea ce înseamnă această competiție, aici, în lumea în care credința este credință, adevărul este adevăr, libertatea este libertate și iubirea este iubire. Iar, sub semnul acestei iubiri, inimile noastre s-au unit prin veșnicie în prietenii curate, sincere, prietenii care ne învață profunzimea unității, prietenii care nu încep și nu se termină, prietenii care există și au existat, fiind descoperite de noi aici, cei chemați de Același Dor, de Aceeași Iubire, de aceeași trăire.

Recunoștință deplină și înălțătoare împlinire, mii de emoții și zeci de fiori, sute de zâmbete și nenumărate îmbrățișări. Oameni frumoși, îngeri cu chipuri omenești, copii în suflet și adulți în propriile puteri, în propriile valori și, mai ales, în propria credință. Acestea mi-a fost dat să le cunosc aici, la Piatra-Neamț, și, cu lacrimi în ochi, ce poartă sentimente de recunoștință, emoții, melancolie și deosebită admirație, vă mulțumesc că ați transformat fiecare clipă într-o carte fără început și fără sfârșit, fără cotor și fără coperte.

Mulțumire deplină, căci toți, în frunte cu Însăși Viața, mi-ați  transformat Olimpiada de Religie într-o trăire pe care o voi resimți toată viața.”

Iar Maria Bruja, din clasa a VIII-a, care a ocupat și în acest an locul I, cu nota maximă,  reafirmă: „Am simțit mereu olimpiada de religie nu ca pe un concurs,  nu  ca pe o luptă pentru un premiu, ci ca pe o olimpiadă a sufletului, în care se simt credința și dragostea pentru Hristos. A fost o ocazie minunată să-L mărturisim pe Hristos, să-I arătăm că noi Îl căutăm și Îl iubim.”.

Referindu-se la performanțele elevilor suceveni la disciplina religie, doamna prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar, a evidențiat: „Și rezultatele acestea ale elevilor participanți la Olimpiada Națională de Religie, Cultul Ortodox, ca și cele din multitudinea de activități școlare și extrașcolare, de la nivel eparhial și național, corelate disciplinei noastre, pe care le propunem și le organizăm cu consecvență la Suceava, vorbesc despre cunoașterea și trăirea la un nivel înalt de profunzime a adevărului de credință, despre participare activă, consecventă și conștientă la viața liturgică a comunității, despre exersarea și aplicarea unor principii de gândire critică și de gândire reflexivă, despre învățare cu bucurie, despre rugăciune și, da, despre o anume formă de mărturisire.

Dacă ne raportăm la principiul eclesiocentric, copiii și tinerii aceștia tocmai au experimentat, o dată în plus, puterea comuniunii și a comunității în mărturisirea și trăirea dreptei credințe. Cu cât îi vom apropia mai mult pe copiii și tinerii de azi de învățăturile și răspunsurile  Bisericii, cu atât ne putem asigura că anii ce vin vor fi pentru ei, și pentru noi toți, dintre cei în care vom putea spune tot mai convingător: „Hristos în mijlocul nostru!”. Iar ei să dovedească prin însăși viața lor că „Este și va fi.”.

În tradiția ultimilor ani, ca o înnoită dovadă de susținere a educației pentru performanță în școlile sucevene de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, pe 1 iunie a.c., va fi organizată o festivitate de evidențiere a elevilor care au obținut rezultate remarcabile la etapele județeană și națională a Olimpiadei Naționale de Religie, Cultul Ortodox și la etapele județeană și națională a Olimpiadei interdisciplinare „Cultură și spiritualitate românească” (limba și literatura română – religie).

Irina Ursachi