Obștea de la Bălinești și-a sărbătorit pentru prima dată hramul, Sfântul Nicolae, după înființarea mănăstirii

Marți, 6 decembrie, Mănăstirea Bălinești și-a sărbătorit hramul. Deși Sfântul Nicolae este hramul mănăstirii de mai bine de 500 de ani, în 6 decembrie 2022 a fost pentru prima dată sărbătorit după deschiderea în acest an a mănăstirii de maici în jurul bisericii ctitorite de logofătul Ioan Tăutul în vremea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic l-a delegat pe părintele arhim. Melchisedec Velnic, Exarh și Stareț al Mănăstirii Putna, să slujească la prima sărbătorire a hramului Mănăstirii Bălinești. Alături de Părintele Exarh au slujit Părintele Secretar eparhial protos. Justinian Săvescu, protos. Ioan Tofan, referent la Sectorul Cultural, preotul Mihai Colac, slujitor la Mănăstirea Bălinești, preotul paroh Constantin Pintilie al satului Bălinești, alți preoți de la Centrul Eparhial și din parohiile vecine și diaconi de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava și de la Mănăstirea Putna. Din soborul celor 12 slujitori a făcut parte și Părintele Sergiu, venit împreună cu Maica Stareță Ioana Grozavu și maici de la Mănăstirea Crasna din regiunea Cernăuți.

Sfânta Liturghie a început la ora 9, în Paraclisul de lemn alăturat bisericii monument istoric, aflată în proces de restaurare. Răspunsurile la strană au fost date de un cor de maici de la Mănăstirea Dragomirna, care este mănăstirea de metanie a maicii starețe stavrofora Tecla Taslovan. La chinonic, corul parohiei Straja 2 i-a colindat pe cei prezenți.

Părintele Exarh a început cuvântul său de învățătură amintind de prima vizită la Bălinești, în 2006, împreună cu un grup de istorici din care au făcut parte Ștefan S. Gorovei, Voica Maria Pușcașu și Ștefan Andreescu. Aflată și atunci, ca și azi, în restaurare, pictura sfântului locaș impresiona prin marea ei sensibilitate. Apoi a vorbit despre necesitatea studierii temeinice a istoriei  bisericii pentru a stabili pomelnicul ctitorilor cât mai exact și a adresat locuitorilor satului Bălinești îndemnul de a mulțumi lui Dumnezeu pentru că au o mănăstire atât de frumoasă în mijlocul lor. De asemenea, a arătat că, pe lângă frumusețea unei mănăstiri, e necesar și personal monahal cu vocație.

În continuare, Părintele Exarh a vorbit despre viața pilduitoare a Sfântului Nicolae, amintind că mâna dreaptă a sfântului a fost primită în 1599 de Mihai Viteazul ca răsplată pentru meritele sale în războiul împotriva turcilor de la cardinalul din Bari și se află la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București. Voievodul la solicitat mâna sfântului pentru că rugăciunea la Sfântul Nicolae i-a salvat viața cu câțiva ani înainte, când călăul s-a înspăimântat și nu l-a mai omorât deși fusese condamnat la moarte de domnul Alexandru cel Rău.

La finalul slujbei, părintele Mihai Colac a adresat mulțumiri celor prezenți și și-a exprimat speranța că Maica Stareță și obștea vor continua lucrarea de organizare a mănăstirii.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșit Parastasul pentru ctitorii mănăstirii.

*

Biserica „Sfântul Nicolae” din Bălinești a fost ctitorită de marele logofăt Ioan Tăutu în anii 1494-1499 în satul Bălinești, astăzi în comuna Grămești, județul Suceava.

În 21 octombrie 2021, în ședința Permanenței Consiliului Eparhial a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, a fost decisă înființarea unei mănăstiri de maici aici, iar în 17 iulie 2022, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a hirotesit-o stavroforă și a instalat-o în slujirea de stareță pe monahia Tecla Taslovan.

Arhim. Dosoftei Dijmărescu,

Exarh cultural