O nouă întâlnire educațional-culturală la Centrul Eparhial Suceava

„O sărbătoare a oamenilor școlii, a cuvântului ziditor și bun, a cărților și-a autorilor de carte.” – astfel a fost descris evenimentul desfășurat în seara zilei de marți, 11 februarie 2025, la Centrul Eparhial Suceava cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, intitulat „Profesorul de religie: binecuvântare și provocare”, al cărui invitat a fost monahia Filoteia Cosma de la Mănăstirea Agapia.

Alături de Eparhia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Media și Comunicare și Sectorul Cultural, în parteneriat cu Societatea Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop”, evenimentul educațional-cultural a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava.

Întemeiată „în bucuria împrietenirii cu cuvântul vindecător și frumos, cu cărțile, cu arta, cu învățarea continuă”, întâlnirea care a adus împreună clerici, profesori de religie, elevi și părinți a fost așezată „sub semnul emoțiilor înalte, catartice, și al motivației”, fiind susținută de cea care a fost profesor de Studiul Vechiului Testament la Seminarul Teologic Liceal Monahal „Cuvioasa Parascheva” Agapia, dar și director al acestei instituții de învățământ, în perioada 1992-1996.

Manifestarea desfășurată în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava a debutat cu rostirea în comuniune a Rugăciunii Domnești și cu gândul de bun venit al celei care a fost inițiatorul și promotorul acestui eveniment, prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie. Evocând îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Calinic regăsit într-unul dintre Decalogurile devenite deja tradiție, doamna inspector i-a invitat pe toți cei prezenți să fie contemporani cu veșnicia prin împlinirea slujirii aproapelui, mai ales din rolul de profesor.

Au fost apoi rememorate momentele de la începutul anilor `90, când s-au redeschis cursurile seminarului de la Agapia, o școală de fete, într-un spațiu monahal, cu multe profesoare călugărițe, cu un program liturgic și educațional riguros și complex, în care fiecare ceas ce trecea devenea un nou prag de descoperire de sine, unul dintre dascălii primelor generații de eleve seminariste fiind monahia Filoteia Cosma.

„Și măicuța Filoteia, incredibila noastră profesoară, în care a-ndesat Bunul o bucată mare-mare de cer, ne dovedea prin jertfelnicia pe care o dovedea în fiecare zi că: Dacă voia lui Dumnezeu este în noi, și cerul este în noi, prin împlinirea poruncilor Lui. Vorbesc despre o profesoară pe care personal o priveam și-atunci, ca și-acum, ca pe-un iconostas, cu virtuți profesionale atent rânduite și desăvârșite-n ani toate-toate. Iubește cărțile și și-a filigranat erudiția în lumina a nenumărate biblioteci. Vorbește fluent câteva limbi și visul ce i-a rămas de împlinit e să traducă din franceză și italiană unele scrieri ale Sfinților Părinți.” -prof. Daniela Ceredeev.

Publicul s-a bucurat apoi de prelegerea „Profesorul de religie: binecuvântare și provocare” care a adus în atențieimportanța liberului arbitru în drumul duhovnicesc al fiecăruia, pornind de la un citat din Vechiul Testament din cea de-a cincea carte a lui Moise (Deuteronomul 30, 19). Punctând actualitatea Celor 10 Porunci, invitata acestei zile a adus exemple din scrierile sfinților părinți contemporani, precum Sfântul Paisie Aghioritul, Sfântul Nicolae Velimirovici, Porfirie Kavsokalivitul ș.a. În cadrul prezentării, maica profesoară a punctat și binecuvântarea și provocările ce nu le sunt deloc străine profesorilor de religie, dar și altor profesori care asumă misiunea împrietenirii copiilor cu Mântuitorul Hristos, vorbind despre călătoria spre a deveni profesori mai buni pentru copiii lumii.

Prezent la eveniment, pr. Constantin-Ciprian Blaga, consilier eparhial al Sectorului Cultural, și-a exprimat bucuria de transmite mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Calinic. Ca semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești, maicii Filoteia Cosma i-a fost conferit Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților din partea întâistătătorului eparhiei, „pentru remarcabila activitate dedicată Bisericii și Comunității”. Preacuvioasa maică Filoteia și-a exprimat recunoștința pentru acest dar și pentru momentul emoționant, mulțumind chiriarhului locului pentru darul oferit.

În continuare, doamna prof. dr. Aurica Daneliuc, de la Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I” din Rădăuți, a împărtășit din amintirile anilor în care maica Filoteia i-a fost profesor, îndrumător și exemplu la Agapia, îndemnurile și învățăturile din acea frumoasă perioadă însoțind-o întreaga viața și ajutând-o în cariera didactică.

În acest cadru a fost lansată cea dintâi carte din Colecția Crimca Junior a Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, publicată la finalul anului 2024, „Luminola, în căutarea luminii”, volum semnat de Cătălina Gheorghian, scriitoare de cărți pentru copii.

Pr. Ștefănel-Stelian Ciurciun, directorul Editurii Crimca, a vorbit despre cum a luat naștere proiectul Crimca Junior cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, o nouă ramură a editurii eparhiei, dedicată copiilor. „Editura Crimcași-a propus întotdeauna să ofere cititorilor lucrări care să-i hrănească sufletul și să le îmbogățească viața spirituală. Dar astăzi, prin Crimca Junior, vrem să mergem mai departe și ne-am propus să creăm un spațiu aparte pentru copii, un veritabil univers al micului creștin, așa cum puteți regăsi și în motto-ul colecției noastre, în care fiecare copil să-și găsească bucuria, să găsească înțelepciune și să găsească și lumină. În paginile noilor noastre publicații copiii vor descoperi personaje care să-i învețe bunătatea, povești noi care să le arate calea iubirii și ilustrații care să aprindă sclipirea frumosului. Fie că este vorba de albume ilustrate sau cărți de colorat, viețile sfinților sau istorisiri pline de tâlc, noi vrem să împlinim un ideal și anume să umplem copilăria de culori și de sensuri duhovnicești. (…) Ne dorim ca cei mici și cei mari să aibă parte de cărți de calitate și aceste cărți trebuie să împletească frumosul literar cu cel artistic și cu învățătura creștină. De aceea, credem că sufletul copilului este un pământ fertil, iar semințele pe care le sădim în primii ani de viață pot rodi mai târziu într-o credință statornică și în fapte bune. Astfel este esențial pentru redacția noastră să pună la dispoziția familiilor astfel de resurse, să le fie un sprijin și un partener de nădejde în educația copiilor lor.”

Părintele director a vorbit despre primul volum al acestei colecții care a văzut lumina tiparului, scris de Cătălina Gheorghian și ilustrat cu multă sensibilitate de doamna Cristina Diana Enache. „Această carte ilustrată își propune să le ofere copiilor o poveste plină de culoare și înțelesuri, în care personajul principal, Luminola, călătorește prin diferite încercări și descoperă pas cu pas ce înseamnă să cauți adevărata lumină. În fiecare pagină, cei mici vor fi îmbrățișați de o poveste plină de căldură, chemându-i să creadă cu toată inima și să dăruiască zâmbet, curaj, nădejde în fiecare zi.”

După intervenția autoarei în cadrul căreia a prezentat firul narativ al luminoasei cărți care surprinde importanța legăturii cu Dumnezeu prin rugăciune, spovedanie, împărtășanie și prin primirea altor Taine ale Bisericii, evenimentul le-a propus celor prezenți un atelier inedit, la care au fost invitați elevi ai clasei a III-a A, de la Școala Gimnazială Nr. 4 din Suceava, însoțiți de doamna învățătoare Isabela Apăvăloaie, și profesoara lor de religie, Magdalena Marișca. Astfel, Salonul Carte cu carte, pentru biblioteca mamei creștine a fost deschis de atelierul interactiv pregătit de doamna Cătălina Gheorghian.

La finalul sesiunii de zâmbete, copiii invitați au primit în dar cartea în care Luminola descoperă și redescoperă adevărata lumină, poveste terapeutică prin care autoarea și-a propus să aducă bucurie și mângâiere.

Nu în ultimul rând, participanții la eveniment au avut ocazia de a vizita galeria de pictură pe sticlă Călătorie în lumină cu Mântuitorul Hristos și Maica Sa, realizată de copii din clasele a II-a – a VII-a ale Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava și de elevi seminariști din clasele a IX-a și a XI-a, coordonați de doamna Livia-Teodora Țebrean, profesoară de religie.

Întrucât întâlnirile cu și despre cărți se arată de fiecare dată pline de inspirație, înainte de sesiunea de autografe, moderatorul evenimentului, prof. Daniela Ceredeev, a făcut o recomandare de lectură deosebită, „Triodul – Golgota pocăinței. Predici și meditații exegetice” semnată de Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, mai ales că în urmă cu câteva zile a început perioada Triodului, în Duminica a XXXIII-a după Pogorârea Sfântului Duh.

Manifestarea care a adus în atenție importanța misiunii dascălului, a punctat legătura extraordinară dintre profesor și elev și a arătat modul în care cărțile potențează și oglindesc lumina din oameni s-a încheiat în duh de rugăciune, prin rugăciune al cărei început a fost dăruit creștinilor de către Arhanghelul Gavriil, Cuvine-se cu adevărat.

Irina Ursachi

Foto credit: Cristi Turculeț