O nouă conferință organizată de Asociația Preoteselor Sucevene „Sfânta Elisabeta” în Postul Nașterii Domnului

Valorile familiei creștine, binecuvântarea lui Dumnezeu asupra celor doi soți, precum și rolul pe care preoteasa îl are în comunitate au fost numai câteva dintre subiectele evocate în cea de-a unsprezecea zi a lui Undrea, în Postul Bucuriei, în cadrul Conferinței „Sfânta Cununie – icoana pământească a unirii tainice a lui Hristos cu Biserica în teologia patristică a primelor secole”, susținută de pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Evenimentul, organizat la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic de Asociația Preoteselor Sucevene „Sfânta Elisabeta”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Media și Comunicare, a avut loc în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial în după-amiaza zilei de miercuri, 11 decembrie 2024.

Întâlnirea, dedicată tuturor celor care au dorit să descopere care sunt principiile și obiectivele familiei creștine contemporane și roadele duhovnicești ale Tainei Cununiei, a fost moderată de doamna Mădălina-Aura Buzilă, vicepreședinte al Asociației Preoteselor Sucevene „Sfânta Elisabeta”.

Alături de participanți, doamne preotese, tineri și tinere, elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, manifestarea s-a bucurat și de prezența unor clerici ai Centrului Eparhial Suceava, precum pr. Constantin-Ciprian Blaga, consilier al Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei, precum și a unor slujitori ai sfintelor altare din eparhie, între care pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți.

În cadrul prelegerii, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr a abordat tema familiei creștine ca icoană a unirii tainice a Mântuitorului Iisus Hristos cu Biserica Sa, așa cum este văzută de Sfinții Părinți din primele secole ale existenței Bisericii. Sfinția sa a subliniat cât de actuale sunt învățăturile Sfinților Părinți în societatea actuală. „Au fost totdeauna probleme, dar îndemnurile și învățăturile pe care Sfinții Părinți le-au dat atunci sunt la fel de valabile pentru astăzi, pentru că nu s-au inspirat din altceva decât din ceea ce este Cartea de căpătâi a noastră, din Sfânta Scriptură, și au căutat să transmită învățătura Sfintei Scripturi lăsată de Mântuitorul Iisus Hristos în legătură cu familia creștină, să transmită mai departe familiilor și să le îndemne, să le îndrume să păstreze și să respecte principiile pe care se întemeiază familia creștină.”

În semn de recunoștință pentru strădania în slujirea semenilor, „urmând (astfel) domnilor Moldovei și altor vrednici ctitori de țară și neam”, la finalul comunicării invitatul serii a primit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Ordinul „Mușatinii”, distincție înmânată de către pr. Constantin-Ciprian Blaga.

A urmat o sesiune de întrebări ale căror răspunsuri oferite de invitat s-au dovedit a fi rodnice, călăuze duhovnicești pentru această perioadă, în contextul provocărilor societății actuale. În continuare au fost aduse mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru acest dar și pentru binecuvântare, atât din partea oaspetelui, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, cât și din partea organizatorilor, reprezentantele Asociației Preoteselor Sucevene.

Întâlnirea, transmisă în direct pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către Sectorul Media și Comunicare, s-a încheiat cu o surpriză muzicală deosebită, oferită în dar de Corala „Sfânta Elisabeta” a Asociației Preoteselor Sucevene. Cu această ocazie a fost lansat oficial primul CD de colinde al grupului și videoclipul piesei „Noi în seara de Crăciun” de Ioan Brie, filmat la Mănăstirea Sucevița, ctitorie a Movileștilor.

Pentru a marca împlinirea a doi ani de activitate a asociației așezate sub ocrotirea mamei Sfântului Ioan Botezătorul, au fost interpretate mai multe colinde, precum și urarea „Mulți ani”, sub bagheta dirijorală a doamnei Ana-Maria Apetroae. Înființată în anul 2022, corala coordonată de doamnele preotese Ioana Rusu și Mădălina Buzilă a susținut până acum numeroase recitaluri de colinde în cadrul unor concerte organizate în colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, propunându-și, totodată, să continue implicarea în proiectele caritabile demarate în Bucovina și nu numai.

Irina Ursachi