Ecologia, cu tot ceea ce implică sensul larg al acestui termen, implică astăzi, mai mult decât oricând, responsabilitate. Dar, în domeniul silvic, ecologizarea, cu tot ceea ce ține de ea, înseamnă pasiune, muncă și determinare în respectarea standardelor acceptate la unison de specialiștii în domeniu. Mai mult, aerul pădurii este însuși simbolul sănătății. Cine își propune să ia o gură de aer proaspăt sau să facă activități sportive într-un mediu curat, acela pornește spre pădure. Și pe bună dreptate. Aerul de sub copaci este mult mai curat, deoarece arborii acționează asemenea unei instalații uriașe de filtrare.
Înțelegând rolul deosebit pe care îl are pădurea și din dorința de a arăta o implicare concretă în sprijinirea activităților silvice, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, 34 de preoți din Protopopiatul Fălticeni, la inițiativa părintelui protoiereu Adrian Dulgheriu, continuând o tradiție începută în urmă cu patru ani, luni, 9 mai a.c., sub supravegherea atentă a Preacuviosului Protos. Arsenie Rus, inspector al departamentului silvic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a domului inginer Gheorghe Negură șeful de Ocol „Silva Bucovina” precum și cu participarea lucrătorilor silvici din cadrul Ocolului Silvic „ Silva Bucovina”, au întreprins o amplă acțiune de împădurire. Concret, aceasta a constat în plantarea a 1000 de puieți de molid, obținuți în pepinierele proprii ale ocolului silvic menționat. Suprafața plantată a fost de 2,5 ha.
Prin urmare, în jurul orei 9:00, părintele protoiereu Adrian Dulgheriu a săvârșit o slujbă de binecuvântare a activității silvice pentru începerea lucrului, în cadrul căreia elementul central a fost rugăciunea prin care I s-a cerut Domnului să reverse binecuvântarea Sa asupra tuturor celor care se vor implica în activitatea specifică. Toți participanții au fost stropiți cu Agheasmă dar și puieții care urmau să fie plantați, precum și terenul pregătit în vederea plantării.
Domnul ing. Gheorghe Negură a ținut un scurt cuvânt în care a evidențiat importanța și, bineînțeles, efectele benefice pe termen lung, rezultate în urma împăduririi responsabile. Totodată, preoții au fost instruiți în vederea siguranței la locul de muncă și li s-a specificat detaliat modul în care se realizează plantarea corectă a molizilor.
Timpul favorabil a ajutat la ducerea la finalizarea în condiții optime a plantării puieților. La final, atât părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, cât și domnul inginer Gheorghe Negură au mulțumit preoților pentru interes și implicare; speranța tuturor a fost aceea că astfel de acțiuni vor continua și în anii viitori.
Pr Coman Claudiu
Parohia Ioneasa