Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost marți, 4 iunie 2024, gazda evenimentului de lansare a volumelor „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014 – 2020)” și „Trapezunt – Mănăstirea Sumela – istorie, credință, artă”, două lucrări de referință pentru istoriografia românească.
Evenimentul, moderat de prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, a avut loc în Sala Senatului Universității, în prezența mai multor personalități ale mediului academic ieșean și sucevean, profesori, clerici, studenți și iubitori de istorie. Dintre invitați amintim pe prof. univ. dr. Ion I. Solcanu și conf. univ. dr. Adrian-Bogdan Ceobanu de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pe pr. Constantin Ciprian Blaga, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și pe prof. univ. dr. Mihai Iacobescu și arhid. lect. univ. dr. Vasile Demciuc de la Universitatea din Suceava.
Manifestarea culturală a debutat cu prezentarea lucrării Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014 – 2020), o resursă bogată pentru toți cei interesați de istoria României și a evenimentelor care au dus la Unirea țării din 1918. Volumul, ce însumează peste 1700 de pagini, este structurat în trei părți. Prima parte conține o vastă bibliografie de aproximativ 9000 de titluri (cărți de autor, sinteze, studii articole și documente) și este împărțită în perioade istorice, cum ar fi anii neutralității României în timpul Primului Război Mondial (1914-1916) și campania Armatei Române din anul 1917, dar surprinde și aspecte sau personalități ale vieții politice, economice, social-culturale și religioase din Regatul, Basarabia, Bucovina și Transilvania anilor 1914-1920.
A doua parte a cărții inventariază Manifestările științifice dedicate Războiului de Întregire și Marii Uniri la centenar (congrese și conferințe naționale și internaționale, simpozioane, colocvii, expoziții evocatoare), iar în ultima parte, autorii acestei enciclopedii prezintă cititorilor mai multe Monumente și însemne comemorative/aniversare închinate eroilor căzuți în lupta pentru împlinirea acestor deziderate (ansambluri memoriale, obeliscuri, cruci comemorative, statui, busturi, plăci memoriale/comemorative, monede, medalii etc.).
Cel de-al doilea volum prezentat în cadrul evenimentului desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic și în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, „Trapezunt – Mănăstirea Sumela – istorie, credință, artă”, este semnat de arhid. Vasile Demciuc, cadru didactic la Universitatea din Suceava și consilier eparhial al Arhiepiscopei Sucevei și Rădăuților. Rod al unei ample cercetări științifice de peste 14 ani, volumul publicat la Editura Crimca a eparhiei Sucevei și Rădăuților este dedicat uneia dintre cele mai vechi biserici rupestre din fostul Imperiu Bizantin al Trapezuntului, care împlinește anul acesta 1638 de ani. Importanța acestui monument se datorează, așa cum mărturisește autorul, picturii murale interioare și exterioare, care a beneficiat în ultimii ani de un amplu proces de restaurare, dar și pentru patrimoniul mobil ce poate fi vizitat la Muzeul de Istorie din Atena.
În cuvântul său, domnul prof. univ. dr. Ion I. Solcanu a precizat faptul că apariția unei monografii dedicate Mănăstirii Sumela, al cărei autor este un sucevean care a crescut și s-a format intelectual în umbra raclei cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, cel dintâi ocrotitor al Moldovei, originar din Trapezunt, este o premieră și o lucrare de referință în Istoriografia românească.
La final, organizatorii au mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru arhiereasca binecuvântare ca un astfel de eveniment să se desfășoare la Universitatea „Ștefan cel Mare”, autorilor celor două volume, precum și tuturor celor care au luat parte la eveniment.
Pr. Ștefan Mihalcea
foto credit: Mihai Grosu