Cea mai cunoscută ctitorie a Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, Mănăstirea Voroneț, așezată sub ocrotirea „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință”, și cel dintâi locaș de cult ridicat de voievodul Alexandru Lăpușneanu, Mănăstirea Slatina, cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului”, au începând de ieri noi starețe.
În cea de-a XXI-a Duminică după Pogorârea Duhului Sfânt, 13 octombrie 2024, în ajunul zilei de 14 octombrie – dată la care Biserica Ortodoxă Română o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, două așezăminte monahale de o importanță istorică, religioasă și culturală covârșitoare din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, mănăstirile Voroneț și Slatina, au primit noi îndrumătoare duhovnicești, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.
La ceas de Vecernie, în biserica mare a Voronețului, iar mai apoi la Mănăstirea Slatina, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, le-a hirotesit stavrofore și le-a instalat în slujirea de stareță pe monahiile Eustohia Duciuc și, respectiv, Serafima Gherasim. Ierarhul le-a oferit maicilor toiagul de stareță, obiect care simbolizează autoritatea, responsabilitatea și buna păstorire a obștii monahale încredințate lor de Dumnezeu.
Părintele arhim. Nectarie Clinci, exarh de zonă în cadrul Protopopiatelor Suceava I, Suceava II și Rădăuți, respectiv arhim. Mihail Balan, exarh al Protopopiatelor Câmpulung Moldovenesc și Fălticeni, au fost cei care au dat citire actului prin care monahiile Eustohia și Serafima au fost numite în demnitatea de stareță, potrivit hotărârii Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor din data de 10 octombrie 2024.
La cele două evenimente au fost prezenți arhim. Serafim Grigoraș, stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, clerici de la Centrul Eparhial Suceava, precum și alți slujitori ai sfintelor altare de la bisericile din împrejurimi. Totodată, le-au fost alături maicilor mai multe starețe de la mănăstirile bucovinene, dar și rude sau apropiați.
După fiecare hirotesie întru stareță prin citirea rugăciunilor de binecuvântare și prin înmânarea toiagului, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de încurajare și a transmis gândul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, lecturând Decalogul unei starețe, text alcătuit special de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Atât stavrofora Eustohia Duciuc, cât și stavrofora Serafima Gherasim au adus gând de mulțumire și recunoștință Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, pentru încrederea și binecuvântarea acordate, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul pentru prezență și pentru cuvântul adresat și tuturor celor de față, pentru dragostea și împreuna rugăciune, asigurându-i de continuarea lucrării încredințate de Bunul Dumnezeu.
Rugăciunile celui dintâi ctitor duhovnicesc al Mănăstirii Voroneț, Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, numit mare dascăl al pustiei și povățuitor al călugărilor, și ale întemeietorului Mănăstirii Slatina, Alexandru Lăpușneanul, Domn al Moldovei, devenit mai apoi călugărul Pahomie, le sunt astăzi călăuze obștilor care s-au format în jurul acestor două vetre monahale din Arhiepiscopia Sucevei ș Rădăuților.