Unul dintre momentele care vestea faptul că Mântuitorul Hristos Se va înfățișa Tatălui ca jertfă pentru noi, regăsit în cuprinsul Rugăciunii arhierești a lui Iisus rostită înaintea Sfintelor Sale Pătimiri, a fost amintit astăzi, 16 iunie 2024, când în Bisericile Ortodoxe a fost lecturat textul Evangheliei Sfântului Ioan, în cadrul Sfintei Liturghii din Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic.
Cei prezenți la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, mănăstire binecuvântată cu un odor neprețuit, cinstitele moaște ale Sfântului Ioan cel Nou, și-au odihnit sufletele lângă racla marelui mucenic, participând cu bucurie la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte slujitori de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” și clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ.
În Duminica a VII-a după Paști, în care credincioșilor li s-a transmis, de către ierarhul locului, faptul că de-a lungul timpului cele mai mari și importante lucruri s-au realizat în urma rugăciunilor, răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu.
Cuvântul de învățătură în cadrul căruia a fost amintit faptul că fericirea vieții veșnice poate fi dobândită numai prin cunoașterea lui Dumnezeu, a fost rostit la finalul slujbei de către pr. dr. Alexandru Cojocari Moroșan, de la Parohia „Sfântul Nicolae” – Vama, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Totodată, sfinția sa a subliniat rodul pe care îl are rugăciunea, mai ales rugăciunea pentru aproapele, și a evidențiat rolul deosebit de important pe care Sfinții Părinți participanți la Sinoadele Ecumenice l-au avut în formularea, promovarea și apărarea învățăturii de credință, în sânul Bisericii, de-a lungul timpului.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic i-a mulțumit oaspetelui pentru cuvântul de folos și le-a recomandat celor prezenți să lectureze capitolul al șaptesprezecelea din Sfânta Evanghelie după Sfântul Evanghelist Ioan. „Aici v-a fost redată, în cadrul Sfintei Liturghii, doar o parte din respectivul capitol. Desigur, veți întâlni cele trei forme de rugăciune. În primul rând veți constata că și Hristos, ca Fiu al lui Dumnezeu, ca Dumnezeu, S-a rugat. Și capitolul respectiv descoperă cele trei forme de rugăciune. Mai întâi S-a rugat pentru Sine Însuși, apoi pentru apostoli și pentru credincioși. Rugăciunile sunt ca niște nervi ai sufletului. Dacă veți citi Sfânta Scriptură veți constata că cele mai mari și importante lucruri s-au realizat în urma rugăciunilor. Nimic fără rugăciune!”
Înaltpreasfinția Sa a citit rugăciuni pentru sănătatea sufletului și trupului și rugăciuni de dezlegare și o parte dintre clericii slujitori i-au binecuvântat pe cei prezenți prin stropire cu apă sfințită.
Nu în ultimul rând, Părintele Arhiepiscop i-a invitat pe toți cei prezenți la hramul mănăstirii din data de 24 iunie, când este prăznuită Aducerea cinstitelor moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, în Cetatea Sucevei, acum peste 600 de ani.
Unul dintre cele mai așteptate evenimente din seria manifestărilor dedicate hramului va avea loc sâmbătă, 22 iunie 2024, începând cu ora 18:00, când pelerinii sunt invitați să ia parte la Procesiunea „Calea Sfinților”. Racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou va fi purtată de clerici și monahi pe străzile orașului Suceava.
În dimineața zilei de duminică, 23 iunie, va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească, iar de la ora 18:00 va avea loc un moment artistic deosebit, devenit deja tradiție în ajunul hramului, concertul de muzică bizantină, din care nu va lipsi Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale
După încheierea concertului, pe scena amenajată în incinta ansamblului monastic va avea loc slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, urmată de Sfânta Liturghie de noapte, oficiată în paraclisul Catedralei Arhiepiscopale.
Luni, 24 iunie, când este pomenită aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou în Cetatea Sucevei, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului.
Astfel, anul acesta, sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava va fi nu doar un prilej pentru un pelerinaj de trei zile în Cetatea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, ci și ocazia de a participa la un amplu program liturgic și cultural.
Irina Ursachi