Al 502-lea hram al Mănăstirii Arbore, a cărei biserică a fost ridicată întru comemorarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, a fost încununat astăzi cu sfințirea Centrului Cultural-Educativ și Social „Sfântul Porfirie, Episcopul Gazei” și a altarului paraclisului amenajat în incinta acestuia. Având drept pildă iubirea de neam, mărinimia, dragostea de cultură și credința nestrămutată în Dumnezeu ale ctitorului, pârcălabul de Suceava Luca Arbore (Arbure), obștea monahală își dorește ca prin activitățile ce se vor desfășura în acest centru să întoarcă lui Dumnezeu, prin mijlocirea semenilor, măcar o infimă parte din binele cu care a fost copleșită în cei mai puțin de trei ani de la redeschiderea mănăstirii.
Astfel, în ziua de 1 septembrie 2024, prima a lunii Răpciune, care marchează calendaristic venirea toamnei, iar în orânduirea liturgică a Bisericii, începutul anului bisericesc, viețuitorii mănăstirii, dar și membrii comunității înfiripate în jurul uneia dintre cele mai frumoase și impresionante biserici medievale, nu doar din Moldova ori România, ci din întreg spațiul ortodox, au primit binecuvântarea arhierească a Preasfințitului Părinte Ieronim, Episcop al Daciei Felix, și a Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
A fost o zi bogată în evenimente, ce a debutat la primele ore ale dimineții odată cu sosirea ierarhilor și întâmpinarea lor, potrivit tradiției, cu pâine și sare, de fii ai satului, îmbrăcați în portul popular bogat împodobit ce este specific acestei zone.
Cei doi arhierei au târnosit mai întâi altarul paraclisului amenajat la etaj, cu hramurile „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” și „Sfântul Porfirie, Episcopul Gazei”, rugăciunile rostite reiterând sorgintea scripturistică a acestei ierurgii, în Vechiul Testament fiind descrise amănunțit sfințirea Cortului Legământului, a Chivotului Legii și a Templului lui Solomon. Din soborul slujitor au mai făcut parte pr. Ciprian Constantin Blaga, consilier eparhial al Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, părintele arhimandrit Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al eparhiei și viețuitor al Mănăstirii Putna, și pr. Ionel-Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți, precum și slujitori ai sfintelor altare de la parohiile și mănăstirile din împrejurimi.
Unindu-și glasul în rugă către Cel Preaînalt, clerul și credincioșii dimpreună I-au cerut să trimită harul Său sfințitor, ca să se adeverească astfel cântarea: „Această casă Tatăl a zidit-o; această casă Fiul a întărit-o; această casă Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o şi a sfinţit sufletele noastre“. Potrivit rânduielii, Preasfințiții Părinți au așezat părticele din cinstite moaște de mucenic în piciorul mesei Sfântului Altar și hrisovul de sfințire, pecetluind și îmbrăcând în veșmânt luminos locul care de acum înainte va fi jertfelnic pentru Jertfa cea fără de sânge – Sfânta Împărtășanie, Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Din acest moment, acest spațiu a fost afierosit lui Dumnezeu, la fiecare slujbă săvârșită aici urmând să fie pururea pomenită ofranda tuturor ctitorilor, binefăcătorilor și ostenitorilor.
Coborând la parterul clădirii, a fost oficiată apoi slujba de sfințire a centrului pus sub ocrotirea Sfântului Ierarh Porfirie, episcopul ce a păstorit la începutul veacului al cincilea în ținuturile de lângă Iordan, arhiereii binecuvântând spațiul prin stropirea cu apă sfințită și prin ungerea cu untdelemn sfințit, în prezența mulțimii de credincioși care a ținut să fie alături la această importantă realizare.
Preasfințitul Părinte Episcop Ieronim și Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar Damaschin, înconjurați de soborul de preoți și diaconi, de cinul monahal, de oficialități și de bine cinstitori creștini, și-au îndreptat cu toții pașii spre biserica-monument istoric, unde și-au găsit tihna trupului, dar și pacea sufletului, vrednicul boier Luca Arbore și soția sa, roaba lui Dumnezeu Iuliana.
După închinarea la cinstitele moaște ale Sfântului Ioan Botezătorul și Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la altarul de vară amenajat în proximitatea strălucitei ctitorii boierești, protos fiind părintele arhimandrit Dosoftei Dijmărescu.
La slujba arhierească au participat numeroși credincioși arboreni, avându-l în mijlocul lor pe domnul Dan Tiperciuc, primarul comunei, care, atașați de acest lăcaș monahal, dar și de valorile credinței strămoșești, sunt o prezență constantă în duminici și sărbători. Venind în acest loc binecuvântat, ei își împlinesc după puteri rucodelia rugăciunii sub tâmpla Casei celei preafrumoase a lui Dumnezeu de pe vechea moșie a Arbureștilor, ce a rezistat vitregiilor timpului vreme de peste cinci veacuri.
Membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava au psalmodiat răspunsurile liturgice la ecteniile și rugăciunile înălțate de soborul slujitor, înfrumusețând slujba.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopelor din Sfânta Evanghelie rânduite pentru această zi, Preasfințitul Părinte Ieronim a vorbit despre dubla suferință surprinsă de versetele scripturistice: cea a tânărului, chinuit de duhurile necurate, și cea a tatălui, care vedea zilnic cum fiul său se zbate în neputință duhovnicească, care îi afecta și sănătatea trupească. Preasfinția sa a evidențiat și remediile sugerate de Însuși Tămăduitorul acestei duble suferințe: credința dreaptă și nemărginită, rugăciunea multă și puternică, postirea în toate aspectele vieții.
După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a oferit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la propunerea părintelui stareț Porfirie Pescaru, distincții de vrednicie binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii în general, și îndeosebi proiectelor Mănăstirii Arbore, ctitori, cârmuitori de obști monahale, clerici, reprezentanți ai autorităților locale, șefi de instituții, ca semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești. Între cei distinși au fost părintele protosinghel Vasile Pîrjol, stareț al Mănăstirii Cernica din Arhiepiscopia Bucureștilor, și pr. Cristian Pahomi, preot slujitor la Mănăstirea Arbore.
Pentru hărnicia și jertfelnicia cu care s-au îngrijit de buna chivernisire a Mănăstirii Arbore în cei trei ani fără câteva luni de la reînființare, părintele protosinghel Porfirie Pescaru, stareț, și părintele protosinghel Arsenie Chiosu, econom, au primit la rândul lor ordine eparhiale din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
Pr. Constantin Ciprian Blaga, consilier eparhial al Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a dat citire textului Ordinelor „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pentru „remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității”, și „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou”, pentru urmarea modelului celui care a fost „tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.
Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar a ținut să rostească un cuvânt de mulțumire pentru toate cele bune petrecute la Mănăstirea Arbore, nu doar în ultimele zile, ci de când viața monahală a prins din nou contur între zidurile ce înconjoară protector biserica monument UNESCO.
„Iubiți credincioși, toate rotunjindu-se și împlinindu-se, cade-se a da Slavă lui Dumnezeu, Cel în Treime lăudat, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, pentru toate câte ne-a rânduit nouă. Iar aici, în chip deosebit la Mănăstirea Arbore, este sărbătoare după sărbătoare. Dacă acum câteva zile am avut pomenirea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, hramul acestei mănăstiri, iată, la numai trei zile avem o nouă bucurie, prin slujirea Sfintei Liturghii, bineînțeles, dar și prin sfințirea Sfintei Mese de la Paraclisul închinat Sfinților Ierarhi Calinic de la Cernica și Porfirie, Episcopul Gazei, și a Centrului Cultural-Educativ și Social, închinat de asemenea Sfântului Ierarh Porfirie, aceste slujbe de sfințire fiind săvârșite în dimineața acestei zile.
Îi mulțumim, așadar, Preabunului Dumnezeu în primul rând, mulțumim sfinților ocrotitori ai acestei sfinte mănăstiri, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul și, iată, de astăzi, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica și un sfânt mai puțin cunoscut, dar pe care îl are aproape de inimă părintele stareț, un sfânt din Gaza, din Palestina, și anume Sfântul Ierarh Porfirie. Cade-se a aduce respectuoase mulțumiri și sărutare de mână Părintelui Patriarh Daniel, care a binecuvântat ca cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica să poposească vreme de câteva zile în Bucovina, și dumneavoastră, și noi toți să putem să ne închinăm lor, cerând ajutorul acestui mare ierarh al Bisericii noastre. Aducem, bineînțeles, mulțumiri Părintelui Arhiepiscop Calinic, care a binecuvântat slujirile din aceste zile și care coordonează și supraveghează îndeaproape și cu multă exigență, binevenită, așa cum bine știți, lucrările de restaurare atât a monumentului istoric, cât și cele de restaurare și de extindere a clădirilor Mănăstirii Arbore. Cu adânc de smerenie și cu multă prețuire, aducem mulțumiri Preasfințitului Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, care preț de câteva zile a fost înfiat de către dumneavoastră, bucovinenii. Trei slujiri au fost, două aici la Arbore, joi și astăzi, și una la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi. Preasfinția voastră, primiți mulțumirea și gândul bun al nostru, al tuturor, dar și al credincioșilor, și duceți mai departe, acolo unde sunteți, inima plină de căldură a credincioșilor bucovineni. Mulțumiri părinților împreună slujitori și ostenitorilor, maicilor care au fost aici. Mulțumim dumneavoastră, bineînțeles, credincioșii, fără de care slujbele noastre ar fi serbede, dacă n-ați fi și dumneavoastră împreună rugători cu noi. Maica Domnului și sfinții toți pe care îi pomenim să ne ocrotească, aflându-ne noi astăzi pe 1 septembrie, la început de an nou bisericesc și început de toamnă, care își face simțită prezența prin frunzele care încep să cadă și prin adierea de vânt ceva mai răcoros, ca să fie roditoare în viața noastră lucrarea lui Dumnezeu și roadele pământului să fie binecuvântate, dar mai ales rodirea cea dinăuntru a sufletelor noastre să fie bineplăcută lui Dumnezeu. Amin.”
La final, protos. Porfirie Pescaru, starețul Mănăstirii Arbore, a adus mulțumiri Preasfințitului Părinte Ieronim, cel sub a cărui îndrumare s-a format la Mănăstirea Radu-Vodă, și Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, cel care l-a instalat stareț, punând astfel început unei grele, dar pline de împliniri ascultări, precum și Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântare și pentru dragostea și necontenita purtare de grijă arătată celor care slujesc Biserica lui Dumnezeu. Gând smerit a îndreptat și spre Atotțiitorul și Proniatorul a toate, căruia obștea pe care o păstorește, deși puțin numeroasă, se străduiește să Îi aducă jertfa laudei, prin săvârșirea zilnică a Sfintei Liturghii, mărturisindu-și nădejdea că la timpul cuvenit se vor alătura și alți viețuitori.
Preacuvioșia sa, în semn de recunoștință, dar și de aducere aminte a slujirii din această zi, le-a oferit ierarhilor oaspeți câte o icoană ce reproduce fresca reprezentându-l pe Sfântul Ioan Botezătorul aflată deasupra intrării în bijuteria arhitecturală și iconografică a pârcălabului Luca Arbore.
Cu o istorie de peste cinci veacuri, Mănăstirea Arbore și-a pierdut în vitregia timpurilor nu doar cea mai mare parte a tezaurului oferit cu multă generozitate de vrednicii ei ctitori, ci și statutul de mănăstire. În urma ședinței Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților din data de 21 octombrie 2021, a fost aprobată reînnodarea viețuirii călugărești la Mănăstirea Arbore, instalarea părintelui stareț având loc în data de 7 ianuarie 2022. Reorganizarea și revigorarea monahismului în așezămintele bucovinene închise a fost și este o prioritate a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, anunțată la scurt timp după întronizarea sa ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Până în prezent au fost redeschise mănăstirile Solca, Pătrăuți, Părhăuți, Bălinești, Ilișești, Mănăstioara, Sfântul Ilie – Șcheia, Siminicea, Ițcani, Mirăuți ș. a.
De atunci, patrimoniul așezământului monahal s-a îmbogățit cu două odoare de mare preț, părticele din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul și ale Sfântului Ierarh Nectarie, așezate în două racle cu o ferecătură deosebită.
Pentru mângâierea credincioșilor, dar și pentru a da solemnitate acestei perioade cu o însemnătate duhovnicească deosebită, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, în dimineața zilei de 29 august 2024 au fost aduse părticele din moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica de la mănăstirea al cărei stareț a fost vreme de mai bine de trei decenii. Acestea au rămas în baldachinul din curtea complexului monastic până în seara zilei de duminică, 1 septembrie 2024.
Scurt istoric
Inclusă de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) în anul 1993 pe lista Patrimoniului cultural mondial, în grupul Biserici pictate din nordul Moldovei, biserica Mănăstirii Arbore, cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, este ctitoria pârcălabului de Suceava Luca Arbore, unul dintre cei mai importanți boieri de la curtea Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare și Sfânt.
La 2 aprilie 1502, pe locul unui vechi schit, au început lucrările de construcție la biserica familiei pârcălabului Arbore, în vecinătatea curților de pe moșia Solca, cu intenția de a fi necropolă familiei sale. Potrivit pisaniei, lucrările au fost finalizate cinci luni mai târziu, la data de 29 august 1502.
Ctitoria boierească, construită din cărămidă şi piatră, se remarcă printr-o arhitectură deosebită, întâlnită atunci pentru prima dată în zona Moldovei, dar și prin pictura interioară și exterioară ce înfrumusețează lăcașul de cult și care îmbină armonios elemente ale artei postbizantine cu cele renascentiste și ale goticului occidental; în ea se ascund nu mai puțin de 47 de nuanțe de verde. Dacă despre autorul picturii interioare nu se cunosc prea multe informații, despre cea exterioară se crede că a fost realizată după 1538 de zugravul Dragoș (Dragosin), fiul preotului Coman din Iași, la cererea Anei, fiica lui Arbure cel Bătrân. Există însă și ipoteza ca frescele interioare și cele exterioare să fi fost realizate la scurtă vreme după sfințirea bisericii, petrecută la 29 august 1502.
În pronaos se află mormântul ctitorului, sub un impresionant baldachin de piatră sculptată, și mormântul soției acestuia, roaba lui Dumnezeu Iuliana.
Din cauza intemperiilor vremii din secolele XVII și XVIII, construcția și pictura s-au degradat, dar, cu toate acestea, începând din anul 1909, în diferite perioade, biserica Mănăstirii Arbore s-a bucurat de o serie de reparații care au vizat consolidarea și restaurarea locașului de cult.
După decăderea curții Arbureștilor, lăcașul de cult a rămas moștenire satului înfiripat în jurul moșiei boierești, ca biserică parohială, iar din anul 2021 are statut de mănăstire.
Integrat în Ruta mănăstirilor din zona Moldovei, așezământul monahal a fost inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență, Pilonul IV, Modernizarea/Reabilitarea Siturilor Turistice. Proiectul de restaurare a Ansamblului Mănăstirii Arbore are în vedere „o serie de intervenții absolut necesare asupra monumentului, unele directe, cu rol de asigurare a integrității și stabilității construcțiilor, altele indirecte, cu rolul de a înlătura factorii care pun în pericol starea monumentului. În acest scop se vor utiliza toate mijloacele moderne care stau la dispoziția proiectanților și constructorilor, fără a schimba caracterul monumentelor și stilul arhitectonic. Toate măsurile de conservare, restaurare și eliminare a factorilor ce duc la degradarea monumentului au la bază studii, expertize, analize de laborator existente etc.”