Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a organizat, prin Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, Tabăra Națională Tradiție și Noutate, ediția a VI-a, care a avut loc la Mănăstirea Putna, în perioada 24 – 29 august 2024.
La nivel național, acest proiect de tabără se desfășoară în șase locații diferite, în fiecare an fiind desemnată câte o eparhie gazdă, din fiecare mitropolie ortodoxă aflată pe teritoriul țării noastre. În acest an, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a găzduit un număr de aprope 50 de tineri din țară și de peste hotare, care au luat parte la o serie de activități inedite, la Mănăstirea Putna și nu numai.
Prima parte a taberei, care a avut loc în zilele de 24, 25 și 26 august, a fost destinată cunoașterii și împrietenirii. Deschiderea oficială a avut loc în sala Iacob Putneanul a complexului monahal de la Putna, în prezența Preacucernicului Părinte Mihai Pavel, Inspector Patriarhal responsabil al Biroului de catehizare parohială al Patriarhiei Române și a domnului Mihai Paraschiv, de asemenea Inspector Patriarhal, responsabil cu activitățile de tineret și relația Patriarhiei Române cu ONG-urile bisericești naționale de tineret. Ziua de luni, 26 august, a fost dedicată vizitării Mănăstirii Sihăstria Putnei, unde tinerii au participat la o slujbă de pomenire, în amintirea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen, cu ocazia pomenirii Sfântului Pimen cel Mare.
Astfel, în cea de-a doua parte a taberei naționale, în ziua de marți, 27 august, tinerii participanți au pornit de la Mănăstirea Putna într-un pelerinaj organizat de către gazde în Ținutul Mănăstirilor, așa cum este numit județul Suceava. Acești tineri au fost însoțiți pe tot parcursul taberei de către domnul Mihai Paraschiv, Inspector Patriarhal în cadrul Sectorului Teologic-Educațional al Patriarhiei Române, precum și de către domnul profesor Cristi-Gabriel Hurjui, Consilier Eparhial responsabil cu activitatea de tineret în eparhia noastră.
Itinerarul primei zile de călătoarie a fost unul vast și totodată deosebit, incluzând Mănăstirea Bogdana, Mănăstirea Marginea, Mănăstirea Sucevița, Monumentul de la Pasul Palma, Mănăstirea Moldovița, Centrul Muzeal și Multicultural „Palatul Dornelor” din municipiul Vatra Dornei, ultima oprire a primei zile fiind Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Dorna Arini, unde tinerii participanți au fost cazați și unde au avut parte de o întâlnire duhovnicească, întâlnindu-l pe Preacucernicul Părinte Constantin Bogdan Feștilă, cadru didactic la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava și preot responsabil de catehizarea parohială la nivelul Protopopiatului Fălticeni. Părintele profesor le-a vorbit celor prezenți despre importanța implicării celor mai tineri dintre creștini în viața Bisericii și le-a istorisit câteva dintre experiențele pe care sfinția sa le-a trăit în perioada studenției, când a fost membru și vicepreședinte al Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români – filiala Suceava.
De ademenea, în cadrul vizitei pe care tinerii au relizat-o la Centrul Muzeal și Multicultural „Palatul Dornelor”, aceștia au avut parte de un ghidaj complet al edificiului istoric și au vizionat o proiecție de film, moment în care au putut să observe întreaga activitate de tineret ce se desfășoară în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Cea de a doua zi a călătoriei, 28 august, a fost destinată unui alt traseu prin județul Suceava, cei 50 de participanți ai taberei vizitând Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea Humor și poposind pentru servirea mesei de prânz la Hotelul „Toaca Bellevue” din municipiul Gura Humorului. După masă, participanții și-au continuat călătoria, admirând bogăția culturală și spirituală a Mănăstirii Slatina, a Mănăstirii Cămârzani, a Mănăstirii Râșca și a Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, unde au participat la procesiunea de întâmpinare a delegației care a adus din Grecia odoare de mult preț, racla cu o părticică din Brâul Maicii Domnului și sfintele moaște ale Sfinților Nicolae și Nectarie.
După procesiunea de la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi, tinerii au vizitat Mănăstirea Dragomirna, unde au fost primiți în miez de noapte de către obștea mănăstirii, moment asemănat de către participanți cu clipele pe care le trăim în noaptea Sfintelor Paști. Mai apoi târziu în noapte, pelerinii taberei naționale „Tradiție și Noutate” din Ținutul Mănăstirilor s-au întors la Mănăstirea Putna.
În ultima zi de tabără, 29 august, tinerii au participat la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Putna, după care, au avut parte de un alt moment duhovnicesc special, primindu-l în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, care le-a oferit celor prezenți cuvânt de folos sufletesc și sfat, precum și binecuvântarea arhierească, pentru ca drumul de întoarcere spre eparhiile din care provin să fie unul fără ispite.
Tabăra Națională „Tradiției și Noutate” de la Mănăstirea Putna a reprezentat atât pentru invitați, cât și pentru gazde, un moment special. Astfel, aceasta a unit în rugăciune și-n comuniune tineri din toate eparhiile Patriarhiei Române, din țară și din străinătate, oferind celor prezenți o experiență unică și veșnică. Așa cum într-un mod deosebit explica Părintele Inspector Mihai Pavel, în cadrul festivității de deschidere a taberei, tinerii „au tăbărât” la Mănăstirea Putna, asemenea poporului ales din Vechiul Testament, pentru a lua cu asalt Împărăția Cerurilor, identificându-l pe Hristos în semenii lor, veniți din toate colțurile țării.
Pentru toate cele trăite în cadrul Taberei „Tradiție și Noutate” se cuvine să mulțumim, în primul rând lui Dumnezeu, pentru purtarea de grijă și binecuvântarea cerească. Mai apoi, alese mulțumiri aducem Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, fără binecuvântarea și sprijinul căruia tabăra nu ar fi putut avea loc. Mulțumim Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul pentru dragostea și cuvântul rodnic pe care l-a sădit în inimile celor tineri. Mulțumim Preacuviosului Părinte Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna și gazda acestui eveniment. Mulțumim Preacucernicului Părinte Mihai Pavel și Domnului Mihai Paraschiv, Inspectori Patriarhali, pentru timpul și experiența pe care ni le-au acordat, fiind alături de tineri în toate cele șase zile de tabără. Muțumim doamnei profesor Aurica Daneliuc și domnului Petrică Negrea, care ne-au sprijinit în organizarea excursiei prin județ, iar în final le mulțumim tuturor tinerilor participanți, care și-au sacrificat din timpul lor liber, din vacanță, pentru a fi împreună, în comuniune, sădind în suflete o amintire care va dăinui veșnic.
Biroul de Catehizare Parohială
al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților