În data de 18 august 2022, în prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, și domnul Viorel Nuțu, reprezentantul Firmei General Construct, au semnat contractul de finanțare al proiectului de „Consolidare și reabilitare al ansamblului de clădiri ale Mănăstirii «Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava»”.
La evenimentul care a avut loc în sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava, au mai fost prezenți și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, doamna Manuela Pătrășcoiu, director al Companiei Naționale de Investiții, domnul Gheorghe Flutur, Președintele Consiliului Județean Suceava, domnul Niculai Barbă, Vicepreședintele Consiliului Județean, domnul Ion Lungu, Primarul Municipiului Suceava și consilieri din cadrul Centrului Eparhial.
Dintre obiectivele cuprinse în programul de finanțare se numără Biserica „Sfântul Gheorghe”, Stăreția, Corpul de chilii, Paraclisul, Clisiarnița, dar și zidul de piatră care separă incinta Mănăstirii, obiective aflate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
La finalul evenimentului, Părintele Arhiepiscop a conferit domnului Ministru, Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție pentru mireni și Medalia Jubiliară, ca semne ale recunoștinței față de implicarea în bunul mers al Bisericii.
Istoria bisericii Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“ începe în anul 1514, când Bogdan al III-lea, fiul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, demarează construcția propriu-zisă, însă lucrarea a fost terminată de nepotul acestuia, Ştefăniţă Vodă, în anul 1522. Biserica mănăstirii fost pictată atât în interior, cât şi în exterior în perioada 1532-1534, sub domnia lui Petru Rareş.
În Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, sub un baldachin de piatră, se află racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou, aduse de la fosta Catedrală Mitropolitană a Moldovei, Biserica Mirăuţi, în anul 1589. În clădirile Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” a funcționat o școală clericală, din 1786, și apoi Institutul Teologic, începând cu 1826.
Mănăstirea a îndeplinit rolul de reședință mitropolitană a Moldovei în perioada 1522-1677, iar din anul 1991, pe cel de reședință arhiepiscopală.
După finalizarea lucrărilor de consolidare, reabilitare și restaurare, ansamblul Mănăstirii „Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava” va deveni unul dintre principalele obiective turistice ale Municipiului, redându-i-se strălucirea de altădată pe care a au dorit-o ctitorii acesteia.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților