În abia trecuta Duminică a Ortodoxiei, a fost – din nou și din nou – rândul nostru să învățăm jertfa mărturisirii, vii și autentice și cu bucurie, a credinței de la copii. Și sunt, în înțelesul Cuvântului de învățătură al Înaltpreafințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Icoanele – imagini văzute ale Nevăzutului, copii ce învață să vadă Nevăzutul.
Dintre activitățile Școlilor de duminică din eparhia noastră, diverse, creative și cu multiple valențe educative pentru copiii și tinerii participanți, atelierele de icoane se dovedesc a le fi tare dragi micilor noștri mărturisitori. Fie că e vorba de icoane pe sticlă, pe lemn, canvas sau hârtie, bucuria rugăciunilor lor curate și duioase și calde, strămutate într-o astfel de artă, rămâne neatinsă.
Și fiecare icoană – o nouă fereastră prin care copiii învață să vadă Cerul, locuit de Cel ce le e cunoscut ca Bunătate desăvârșită și Iubire deplină și Iertare îndurată și Lumină nestinsă și de netăgăduit Adevăr, o nouă formă de descoperire. Pentru că, aflăm din același Cuvânt-de-suflet-ziditor, „Icoana redă o realitate istorică, o realitate verificabilă din punct de vedere istoric, aşa cum sunt Întruparea Domnului, Răstignirea, Moartea şi Învierea Sa, Naşterea Sa din Sfânta Fecioară, viaţa de sfinţenie a celor care au crezut în El şi L-au mărturisit, uneori chiar cu preţul vieţii.”
Iar duminica întâia a Marelui Post a și fost timpul numai potrivit pentru un altfel de vohod, cel al copiilor purtând la piept, ca-ntr-o supremă formă de mărturisire, icoane plăsmuite chiar de ei în timpul „liturghiilor lor de după Sfânta Liturghie”, în naosul bisericilor părinților și bunilor lor. Putem vedea cu ochii îmblânziți de duioșie un astfel de vohod? Zeci de copii murmurând rugăciuni în dreptul sfintelor altare, cu obrajii împurpurați de bucuria și de emoția de a fi cei dintâi în alaiul dreptmăritorilor de sub streșinile bisericilor noastre, cu mâinile fremătând neliniștit pe ramele sfintelor icoane în care au ascuns atâtea tainice și nerostite altcuiva rugăciuni, cu ochii străluciți de lumina că trăiesc pentru întâia oară o asemenea bucurie. Și, din când în când, o privire scăldată într-o îndreptățită și cuminte mândrie, dusă pe furiș înspre părinți sau bunici, ce spune, fără a avea nevoie de cuvinte: „Mă vezi? Și vezi icoana mea frumoasă? O aduc cu mine acasă.”.
Astfel de întâmplări, deloc întâmplătoare și așa de frumoase, răzbat dinspre Școlile noastre de duminică. Copii și preoți și profesori ce strămută bucuria lui „a învăța” împreună în „a trăi” deopotrivă și pe măsura iubirii de Dumnezeu și de semeni credința. Devenind – astfel – luptătoare și mângâietoare Biserică! Asemeni copiilor și tinerilor din Centrul de Tineret al Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Valea Stânei, com. Vatra Moldoviței, coord. pr. paroh Constantin Coca și prof. Ioana Coca, Școala Gimnazială Vatra Moldoviței, sau ca cei din Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Berchișești, coord. pr. paroh Florin Dura, prof. Loredana Dura – director al Școlii Gimnaziale Berchișești și prof. Mihai-Bogdan Nistor, metodist pentru disciplina Religie al ISJ Suceava.
Câteva zeci de copii care învață să fie mici zugravi de îngeri în Școlile de duminică! Preoți și profesori care fac din întâlnirile cu ei adevărate sărbători și le și așază în umbra ocrotitoare a rugăciunii. Apoi, lecții despre sfinți și despre jertfă și despre dreaptă mărturisire, pe care le vor purta cu ei, credem noi, viața toată, dar și descoperiri neașteptate despre cromatică și despre semnificații și simbol și împrietenirea cu regulile însemnate în erminii. Și, ne-au mărturisit cu încântare copiii, le rămâne încredințarea, ca și părinților slujitori de la bisericile lor, că „Misterul icoanei este o revelaţie care se adresează numai omului credincios, hrănit „cu cuvintele credinţei şi ale bunei învăţături”.” (IPS Părinte Calinic) și că „Icoana reprezintă o veritabilă fereastră prin care omul și Dumnezeu se pot privi față în față.” (Părintele Dumitru Stăniloae)
(* În programul „Școala de duminică”, un program complementar, de tip educațional-catehetic, în cadrul parteneriatului Școală-Biserică, inițiat de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, chiriarhul locului, şi coordonat de către Sectorul educațional-teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, sunt înscrise până la această dată 95 de școli de duminică-pilot și două centre de tineret, din tot atâtea comunități parohiale din județul Suceava.)
Daniela Ceredeev, coordonator de program Școala de duminică