Mesaj la centenarul Colegiului Naţional militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc

Aniversarea împlinirii a 100 de ani de la înființarea în Cernăuți, la 25 noiembrie 1924, consfințită prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand I, a unei instituţii militare de învăţământ secundar superior (liceal), astăzi Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, este un prilej de recunoştinţă faţă de Dumnezeu şi față de toţi înaintaşii care au contribuit la formarea şi creşterea prestigiului învăţământului militar liceal.

Știut este faptul că în anii celui de-al Doilea Război Mondial, în condiţiile vitrege ale ocupării nordului Bucovinei, ca urmare a Pactului Ribbentrop – Molotov, de către fosta Uniune Sovietică, Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Cernăuţi a fost nevoit să se refugieze la Roman (iunie 1940), Târgoviște (iulie 1940), Câmpulung Muscel (octombrie 1940), din nou la Cernăuți (octombrie 1941), apoi la Timişoara (ianuarie 1944) și Pitești (ianuarie 1945). Desființat în mai 1945, a fost reînființat în cele din urmă la 1 septembrie 1953 sub numele de Şcoala Militară Medie Nr. 1 – Câmpulung Moldovenesc, funcționând, până la terminarea construcțiilor, la Iași, în clădirea Școlii Militare de Ofițeri de Infanterie nr. 3.

Încă o informație demnă de reținut este aceea că, la împlinirea a 450 de ani de la strămutarea la cele veșnice a Binecredinciosului Voievod  Ștefan cel Mare, la 2 iulie 1954, instituția a reprimit numele sfântului voievod, fiind cunoscută din acel moment drept Școala Militară Medie „Ștefan cel Mare” – Câmpulung Moldovenesc; din decembrie 1999 a primit titulatura de Colegiul Militar Liceal „Ștefan cel Mare”.

Dincolo de aceste scurte informații istorice, vă adresez câteva gânduri, generic grupate într-un Decalog al militarului.

  1. Mulțumiți lui Dumnezeu pentru că v-a înzestrat cu această vocație de a sluji țara și neamul întru apărarea patrimoniului naţional şi spiritual.
  2. Fiți gata oricând, potrivit jurământului militar, să vă asumați nobila condiţie de eroi ai neamului.
  3. Virtuţile militare, valorile creştine şi familia, într-un tot unitar, să vă fie alfa şi omega unei vieţi și cariere împlinite.
  4. Sporiți-vă credința în Dumnezeu, pentru ca moartea să vă ocolească întocmai ca pe cei hotărâţi să meargă pe calea sacrificiului suprem.
  5. Nu ezitați niciodată să vă jertfiți pentru neamul vostru, atunci când interesele acestuia sunt în mod vădit periclitate.
  6. Pregătiți-vă în așa fel încât mai bine să câștigați războiul prin cuvânt, nu prin arme, şi pacea prin pace.
  7. Pregătiți-vă continuu, pentru a fi foarte bun strategi și iscusiți ostași, pătrunși până în ultima fibră a simţirii de istoria neamului, cu victoriile şi vitejiile acestuia.
  8. Îmbinați în mod armonios disciplina spirituală, primită în familie, cu apărarea valorilor fundamentale: datoria, onoarea şi patria, alături de omenia manifestă.
  9. Pune-ți încrederea neţărmurită în Dumnezeu – Preasfânta Treime și în Sfinţii Militari și nu vă rușina a vă mărturisi credința, întocmai marilor voievozi și conducători.
  10. Luptați cu toată ființa voastră împotriva celor care ar vrea să ne răpească tezaurul material şi spiritual, ca astfel, biruind, să vă înregimentați în panteonul Sfinților Militari

Cu aceste sfaturi părintești închei cuvântul meu, felicitându-vă, la vreme de bilanț, pentru întreaga activitate desfășurată în Colegiul Militar Liceal „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Totodată, am convingerea că miile de absolvenți, ai celor 80 promoții pe care i-a dat acest liceu de-a lungul acestui centenar și care au pășit în istorie și în veșnicie, dintre care un număr considerabil au ajuns generali sau au fost și sunt recunoscuţi ca specialişti în ştiinţe militare, personalităţi în cercetarea ştiinţifică, economică şi culturală, vă vor fi, dragi elevi, modele în realizarea unei cariere de prestigiu.

La mulți ani, cu sănătate și cu mult bine în slujirea liniștii poporului român!

†  C A L I N I C

Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor