Cel pe care Nicolae Iorga îl numea „unul dintre pașnicii oameni de știință, închiși cu bucurie în cămăruța migălosului lor lucru”, Dimitrie Onciul, este comemorat în aceste zile la Straja, satul său natal, la Cernăuți, loc în care este înmormântat, și la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.
La împlinirea unui secol de la mutarea în veșnicie a celui care a fost președinte al Academiei Române și director general al Arhivelor Statului, Dimitrie Onciul, în Duminica a treia din Sfântul și Marele Post, numită și Duminica Sfintei Cruci, 19 martie 2023, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea suceveană Straja a avut loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolit al Europei Occidentale și Meridionale, și de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor numeros de preoți și diaconi, în prezența credincioșilor îmbrăcați în costumul popular specific zonei. Din soborul slujitor au făcut parte și delegați ai Centrului Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți.
Alături de străjeni, la evenimentul desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic au mai luat parte reprezentați ai autorităților centrale și locale, precum Gheorghe Cîrciu, secretar de stat la Departamentul Românilor de pretutindeni, și Mihai Juravle, primarul Comunei Straja.
La momentul chinonicului, Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolit al Europei Occidentale și Meridionale, a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat faptul că Dumnezeu Tatăl, prin nemărginita-I dragoste față de oameni, Și-a trimis unicul Său Fiu pentru a fi jertfit pe Cruce spre izbăvirea păcatelor noastre.
„Mântuitorul ne spune că grija noastră cea mare este să purtăm împreună cu El viața noastră. Darul acesta pe care ni l-a făcut, care este viața noastră, s-o purtăm cu El; să nu încercăm să găsim mântuirea în altceva și în altcineva decât în El. Adică să ne îngrijim pe noi înșine ca pe cel mai de preț dar pe care El ni l-a făcut. Dar nu pentru noi înșine, ci pentru El. (..) Pe fiecare dintre noi astăzi, fiecare dintre noi care suntem comoara Lui cea mai sfântă, pentru fiecare dintre noi S-a răstignit. Putem noi pricepe lucrul acesta? Pentru fiecare dintre noi. Dar și noi, fiecare Îl răstignim și batem cuie în mâinile Lui atunci când facem păcatul. Și asta de dimineața până seara. (…) Și după ce L-am răstignit, și după ce a murit, ridicându-Se din mormânt, ne spune: Bucurați-vă! Cum să nu ne bucurăm când ne dăm seama, când vedem ce a făcut El pentru noi? Dar aceasta ca să nu uităm că în centrul vieții noastre creștine, în inima bisericii este Crucea Lui, care este noul pom al vieții. Și că toată viața noastră creștină, dacă putem să înțelegem, este în jurul acestui pom al vieții dătător de viață. Este mărturia absolută a iubirii Lui față de noi. (…) Dumnezeu Și-a dat propriul Fiu pentru ca noi să trăim.”
A urmat slujba Parastasului pentru sufletul celui care a contribuit semnificativ în istoriografia românească. Astfel, acesta a fost pomenit alături de familia sa în Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” construită în Straja în vremea preotului Dimitrie Onciul, tatăl istoricului.
La finalul Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare, pr. Constantin Oprea, consilier eparhial în cadrul Sectorului Cultural, a dat citire textelor ordinelor eparhiale pe care Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a oferit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, distincții de vrednicie dăruite binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii ca semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești.
Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost oferit domnului Gheorghe Florin Cârciu – ministru secretar de stat la Departamentul Românilor de pretutindeni, și domnului Mihai Juravle, primarul Comunei Straja, „pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității”.
Ordinul „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul” a fost conferit doamnei prof. Maria Paraschiva Patraucean, director al Școlii „Dimitrie Onciul” Straja, „întrucât a urmat exemplul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, strălucit dascăl și întemeietor de școli, de numele căruia se leagă tipărirea primul Abecedar românesc și tipărirea în limba română a cărților de cult și a altor lucrări ziditoare de suflet, neobosit păstor duhovnicesc și apărător al credinței, care și-a asumat ca misiune și ajutorarea culturală și spirituală a creștinilor ortodocși români din interiorul arcului carpatic”.
Apoi a fost înmânată Medalia jubiliară – înscrisă în crucea bimilenară a istoriei și jertfei poporului român profesorilor Vasile Pasaila, din București, și Petru Bărbuță, din Straja, precum și domnului Dorin Patraucean, păstrător de tradiții din Straja, „în semn de aleasă recunoștință pentru contribuția semnificativă adusă de-a lungul timpului la păstrarea și promovarea valorilor spirituale, patrimoniale, educaționale, filantropice, misionare, edilitare, culturale și sociale ale Bisericii și Țării”.
La final, în semn de recunoștință pentru vizita arhierească, pr. paroh Ioan Morar le-a oferit ierarhilor câte o icoană cu chipul Maicii Domnului, iar edilul comunității bucovinene le-a dăruit acestora o traistă tradițională cu placheta omagială și 2 cărți, cele mai recente apariții ale Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, „Dimitrie Onciul – istoric, profesor, fondator, patriot”, și un volum de „Predici”, semnat de tatăl marelui istoric.
Seria manifestărilor comemorative a debutat sâmbătă, 18 martie 2023, la Cernăuți, cu o slujbă de pomenire la mormântul istoricului Dimitrie Onciul, prilej cu care a fost sfințit monumentul funerar recent refăcut. Evenimentul a fost marcat în prezența a numeroși credincioși din România și Ucraina, și a unor oficialități a celor două regiuni, între care secretarul de stat Gheorghe Florin Cârciu, consulului General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, și Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava. În după amiaza aceleiași zile, la Căminul Cultural din Straja a fost evocată personalitatea complexă a acad. Dimitrie Onciul, subliniindu-se totodată valoarea lucrărilor sale în ceea ce privește întărirea sentimentului de dragoste de patrie și de neam.
Luni, 20 martie 2023, în ziua în care se împlinesc exact 100 de ani de la trecerea la Domnul, atât la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, cât și la școala care poartă numele marelui istoric, vor avea loc sesiuni de comunicări științifice prin care va fi prezentată nesfârșita dragoste de țară și de neam de care a dat dovadă istoricul, academicianul, profesorul și, nu în ultimul rând, omul Dimitrie Onciul.
Alături de delegați ai Arhiepiscopiei, la cele două evenimente vor participa specialiști în domeniul istoriei de la Biblioteca Națională a României, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, de la Academia Oamenilor de Știință a României Iași, precum și de la Arhivele Naționale Iași.
Evenimentele comemorative, organizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în parteneriat cu Primăria Comunei Straja și cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni își propun, în semn de omagiu, să aducă la lumină personalitatea marcantă a unuia dintre cei care au contribuit cu înțelepciune și conștiință patriotică la conturarea istoriei poporului nostru.
Dimitrie Onciul s-a născut la 26 octombrie 1856 în localitatea Straja, județul Suceava, fiind cel dintâi fiu al preotului Dimitrie și al soției Singlitichia. A urmat studiile la Cernăuți și Viena, fiind la un moment dat președintele Societății studențești „Junimea” din Cernăuți și vicepreședinte al Societății Studențești „România Jună” din Viena.
După ce în anul 1895 devine profesor de istorie la Universitatea din București, Dimitrie Onciul este numit Director al Arhivelor Statului din București în anul 1900.
A fost Președintele Academiei Române în perioada 1920 – 1923, fiind ales membru al acesteia încă din 1906.
Prin lucrările sale, Dimitrie Onciul a demonstrat formarea poporului român pe o arie întinsă de ambele părți ale Dunării. Între lucrările sale se numără: Teoria lui Roesler. Studii asupra stăruinței românilor în Dacia Traiană (1885); Radu Negru și originea Principatului Țării Românești (1892); Originile Principatelor Române (1899); Tradiția istorică în chestiunea originilor române (1907); Ideea latinității și a unității naționale (1919).
A trecut la cele veșnice la 20 martie 1923, la București, dar, potrivit dorinței sale, a fost înmormântat la Cernăuți.
Irina Ursachi
Foto credit: Pr. Iosif și Dina Andronic