Un mic Betleem au reușit tinerii noștri să facă din sufletele celor care i-au ascultat colindând. Colinda e o rugăciune, e bucuria vestirii Nașterii Pruncului Iisus, Fiul lui Dumnezeu. Tradiția colindatului înseamnă și responsabilitatea mare de a menține vie însemnătatea zilei de Crăciun, adică Nașterea Domnului, pentru a nu aluneca în consumism și secularizare.
E tradiție an de an, ca tinerii noștri să pornească la colindat. Ei au participat, s-au rugat la Sfânta Liturghie și au vestit Nașterea Domnului oamenilor de la Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava. Cu bucurie, tinerii au vestit Nașterea luiHristos și jertfitoarelor cadre medicale de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Au colindat și pe bolnavii de la Secțiile de Oncologie, Îngrijiri Paleative și Infecțioase. I-au revăzut pe bătrânii de la Căminul de Bătrâni al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” și au colindat împreună. Și-au arătat prețuirea și față de țăranii și producătorii locali de la Piața Volantă – Direcția Agricolă Suceava. Au colindat și au fost apreciați. Tinerii au colindat apoi pe ostenitorii Redacțiilor Monitorul de Suceava și TV Plus Suceava. Foarte încântați au fost oaspeții străini care au venit într-un schimb de experiență academică la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava. Emoționantă a fost întâlnirea tinerilor noștri cu oamenii necăjiți, unii singuri și bolnavi, din Mușenița, de la granița Ucrainei cu România, unde sunt români, ucraineni și ruși. E al cincilea an când s-a ajuns aici, în cadrul Campaniei de ajutorare. Tinerii au colindat și au împărțit familiilor greu încercate alimente și hăinuțe.
Un moment de maximă bucurie a fost colindatul la casa noastră. Tinerii s-au bucurat, s-au jucat cu cei mici, au mâncat și au cântat. Bucuria s-a continuat la Slătioara, la zăpadă multă, la poalele Masivului Rarău. Părintele Ilie Ursachi din Slătioara i-a primit pe tinerii colindători și i-a omenit. O promenadă pe podiș, până la fâneață, printre brazi, pe poteci desprinse parcă din descrierile din basm și o bulgăreală au încheiat călătoria tinerilor, cu promisiunea că Maratonul de Colinde de la anul va fi și mai puternic.
Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit și anul acesta s-ajungem Sfintele Sărbători cu bucurie și sănătate! Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântare și încredere! Mulțumim tinerilor noștri pentru că știu să dăruiască bucurie. Cinste lor!
Forța ATOS!!!
Pr. Justinian-Remus A. Cojocar