Comuna suceveană Dumbrăveni s-a bucurat de o serie de momente cu adevărat deosebite astăzi, 4 septembrie 2022, în Duminica a XII-a după Rusalii, cunoscută și ca duminica în care este relatată întâlnirea Mântuitorului cu tânărul bogat. Activitatea pastoral-misionară intitulată „Suflet lângă suflet”, aflată anul acesta la cea de-a doua ediție, a adus împreună în rugăciune numeroși clerici și credincioși în mijlocul cărora s-au aflat cei doi ierarhi ai eparhiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar.
Evenimentul cultural-duhovnicesc, desfășurat în parcul central al comunei, a debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, imediat după momentul întâmpinării ierarhilor cu flori, dar și cu pâine și sare, potrivit tradiției.
Cei doi ierarhi au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurați de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte pr. Vasile Mihoc, prof. univ. dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, clerici ai Centrului Eparhial Suceava, între care pr. Dimitrie Horga, consilier în cadrul Sectorului Administrativ Bisericesc al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I, pr. Adrian Iftimiu, fost director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, precum și slujitori ai sfintelor altare ale parohiilor din împrejurimi.
Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu“ al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, dirijat de arhid. Ilie Leonte.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, ierarhii au citit rugăciuni de dezlegare și rugăciuni la începerea anului școlar.
A urmat momentul înmânării distincțiilor de vrednicie, oferite binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii, ca semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești.
Distincția Ordinul „Mușatinii”, oferită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic pentru strădania în slujirea semenilor, „urmând (astfel) domnilor Moldovei și altor vrednici ctitori de țară și neam”, a fost înmânată primarului comunei Dumbrăveni, domnul Ioan Pavăl.
Cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Crucea Bucovinei”, a fost oferită părintelui Vasile Mihoc, fiu vrednic al Bucovinei, „pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității”.
Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” a fost oferit slujitorilor sfintelor altare ale parohiilor localității Dumbrăveni, întrucât au urmat exemplul oferit de „tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.
La final, pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a rostit un cuvânt de învățătură referitor la textul Sfintei Evanghelii rânduite pentru această zi. Sfinția sa a explicat înțelesul duhovnicesc al vorbelor Mântuitorului Iisus Hristos din cadrul întâlnirii cu tânărul bogat, îndemnându-i pe cei prezenți să răspundă chemării Mântuitorului.
„În Evanghelia de astăzi îl vedem pe un tânăr căutând pe Domnul. (…) Acest tânăr învățat, cuminte, care avusese, desigur, mai mulți învățători, simte că are nevoie de mai mult. Și vine cu acest cuvânt: Învățătorule, ce să fac ca să moștenesc viața cea veșnică? Simte că ceva nu este destul. (…) Mântuitorul îi cere ca dezlipindu-se de avere să vină după El. De ce? Pentru că Mântuitorul a știut că tânărul acesta era legat de avere. Cum s-a și dovedit după aceea. Lui îi plăcea să fie bogat. Mântuitorul a simțit că tânărul acesta suferea de boala poftei de avere, a iubirii de avere. (…) Tânărul nu înțelegea un lucru esențial, că poruncile sunt împlinite cu adevărat atunci când nu sunt despărțite de cel care le-a dat, de Dumnezeu. Nu-i destul să ai poruncile dacă nu-l ai pe Dumnezeu. (…) Să ne facem datoria față de copii, față de tinerii noștri, ca ei să }l iubească pe Hristos. Și când vin la biserică și ascultă cuvântul lui Dumnezeu sau când citesc Scriptura și li se pară prea greu ceea ce zice Mântuitorul, să nu se întoarcă de la El ca tânărul bogat care a plecat, întristat, dar asta a ales. Nu a ales chemarea Mântuitorului. Evanghelia de astăzi, iată, ne pune la inimă, și celor mici, și adolescenților și tinerilor, dar ne pune și nouă, părinților, bunicilor, chemarea aceasta. Să ne întrebăm mai întâi. Nu cumva inima noastră este împărțită? I-am dat noi inima cu totul Domnului? (…) Inima noastră să o dăm lui Hristos. (…) Chemarea pe care Domnul o face din nou astăzi, lăsând toată grija cea lumească, ca să ne predăm Domnului, să mergem după El.”
Pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I, le-a mulțumit ierarhilor pentru arhiereasca binecuvântare, slujitorilor și credincioșilor prezenți pentru împreuna-rugăciune, precum și corului și organizatorilor pentru deosebitul eveniment.
Ierarhilor le-a fost oferită, din partea parohiilor Comunei Dumbrăveni, câte o sculptură deosebită cu reprezentarea Sfintei Cruci, realizată de către pr. Vasile Ioniță.
În numele Consiliului Local al Comunei Dumbrăveni, primarul Ioan Pavăl i-a conferit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Titlul de Cetățean de Onoare al localității „ca semn de înaltă prețuire pentru toată strădania depusă în slujba trăitorilor de pe plaiurile Bucovinei, îndemnați fără preget să păstreze și să apere credința strămoșească, buna înțelegere și întrajutorarea între oamenii iubitori de Dumnezeu și păzitori ai tezaurului spiritual strămoșesc”.
Cheia Comunei Dumbrăveni a fost oferită Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul „pentru un gest copleșitor, o apreciere pe măsură. Familia Dumbrăveni oferă cheia spre sufletul și inima Comunei, pentru astăzi și pentru eternitate. Înscrie în analele istoriei, pentru când vom deveni strămoși”.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a mulțumit reprezentanților autorităților locale pentru distincția oferită și i-a felicitat pe toți cei prezenți pentru implicare și dăruire. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat importanța asumării Crucii și a implicării active în susținerea lucrării Bisericii prin actul creator.
„Tânărul frecventa sinagoga, frecventa templul, era un tânăr de bună calitate și pe deasupra era și harnic. Dar știți când s-a întristat tânărul? Atunci când Mântuitorul i-a recomandat ca după ce împarte averea săracilor să-și asume Crucea și să-i urmeze. Asta ce vrea sa arate? Ca tânărul respectiv avea o gândire liniară. Omul cu o astfel de gândire, din păcate, nu ajunge niciunde, decât la pragul mormântului. Gândirea în perspectiva Crucii este cea care îți dă autoritate și identitate. De aceea, textul spune, cuvântul Crucii pentru cei ce nu cred este nebunie. Crucea, de fapt, este semnul prin care ne arătăm identitatea și apartenența noastră. Aparținem lui Dumnezeu, Unul în ființă, dar întreit ca număr de Persoane. Așadar, gândirea în perspectiva Crucii ne ajută să trecem peste foarte multe obstacole și să nu fim întristați. Ați văzut că tânărul s-a întristat. Și aș vrea să mai fac încă o precizare, zic eu foarte importantă. Să știți că Dumnezeu nu îi urăște pe oamenii bogați. Chiar deloc. Pilda talanților a arătat ceea ce spun eu, că cel care și-a îngropat talantul și nu l-a valorificat a fost certat. Dumnezeu nu-i urăște pe cei bogați. Știți pe care bogați îi „urăște” Dumnezeu? Pe bogații zgârciți. Pe bogații care nu știu să se înveșnicească prin actul creator. Nu știu să construiască un azil pentru bătrâni, o casă pentru copii, un spital, un dispensar și celelalte asemenea.”
Evenimentul cultural duhovnicesc a continuat și cu o serie de momente artistice susținute de Corala „Ciprian Porumbescu” din Suceava, dirijată de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu.
În cea de-a doua parte a zilei a avut loc conferința „Iisus Hristos Domnul” susținută de invitatul special al acestei zile, pr. Vasile Mihoc.
Manifestările prilejuite de cea de a doua ediție a activității pastoral-misionare „Suflet lângă suflet” au reușit să aducă bucurie, lumină și pace în inimile tuturor credincioșilor prezenți.
Irina Ursachi
Galerie foto AICI.