Jurnal de ctitorie – partea a treia
La data de 2 decembrie 2022, în amurgul unei zile începute cu Sfânta Liturghie în poiana luminoasă de la poalele munților Stânișoarei, nu departe de bordeiul în care a sihăstrit părintele Cleopa în anii 1952-1954, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Episcop vicar Damaschin Dorneanul, înconjurați de un frumos sobor de preoți și diaconi, monahi, monahii, tineri teologi și credincioși evlavioși așezau piatra de temelie pentru viitoarea biserică a Mănăstirii Vadu Negrilesei.
Timpul, definit de Sfântul părinte Dumitru Teologul drept intervalul dintre chemarea lui Dumnezeu și răspunsul omului la aceasta, ne-a aflat pe toți, ierarhi, preoți, monahi și credincioși, rugându-ne și străduindu-ne să înălțăm cu smerenie casă lui Dumnezeu și casnicilor Lui. Lucrarea a avut și are o dimensiune treimică, așa cum este firesc. Toate au stat sub semnul binecuvântării și al implicării chiriarhale, împlinite prin osteneala starețului și rotunjite prin dărnicia credincioșilor iubitori și jertfitori (în această categorie îi avem în vedere și pe cei aflați în fruntea instituțiilor centrale și locale, care au răspuns cu responsabilitate la solicitările noastre).
În răstimpul de la sfințirea bordeiului părintelui Cleopa din 2 decembrie 2021 până în ziua de astăzi, la Vadu Negrilesei se lucrează cu râvnă și cu sârguință din iubire și fidelitate față de Sfinții Cuvioși Paisie și Cleopa și față de toți părinții duhovnicești care au ținut aprinsă făclia credinței în vremuri furtunoase pentru neam și pentru credința străbună. Astfel, în fiecare an s-a adăugat câte ceva în buchetul ostenelilor de zidire și ziditoare. După amenajarea chiliei din 2021, cu ajutorul parohiilor din jur și al Direcției Silvice Suceava, a urmat procesul complex al dobândirii terenului pentru mănăstire și obținerea autorizației de construire, emisă la 1 februarie 2022. Ulterior, s-a emis și decizia de înființare a mănăstirii cu numărul 6 din 21 februarie 2022, stareț fiind numit Arhimandritul Ștefan Gușă. În iarna aceluiași an, la 2 decembrie 2022, s-a așezat piatra de temelie.
Cu ajutorul instituțiilor centrale și locale al mănăstirilor și parohiilor dar și al unor persoane foarte generoase s-a purces la zidirea efectivă a mănăstirii. Astfel, la pomenirea cuviosului Cleopa, din 2 decembrie 2023, slujba s-a ținut în demisolul bisericii mari, iar 2 decembrie 2024 biserica se afla deja la închiderea turlei centrale, definită de către Preafericitul Părinte Patriah Daniel drept catarg, cu ajutorul căruia Biserica, zidită în formă de navă, poate călători în siguranță spre limanul lin al Împărăției cerurilor.
Important de reținut este faptul că în ultimii ani pelerinajul spre bordeiul părintelui Cleopa din apropierea mănăstirii s-a intensificat, mulți credincioși mărturisind că se întorc zidiți sufletește după cercetarea locurilor în care a sihăstrit Sfântul Cuvios Cleopa.
Se apropie anul 2025, atunci când va avea loc proclamarea oficială a canonizării celor 16 mărturisitori, între care și Sfinții Cuvioși Paisie și Cleopa. Și ce alt dar mai potrivit le putem aduce acestora? Biserica în care se slăvește Dumnezeu Cel care este minunat și se odihnește întru sfinți este cel mai potrivit dar prin care putem întâmpina această revărsare de har.
Cei care doresc să ajute la continuarea lucrărilor și să devină ctitori ai așezământului monahal închinat Sfinților Cuvioși Paisie și Cleopa, le punem la dispoziție următoarele conturi deschise la Banca Comercială Română. Titular: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
în lei: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014,
în euro: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110,
în dolari: RO30 RNCB 0234 0370 1091 0004.
Cei care doresc să obțină mai multe informații despre mănăstire, au la dispoziție numărul de telefon al părintelui stareț Arhimandrit Ștefan Gușă: 0747791916.
Pr. Filaret Ruscan
Foto credit: Arhim. Paraschiv Dabija
Dronă: Mihai Grosu