Așezământul monahal care păstrează cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou încă din secolul al XVI-lea a îmbrăcat astăzi, 2 iunie 2023, veșminte de sărbătoare, prăznuirea Sfântului ocrotitor aducând buchet de bucurii duhovnicești în sufletele credincioșilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și nu numai.
Trei ierarhi ai Bisericii noastre s-au aflat cu acest prilej la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” pentru a înălța rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu și către cel dintâi ocrotitor al Moldovei, sfânt trapezuntin martirizat pentru statornicia în credința ortodoxă în anul 1330, în Cetatea Albă.
Astăzi, în ziua prăznuirii Sfântului, cei prezenți s-au bucurat de Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită pe un podium special amenajat în incinta ansamblului monastic de către Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, alături de un sobor de preoți și diaconi. Între aceștia s-au numărat protoiereii protopopiatelor Suceava I, Suceava II, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, clerici de la Centrul Eparhial Suceava, precum arhim. Paraschiv Dabija, dar și oaspeți din Arhiepiscopia Iașilor.
Mulțime de credincioși a poposit în Cetatea Sucevei, loc încărcat de credință, istorie și artă, dar mai ales binecuvântat de câteva secole de prezența sfințitoare a moaștelor Sfântului Ioan cel Nou, pentru a se închina sfântului mare făcător de minuni și grabnic ajutător. Sfântul Mare Mucenic ocrotește neîncetat Țara Moldovei, alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva, și le este aproape tuturor celor care îi cer ajutorul, oferindu-le sprijin și mângâiere.
La sărbătoarea hramului, racla în care sunt păstrate moaștele Sfântului Mare Mucenic a fost așezată spre închinare într-un baldachin special pregătit și împodobit, sub teii din curtea mănăstirii.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou”, dirijată de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu. În contextul declarării la nivel național a anului 2023 ca „Anul cultural Ciprian Porumbescu”, în cadrul slujbei Rugăciunea Tatăl Nostru a fost interpretată în varianta compusă de geniul Baladei românești, ca parte a unui demers de a integra în slujirea liturgică mai multe piese aparținând marelui compozitor român.
La momentul chinonicului, artista Alexandra Dan a interpretat pricesne închinate Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
A urmat cuvântul de învățătură rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, care a adus în atenție Odovania praznicului Înălțării Domnului, mucenicia Sfântului Ioan cel Nou, pomenit în această zi, precum și roadele binecuvântării moaștelor sfântului mult iubit pe aceste meleaguri.
„Atât de mult a fost silit să se lepede și n-a voit nici cum. Atunci, cadiul a hotărât să fie aduse unelte de tortură pentru Ioan, ca să-l înspăimânte și au fost aduse multe toiege de lemn, cu noduri, care înțepau foarte adânc. Și iată, a fost bătut cu sălbăticie, cu cruzime, dar el se ruga. (…) Începeau să-l bată pe rând și tot trupul său era sânge. Și pământul se înroșea de sânge, iar el se ruga de parcă n-ar fi avut nicio rană și nicio durere și Hristos îl întărea și se minunau toți cum mai trăiește, fiind plin de sânge și de oase rupte. Și l-au pus în temniță și iarăși l-au chemat a doua zi. În temniță, Dumnezeu l-a vindecat pe Ioan. Și, iată, scos sănătos de care s-au mirat cu toții, au început iarăși aceste bătăi crunte și atât de mult oboseau călăii lovindu-l și el era proaspăt și nu pățea nimic și se ruga continuu, încât și poporul, chiar și păgânii, văzând atâta răbdare și atâta putere la cel ce era chinuit, strigau și ei către călăi: Opriți-vă! (…) Puterea era de la Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu face minuni. Și atunci au hotărât, după îndemnul celui viclean, o pedeapsă și mai aspră. Și anume, să-i lege trupul cu un lanț de coada unui cal sălbatic și să-l poarte pe toate drumurile pietroase, cu pietre ascuțite, să-i provoace moartea dureroasă. L-au purtat și iată, încă era viu și se ruga cu toate că era șiroi de sânge în urma lui, și capul îi era zdrobit. Se mirau cum trăiește cu un cap atât de zdrobit, încât nu mai înțelegeau, și unul din călăi a gândit pentru că poporul a început să creadă că Ioan are Dumnezeul adevărat, și au crezut mulți văzând această minune. Dar unul care era înverșunat, în credința cea păgână, s-a dus și a adus o sabie și i-a tăiat capul lui Ioan. (…) Și Dumnezeu i-a primit sufletul. A rămas capul și trupul acolo pe pământ. Nu s-a atins nimeni de el. Dar spre seară s-a făcut un stâlp de lumină de la trupul și capul lui Ioan până la cer. Și s-au auzit cântări de îngeri și de sfinți care au coborât să-l întâmpine pe Ioan. Și minunau toți de acestea. (…) Avem acest odor atât de scump, cel mai scump odor, pentru că mulți creștini bolnavi, neputincioși, rătăciți, bântuiți de gânduri rătăcitoare au primit mare bucurie și vindecare și regăsire în calea lor către Hristos prin Sfântul Mare Mucenic Ioan, ce străjuiește Catedrala aceasta și care ocrotește pe toți credincioșii ce vin aici și întreaga Bucovină.”
La final, ierarhul a rostit rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate trupească și sufletească.
În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic i-a mulțumit ierarhului oaspete pentru împreuna slujire și pentru cuvânt și pentru rugăciune. Gândul de mulțumire s-a îndreptat către autoritățile cu ajutorul cărora se desfășoară lucrările de restaurare și consolidare ale așezământului monahal, precum și către cei care s-au implicat în buna desfășurare a evenimentului. Înaltpreasfinția Sa i-a invitat pe credincioși și la momentul prin care Sfântul Ioan este sărbătorit prin tradiție, la data de 24 iunie, când este pomenită aducerea sfintelor sale moaște în Cetatea Sucevei.
„Mulțumim, totodată, și autorităților care ne susțin cu toată sfințenia lucrarea de aici. Deja au început să se monteze schele și pentru mine este una dintre cele mai mari bucurii cu care am întâmpinat primul hram al mănăstirii de anul acesta. (…) Mulțumim părintelui stareț și părintelui mare eclesiarh pentru frumoasa organizare. (…) Vă așteptăm la hramul principal al mănăstirii, pe 24 iunie, când va fi prezent și părintele mitropolit, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, și vom fi mai mulți prezenți. (…) Vă îmbrățișez și vă așteptăm duminică de duminică, așa cum ați făcut-o și până acum la Mănăstirea Sfântul Ioan! (…) Sănătate și la mulți ani celor purtați numele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.”
În cadrul slujbei, protos. Justinian Săvescu, secretar eparhial și stareț al Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” Ițcani din Suceava, a fost hirotesit întru arhimandrit de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic.
Apoi, Înaltpreasfinția Sa a oferit binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii distincții de vrednicie, semn al prețuirii și recunoștință pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești.
Ordinul „Crucea Bucovinei”, oferit „pentru remarcabila activitate dedicată Bisericii și Comunității”, a fost înmânat părintelui prof. univ. dr. Viorel Sava, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, pr. dr. Lucian Leonte, protopop emerit al Protopopiatului Botoșani, pr. Pavel Postolache, protopop emerit al Protopopiatului Pașcani, și arhim. Calinic Chirvase, stareț al Mănăstirii Coșula. Același ordin a fost oferit doamnei prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, și domnului Sorin Filip, manager al Centrului Cultural Bucovina.
Cei prezenți, între care s-au numărat reprezentanți ai autorităților centrale și județene și starețe ale mănăstirilor bucovinene, au fost binecuvântați prin stropire cu apă sfințită.
A urmat vernisajul expoziției de fotografie „Ciprian Porumbescu”. În cadrul galeriei expuse pe esplanada magazinului Arimateea din curtea așezământului monahal, ierarhii prezenți și invitații speciali au avut ocazia de a se întâlni cu imagini de colecție, prin care sunt ilustrate viața și opera compozitorului de geniu, maestru al Baladei românești.
Sărbătoarea hramului se va încheia cu un moment deosebit, proiecția filmului „Ciprian Porumbescu”, la ora 18:00, în prezența actorului Vlad Rădescu, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava.
Ziua de 2 iunie amintește despre minunea pe care Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou a săvârșit-o în anul 1622, când Suceava era amenințată de tătari. Preoții slujitori au vrut să ducă racla în Cetatea Sucevei pentru a fi în siguranță, dar, neputând să o ridice, au înțeles că Sfântul nu voia să plece și că el va săvârși o minune spre a scăpa orașul. Așa s-a și întâmplat, căci s-a pornit o ploaie atât de aprigă încât i-a silit pe tătari să renunțe la asediul lor.
Irina Ursachi