Mănăstirea Dragomirna în lumina „Nopții muzeelor la sate”

Ediția a II-a a evenimentului cultural „Noaptea muzeelor la sate” a fost un bun prilej pentru Mănăstirea Dragomirna pentru a comemora 415 ani de la sfințirea Bisericii Pogorârea Duhului Sfânt de către mitropolitul ctitor Anastasie Crimca.

Traseul de explorare al ansamblului monahal a vizat vechea egumenie cu sălile expoziționale ale muzeului Anastasie Crimca (sala gotică, chilia Sfântului Paisie, lapidarium, sala de facsimile miniaturistice și sala de peceți parohiale), cetatea medievală cu cele cinci turnuri și cu drumurile de strajă, în lumina difuză ca de amurg ce străbătea printre suavele ocnițe.

În mod excepțional drumurile de strajă de pe latura de sud-vest a incintei au fost împodobite cu o inedită expoziție, care atestă continuitatea liturgică în timpurile grele, generate de Decretul 410 din anul 1959 când Dragomirnei i s-a cerut în mod categoric, de către autoritățile comuniste să-și închidă porțile și să-și alunge monahii care i-au dat stabilitate și trăinicie. Această expoziție, de o seară cu veșminte liturgice și țesături va fi obiectul unei noi săli muzeistice în mansarda actualului muzeu.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și cu ajutorul Secretariatului de Stat pentru Culte este în curs de implementare un proiect pentru un nou spațiu expozițional al muzeului Anastasie Crimca. Prin acest demers se dorește evidențierea bolții medievale a sălii gotice și structura specială de ferme, căpriori, grinzi și astereală a podului vechii egumenii, lucrare proiectată de regretata arhitectă – Ioana Grigorescu.

Pe esplanada muzeului, turiștii au fost întâmpinați cu expoziția ”Tămăduiri minunate” ce cuprinde reprezentări iconografice din fresca sfințită la 1616 a bisericii mari a Dragomirnei. Nocturnii vizitatori au fost purtați din poveste în poveste prin tainițe, pe scări din piatră în spirală, prin turnuri și drumuri de strajă. În interiorul cămărilor glasul maicilor ghid a dat viață zidurilor.

În incintă a răsunat cântarea de la strană a maicilor din Corul psaltic Crinii țarinii și a fost lansată Balada Voievodului Miron Barnovschi. Pentru evidențierea în versuri a vieții ctitorului fortăreței de la Dragomirna s-au ostenit Monahia Teodula Ianovcic, Monahia Ambrozia Rugina și Corul psaltic – Sfântul Inochentie de la Probota.

Mulțumim tuturor ostenitorilor care scot la lumină crâmpeie de viață din pietre și din rodul trudei strămoșilor noștri și rugăm pe Preasfântul Duh să se reverse cu preplin de daruri.