Mănăstirea Bogdănești la ceas de sărbătoare

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost cinstit în chip deosebit astăzi, 20 iulie 2023, în lăcașul de rugăciune al cărui ocrotitor este din anul 1994, când Mănăstirea Bogdănești, așezământ monahal de sorginte voievodală, a fost binecuvântată cu încă un hram.

Cu acest prilej, numeroși credincioși, între care și vârstnici din cadrul așezământului mănăstirii, au trăit momente de bucurie și împreună rugăciune, primind totodată binecuvântarea arhierească, în mijlocul lor aflându-se Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

După momentul întâmpinării cu pâine și sare, potrivit obiceiului, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească, la altarul de vară al mănăstirii, alături de un sobor de preoți și diaconi din care a făcut parte și arhim. Mihail Balan, exarh de zonă.

După citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a amintit una dintre cele mai mari minuni vechitestamentare – învierea fiului văduvei din Sarepta Sidonului, minune săvârșită de Preamilostivul Dumnezeu la rugămintea și prin mijlocirea Sfântului Proroc Ilie.

Preasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre smerenia femeii văduve care a recunoscut faptul că fiul a murit din pricina păcatelor ei, despre roadele bogate ale îndrăznelii sfinte a Prorocului Ilie și a tuturor celor care duc o viață bineplăcută lui Dumnezeu, precum și despre recunoștința de care creștinii ar trebui dea dovadă înaintea Tatălui Ceresc, cuprinzând cu bucurie toate darurile pe care El le trimite, dar și toate încercările prin care Se slăvește Numele Său. Nu în ultimul rând, ierarhul a subliniat faptul că binecuvântările lui Dumnezeu trebuie primite cu responsabilitate în viața omului.

„Din minunea învierii fiului acestei văduve care l-a îngrijit pe Prorocul Ilie aș vrea să învățăm trei lucruri. Primul dintre ele – smerenia acestei femei văduve. (…) A dat glas durerii ei de mamă, că îi moare fiul, dar a luat asupra ei, într-un fel, vinovăția, sau pricina, sau cauzalitatea acestei morți. (…) Niciodată să nu credem că suntem desăvârșiți. Niciodată să nu spunem: Doamne, eu mi-am făcut partea mea acum, Tu ești dator să-mi faci mie ceea ce Îți cer eu! Cine suntem noi? Cine suntem noi să-I cerem socoteală lui Dumnezeu? Ci întru smerenia inimii, așa cum vedem și din alte pagini ale Sfintei Scripturi, întru duhul umilit, ne înfățișăm înaintea lui Dumnezeu, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața noastră. Domnul dă și Domnul ia, Domnul trimite pace, Domnul îngăduie război. (…) Femeia văduvă în acest fel a gândit și așa a atras mila și bunăvoința lui Dumnezeu și l-a determinat pe Prorocul Ilie să-L roage pe Dumnezeu să-i învie fiul. Al doilea lucru pe care vreau să vi-l pun la inimă este îndrăzneala sfântă pe care a avut-o Prorocul Ilie în acel moment și în alte momente ale vieții lui. (…) La rugăciunea prorocului, la rugăciunea omului bineplăcut pentru râvna lui, pentru credința lui, pentru dragostea prorocului, Dumnezeu Își schimbă planul. (…) Noi suntem lutul în mâna olarului. Dumnezeu face din lutul respectiv ceea ce crede El de cuviință. (…) Nimic din ceea ce facem noi nu poate să covârșească mulțimea darurilor pe care Dumnezeu ni le trimite și nimic din ceea ce facem noi nu ne poate izbăvi de păcatele cu care L-am mâhnit pe Dumnezeu; doar scump Sângele Domnului Hristos ne-a șters nouă păcatele.”

La momentul rânduit, arhid. Vlad Ionuț Trofin a fost hirotonit întru preot pe seama Mănăstirii Bogdănești.

Alături de numeroși credincioși și de obștea mănăstirii, la eveniment au luat parte slujitori de la parohiile din împrejurimi, dar și reprezentanți ai autorităților locale.

La final, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a transmis gândul de prețuire și apreciere al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru întreaga activitate caritabilă desfășurată în cadrul Mănăstirii Bogdănești.

La rândul său, protos. Pamvo Dima, starețul mănăstirii, a adus mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru dragostea și grija pe care o are pentru această mănăstire și pentru vârstnicii găzduiți aici, credincioșilor prezenți, slujitorilor, și Preasfințitului Părinte Damaschin pentru Liturghia săvârșită în această zi atât de importantă pentru întreg așezământul.

Totodată, acesta a amintit că dintre cei peste 100 de vârstnici găzduiți în cadrul centrului majoritatea reprezintă cazuri sociale, iar mănăstirea acoperă pentru fiecare cheltuieli în cuantum de 4.000 lei pe lună, astfel încât așezământul se confruntă cu probleme financiare, mai ales în situația majorării prețurilor din ultima vreme pentru serviciile și bunurile de larg consum.

În încheiere, părintele stareț i-a îndemnat pe cei prezenți să fie aproape de cei aflați în neputințe, lipsiți de sprijin din partea familiilor și însingurați, nu doar în contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice, ci ca un exercițiu natural al omeniei ce sălășluiește în fiecare dintre noi.

Având ca principiu iubirea creștină lucrătoare, arătată prin jertfa față de aproapele, cei care doresc să se alăture mănăstirii în demersul filantropic, pentru ca acești vârstnici să beneficieze în continuare de un cămin în care să se asigure toate condițiile unui trai decent, sunt îndemnați să doneze în contul:

IBAN: RO76 RZBR 0000 0600 2389 6527

Titular: MANASTIREA BOGDANESTI

Valuta: Lei

Nume banca: Raiffeisen Bank

Cod Swift banca: RZBRROBU

Protos. Pamvo DIMA – 0757 607 453

Scurt istoric

Bogdan I, cel care este considerat întemeietorul Moldovei, alături de doamna Maria, a înălțat în anul 1363, în satul Bogdănești, o biserică așezată sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, dar sfântul locaș nu a rezistat mai mult de 150 de ani din cauza năvălirilor și asediilor tătare. În secolul al XVI-lea, domnul Petru Rareș hotărăște ca ultimele odoare rămase să contribuie la întemeierea Mănăstirii Râșca, aflată în apropiere.

O lungă perioadă de timp s-a încercat revigorarea vieții monahale în Bogdănești, dar abia în anul 1994, la sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, pe un nou amplasament, a fost așezată piatra de temelie pentru rezidirea Mănăstirii Bogdănești, în prezența Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul, Episcop-Vicar la acea vreme.

În 2022, în ziua prăznuirii Nașterii Maicii Domnului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, istoria așezământului monahal de sorginte voievodală s-a îmbogățit prin instalarea noului stareț, protosinghelul Pamvo Dima, de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

Hotărârea reconstituirii unei obști de călugări la Mănăstirea Bogdănești a fost luată de membrii permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în luna august a anului 2022 pentru a împlini dorința vrednicului de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen, întărită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, dar mai ales pentru respectarea gândului întâiului ctitor, Voievodul Bogdan I.

Daniela Livadaru
Irina Ursachi