Pomenirea Sfintei Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, a fost sărbătorită în chip deosebit la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Credincioșii au avut bucuria de a participa la slujbele închinate acesteia încă din ziua de 13 octombrie când, începând cu ora 21:00, a fost oficiată slujba Privegherii. La miezul nopții, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în cinstea Sfintei Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, înconjurat de numeroși preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și slujitori ai Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.
Cu acest prilej, veșmântul Sfintei Parascheva a fost așezat spre închinare în Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, lângă racla care adăpostește moaștele Sfântului Ioan cel Nou.
Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu”.
Alături de numeroși credincioși, la eveniment au luat parte și stareți și starețe ale unor mănăstiri din Eparhia Sucevei și Rădăuților.
La momentul rânduit, ierodiaconul Ioan Cărăușu a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Catrinari, iar monahul Atanasie Dornescu a fost hirotonit ierodiacon pe seama Mănăstirii Sihăstria Râșcăi.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a citit cuvântul de învățătură alcătuit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic despre viața, minunile și moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași.
„În ziua de 13 iunie 1641, mitropolitul Varlaam, însoțit de episcopii Evloghie al Romanului și Gheorghe al Hușilor, în prezența domnului Vasile Lupu, a primit moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, pe care le-a așezat în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. Inscripția din firida în care au stat moaștele istorisește pe scurt firul evenimentelor care au avut loc cu acel prilej. În anul 1888, în timpul lucrărilor de restaurare a bisericii, lucrări începute încă din 1884, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate în paraclisul amenajat în Sala gotică. Din păcate, în noaptea celei de-a doua zi de Crăciun a anului 1888, Paraclisul a luat foc de la o lumânare nesupravegheată. Deși era ca ars în întregime, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au rămas neatinse. Ceea ce a mai rămas din raclă se mai păstrează în încăperea arhivei Mitropoliei Moldovei. În urma incendiului, la începutul anului 1889, moaștele sfintei au fost mutate la Catedrala Mitropolitană. (…) De reținut este faptul că nicio biserică din țară – și nu numai – nu a primit părticele din moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, ele păstrându-se intacte, fiind învelite într-o pânză de in, sigilate, încă din 1641, de însăși mâna mitropolitului Varlaam, în prezența domnului Vasile Lupu. Sfânta Cuvioasă Parascheva este o sfântă făcătoare de minuni și mult folositoare. Cea mai mare minune a Sfintei este însuși preamărirea trupului ei cu darul neputrezirii, al vindecării de boli incurabile și al izbăvirii de multe nevoi, necazuri și primejdii. Pelerinii închinători au dat și pot da mărturii în acest sens.”
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a citit rugăciuni pentru sănătatea sufletului și trupului și rugăciuni de dezlegare și i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți prin stropire cu apă sfințită.
Sfânta Cuvioasă Parascheva alături de Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou ocrotește neîncetat Țara Moldovei, și nu numai, și le este aproape tuturor celor care îi cer ajutorul, oferindu-le sprijin și mângâiere.