„Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!”
Pomenirea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, a fost sărbătorită în chip deosebit la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Credincioșii au avut bucuria de a participa la slujbele închinate acesteia încă din ziua de 13 octombrie când, începând cu ora 21:00, a fost oficiată slujba Privegherii. La miezul nopții, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în cinstea Sfintei Cuvioasei Maicii noastre Parascheva în Paraclisul închinat marelui mucenic ce străjuiește Cetatea Sucevei de peste șase veacuri. Din soborul slujitor au făcut parte arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei Rădăuților, și arhim. Serafim Grigoraș, stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.
Cu acest prilej, veșmântul Sfintei Parascheva a fost așezat spre cinstire lângă racla care adăpostește moaștele Sfântului Ioan cel Nou. Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu”.
În cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, postat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, au fost evidențiate cele mai importante aspecte legate de viața, minunile și moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași.
„Sfânta Parascheva, sau Sfânta Vineri, cum i se mai spune în popor, s-a născut în anul 1025 în satul Epivata, astăzi Selimpaşa, o localitate din Turcia. (…) Iniţial, părinţii ei au vrut să o căsătorească. Însă ea – din dorinţa de a evita propunerea părinţilor – s-a retras la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea Pontului (astăzi Eregni). După cinci ani de aspră nevoinţă în această mănăstire, a plecat să se închine la Locurile Sfinte de la Ierusalim. Nu s-a mai întors în Heracleea Pontului, ci a rămas într-o mănăstire din pustia Iordanului unde, după un timp de nevoinţă, într-o noapte, i s-a arătat un înger în vis care i-a spus să lase pustia şi să se întoarcă în patria sa. Avea în jur de 25 ani. Potrivit tradiţiei, ajunsă în Epivata, Sfânta Parascheva s-a implicat în nenumărate activităţi filantropice, întemeind un cămin pentru săraci, orfani, văduve şi suferinzi. De altfel, ajutorarea săracilor făcea parte integrantă din viaţa ei, având în vedere că de copilă îşi împărţea hăinuţele cu cei lipsiţi, fiind cunoscută şi apreciată pentru faptele ei de milostenie. Epuizată de suferinţă şi de nevoinţă, Sfânta Parascheva, la numai 27 de ani, s-a strămutat la lăcaşurile cereşti, fiind înmormântată pe malul Mării Marmara, nu departe de Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Kallicrateia, unde, după întoarcerea din Ţara Sfântă, timp de doi ani şi-a continuat nevoinţele duhovniceşti, necunoscută de nimeni.”
Nu în ultimul rând, ierarhul a adus în atenție dragostea și bunătatea pe care le revarsă cea care este numită „floarea nevestejită a Bisericii lui Hristos” peste toți cei care îi înalță rugăciuni cu evlavie. „Sfânta Cuvioasă Parascheva este o sfântă făcătoare de minuni. Pelerinii închinători pot da mărturii în acest sens. O parte din mărturiile acestora le găsiţi în lucrarea Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva publicată de Editura Doxologia a Arhiepiscopiei Iaşilor. Cele mai multe au rămas însă neştiute, trăite în taină de cei ce s-au bucurat de grabnicul ajutor şi purtarea de grijă ale celei numită cu dragoste Ocrotitoarea Moldovei. Dincolo de minunea neputrezirii trupului, mireasma ce îl înconjoară şi căldura mâinilor, rămân bunătăţile nebănuite şi frumuseţile nespuse pe care le-a câştigat cu osârdia trupului şi cu purtarea crucii şi pe care cu îndrăzneală le cere Mirelui Ceresc pentru toţi cei care aleargă la racla ei cu încredere, ducându-i prinosul de rugăciune iubitoare. Iar Sfânta răspunde cu răbdare tuturor, mai devreme sau mai târziu, în numele Mântuitorului, Izvorul tuturor bunătăţilor!”
Sfânta Cuvioasă Parascheva alături de Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou ocrotește neîncetat Țara Moldovei, și nu numai, și le este aproape tuturor celor care îi cer ajutorul, oferindu-le sprijin și mângâiere.
Irina Ursachi