Unul dintre cei mai iubiți sfinți din întreaga creștinătate, „chipul blândeților”, așa cum este numit în tropar Sfântul Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei, a fost cinstit prin Liturghie arhierească, astăzi, 6 decembrie 2024, la Mănăstirea Cămârzani. În mijlocul obștii monahale și a numeroșilor credincioși s-a aflat un oaspete de seamă din Africa, Preasfințitul Părinte Hrisostom, Episcop de Bukoba și Tanzania de Vest, din Patriarhia Alexandriei. În această zi se împlinesc și douăzeci de ani de la începutul călătoriei spre veșnicie a Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul, ctitor al așezământului monahal de la Cămârzani și Episcop-Vicar al eparhiei vreme de 12 ani.
Alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte, între alții, pr. Ciprian Străjeru din Ierissos, Grecia, arhim. Mihai Balan, exarh de zonă și stareț al Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, pr. Ionuț Isopescu, consilier eparhial al Sectorului Educațional-Teologic, pr. Adrian Dulgheriu, protoiereu al Protopopiatului Fălticeni, slujba, oficiată în trei limbi: greacă, română și africană, a fost săvârșită în biserica mare a mănăstirii închinate praznicului Nașterii Maicii Domnului.
Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de corul maicilor Mănăstirii Cămârzani, renumit pentru interpretările deosebite dătătoare de bucurii duhovnicești. La eveniment au participat starețe ale așezămintelor bucovinene, reprezentanți ai autorităților locale, delegați ai Centrului Eparhial Suceava, precum și mulțime de credincioși.
După citirea textului Sfintei Evanghelii rânduit pentru această zi, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre bunătatea, smerenia și dragostea sfântului ale cărui moaște sunt așezate spre închinare în Bari, Italia.
Întrucât în perioada 4-7 decembrie 2024 are loc, cu binecuvântarea și la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Simpozionul Național „Dimensiunea teologică, culturală și spirituală a operei Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul”, la finalul slujbei, pr. dr. Ștefănel-Stelian Ciurciun, director al Departamentului Editură și Tipografie al Centrului Eparhial Suceava, a prezentat o parte dintre volumele editate în contextul manifestărilor dedicate „Anului Centenar Episcop Gherasim Putneanul”.
În ctitoria de suflet a vlădicului Gherasim au fost aduse în atenție opt volume apărute la Editura Crimca a eparhiei: o colecție de evocări, un volum biografic în imagini, o carte cu interviuri, cele patru jurnale personale ale Preasfințitului și un volum de apoftegme, toate apărute la Editura Crimca. „Aceste scrieri reprezintă nu doar o moștenire literară și spirituală de o valoare inestimabilă, ci și o chemare la introspecție, la rugăciune și la trăirea credinței în vremuri de încercare. Ele poartă amprenta unui suflet care a ales să slujească lui Dumnezeu cu smerenie și dragoste pentru semeni.”
Pr. Adrian Dulgheriu, protoiereu al Protopopiatului Fălticeni, și-a exprimat recunoștința pentru vizita arhierească, mulțumind ierarhului oaspete, dar și chiriarhului locului pentru binecuvântare și pentru inițiativa de a-l comemora pe Preasfințitul Părinte Gherasim Cucoșel, vrednicul păstor al acestor meleaguri.
Luând cuvântul, Preasfințitul Părinte Hrisostom, Episcop de Bukoba și Tanzania de Vest, i-a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ierarhilor Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin-Dorneanul, Episcop-Vicar, obștii monahale îndrumate duhovnicește de către stavrofora Maria Deac, soborului și tuturor celor prezenți pentru frumoasa și deosebita primire. Părintele Episcop a apreciat ajutorul oferit de credincioșii din România fraților din Africa, greu încercați, dar luminați de dragostea pe care poporul român o transmite prin pomenirea la rugăciune, prin susținerea morală și materială, întrucât familii numeroase din Tanzania și Rwanda se confruntă cu lipsa hranei și a apei.
„Mulțumim pentru bisericile pe care le-ați construit, pentru creștinii pe care i-ați botezat, pentru preoții pe care i-ați trimis, pentru monahiile pe care i-ați trimis. Și vă rog să nu vă opriți din dragostea dumneavoastră, să nu vă opriți din ajutorul dumneavoastră, acolo pe continentul negru, cu oameni negri, dar și cu viață neagră. Acum devin și ei luminați la minte, în inimă, pentru că devin creștini ortodocși și devin foarte buni creștini, africanii foarte credincioși. Da, sunt săraci, nu au bani, nu au de mâncare, nu au școli, nu au spitale, dar au credința în Hristos. Sunt foarte bucuroși, tot timpul dansează și cântă. Și bisericile sunt pline de credincioși, cântă toți împreună, se împărtășesc toți, la fiecare Sfântă liturghie scoatem câte cinci potire și se împărtășesc toți. Au mulți copii, 5, 10, 15 copii. Iubesc mult copii, nu-i omoară cu avorturi. Și ne dau exemplu acești oameni. Și ne spun, vă mulțumim pentru credința pe care ne-ați dăruit-o. Iau și eu putere din puterea dumneavoastră ca să continuăm lucrarea aceasta misionară în Africa. Iau și eu lumină din lumina voastră, aveți multă lumină aici. Să o transmitem și fraților noștri pentru rugăciunile și mijlocirile Sfântului Ierarh Nicolae ca să se slăvească Biserica, ca să se slăvească Hristos.”
Arhim. Mihail Balan, exarh de zonă, i-a îndemnat pe cei prezenți ca, inspirați de pilda de bunătate pe care o oferă Sfântul Ierarh Nicolae, să contribuie la ajutorarea celor aflați în nevoie.
Pentru că recunoștința față de înaintașii noștri poate fi dovedită prin evocarea lor, prin neuitare și prin rugăciune, a fost săvârșită slujba Parastasului de către un sobor condus de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, din care a făcut parte și pr. Constantin-Ciprian Blaga, consilier eparhial al Sectorului Cultural.
La finalul slujbei de pomenire, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a punctat truda întregii obști și a editurii și tipografiei arhiepiscopiei în ceea ce a însemnat implicarea în editarea și publicarea volumelor care evocă personalitatea Preasfințitului Părinte Gherasim.
„Am săvârșit acum slujba de pomenire la 20 de ani pentru Preasfințitul Părinte Episcop Gherasim Putneanul, cei care ați participat la Sfânta și Dumnezeiască a Liturghie, adică cei mai mulți dintre cei care sunteți aici de față, doar puțin ne-am adăugat la finalul slujbei de dimineață, ați aflat câte lucruri minunate au tipărit maicile de la Mănăstirea Cămârzani dimpreună cu ostenitorii de la Editura Crimca, vă îndemn din toată inima să-l descoperiți și să-l redescoperiți pe Preasfințitul Episcop Gherasim. Oricât s-a încercat ieri și oricât se va încerca și de acum înainte a vorbi despre Preasfințitul, e prea puțin.”
Sub streașina Bisericii „Sfântul Gheorghe” de la Cămârzani, în cimitirul așezământului monahal, unde se află mormântul Preasfințitului Gherasim, a fost oficiat un Trisaghion de către cei doi ierarhi, Preasfințitul Părinte Hrisostom, Episcop de Bukoba și Tanzania de Vest, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.
Pentru a-l omagia pe ierarhul dedicat rugăciunii, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc astăzi două decenii, în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților continuă evenimentele teologice și cultural artistice organizate sub egida Centrului de Studii și Documentare Crimca cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.
Tot astăzi a avut loc un moment comemorativ la Școala Gimnazială „Episcop Gherasim Putneanul” din Vadu Moldovei, ceremonia de denumire a unei străzi din municipiul Rădăuți „Strada Episcop Gherasim Putneanul (1924-2024)” și vernisarea Expoziției itinerante „Episcopul Gherasim Putneanul. Excurs biografic (30 mai 1924 – 06 decembrie 2004)” în Muzeul Mănăstirii Bogdana.
În anul 1992, la inițiativa și cu implicarea Preasfinţitului Părinte Gherasim Putneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților la acea vreme, Mănăstirea Cămârzani a fost redeschisă, formându-se aici o importantă obște de maici.
Începând din anul 2000, prin demersurile și osteneala Vlădicului originar din aceste locuri și a credincioșilor de atunci, a fost ridicată noua biserică, așezată sub ocrotirea Născătoarei de Dumnezeu, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”.
În cimitirul mănăstirii, alături de primii ctitori, își doarme somnul de veci Preasfințitul Părinte Gherasim Putneanul, Episcop-Vicar al eparhiei între anii 1992 – 2004, al treilea ctitor al așezământului monahal închinat Născătoarei de Dumnezeu și cel căruia i se datorează forma actuală.