Liturghie arhierească la hramul Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din satul Slătioara, comuna Râșca, județul Suceava

1

Sâmbătă, 30 ianuarie 2021, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Slătioara, Protopopiatul Fălticeni.

Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ și-a sărbătorit ocrotitorii, prilej cu care ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Credincioșii satului l-au întâmpinat în număr mare, cu pâine și sare, în haine naționale, așa cum este obiceiul locului.

În cuvântul de învățătură, arhiereul le-a vorbit celor prezenți despre importanța Sfinților Trei Ierarhi în viețile tuturor. Preasfinția Sa a subliniat și faptul că nevoia apărării dreptei credințe a fost și atunci, în perioada în care cei trei sfinţi ierarhi au viețuit, dar este și acum, în zilele noastre. „Atunci când au văzut că neghina încearcă să își facă loc printre grâul credinței celei drepte, n-au tăcut, ci au scris, și scrierile lor au rămas până astăzi ca fiind de neocolit pentru cei care doresc să vadă ce s-a întâmplat atunci, în veacul al IV-lea, și de acolo să se inspire, așa cum ar trebui și noi în veacul acesta, al XXI-lea, să ne apărăm credința. (…) Sfinții Trei Ierarhi ne cheamă la o mai autentică asumare a credinței, nu în afară, ci înlăuntru. Când spun Sfântul Vasile cel Mare, văd în el, în viața lui, Ortodoxia cea adevărată. Așijderea, și la Sfântul Grigorie Teologul, așijderea și la Sfântul Ioan Gură de Aur. Numele lor se identificau cu credința lor. Asta ar trebui să învățăm de la ei. Să nu fie o ruptură, să nu fie o fractură, să nu fie o separație între ceea ce noi suntem, ca mărturisire, ca înscriere, ca declarație, și ceea ce facem noi în viețile noastre.”

În încheiere, părintele episcop-vicar a făcut un îndemn la asumarea credinței, la apropierea de Dumnezeu și la ocolirea fățărniciei. „Să ne propunem și mai mult, zi de zi, an de an, post după post, să fie momente în care să nu mai fim trădători, să ne asumăm credința, să transpunem credința în viața noastră. Să nu fie o minciună viața mea atunci când mă compar, când mă oglindesc în ceea ce mi se cere. Și dacă nu pot ajunge acolo, încă, cel puțin să recunosc că nu sunt cum ar trebui și, recunoscând asta, Dumnezeu va veni, ne va îndrepta, ne va ridica și ne va ajuta El, Tatăl, așa cum orice tată ajută pe copil să fie după chipul său.”

Răspunsurile liturgice au fost date de corul satului, dirijat de prezbitera Elena Bostan. La finalul slujbei a fost săvârșit un parastas pentru enoriașii, ctitorii și slujitorii bisericii trecuți la Domnul.

Credincioșii, participanţi în număr mare, s-au bucurat de binecuvântarea și rugăciunea Preasfinției Sale, acordând totodată atenţie respectării normelor sanitare în vigoare.

Istoricul Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi” Slătioara

Vechea bisericuță de lemn, construită în anul 1797, a devenit cu timpul neîncăpătoare, fapt ce l-a determinat pe părintele paroh Vasile Bostan, cel care îi păstorește și astăzi pe credincioșii satului, să înceapă construirea unei biserici de cărămidă în anul 1980. Acesta a fost ajutat de enoriași, de binefăcători și de ctitori, în frunte cu adormitul în Domnul, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist Arăpașu. Având ca inspirație arhitectura bisericii Mănăstirii Dragomirna și cea a Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”din Iași, biserica din Slătioara-Râșca a fost pictată în tehnica frescă de către profesorul Constantin Calinescu și de ucenica sa, Iulia Handragel, iar după moartea domniei sale, lucrarea a fost continuată de către ucenică și de prezbitera Elena Bostan. Sfințirea lăcașului a avut loc opt ani mai târziu, la 11 septembrie 1988, și a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Pimen, pe atunci Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi de Înaltpreasfințitul Eftimie, Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, pe atunci Episcop al Romanului şi Huşilor. Lăcașul de cult îi are ca ocrotitori spirituali pe Sfinții Trei Ierarhi și pe Sfinții Împărați Constantin și Elena.