Lansarea volumului „Catalogul mediatic ortodox – ediţia 2025”, Editura Basilica, Bucureşti, 2025

În perioada 6-8 februarie 2025, la Palatul Patriarhiei s-au desfăşurat lucrările Colocviului Naţional Presa bisericească la Centenarul Patriarhiei Române.

Cu acest prilej, în data de 6 februarie 2025, în Sala Europa Christiana, a fost vernisată de către arhim. Policarp Chiţulescu, consilier patriarhal și director al Bibliotecii Sfântului Sinod, expoziţia de fotografie Centenarul Patriarhiei Române. Pagini din istoria presei bisericeşti, urmată de lansarea volumului Catalogul mediatic ortodox – ediţia 2025, de către pr. dr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal și director al publicaţiilor LUMINA.

În cuvântul său, părintele consilier Nicolae Dascălu a reamintit faptul că în urmă cu opt ani apărea prima ediţie a Catalogului mediatic ortodox, anunțat încă de atunci drept un proiect prin care „se exprima deschiderea instituţiei bisericeşti către multiplicarea mijloacelor de comunicare socială, de la presa scrisă la audio-vizual şi digital, şi la valorificarea lor misionară, pentru a forma, informa şi a fi aproape de experienţele religioase ale oamenilor prin programe cu conţinut spiritual, cultural şi de actualitate.”

În acest an, Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost editată această nouă ediţie a Catalogului mediatic ortodox, cu scopul de a surprinde o imagine concisă a presei bisericeşti din România la începutul anului 2025.

În cele 250 de pagini ale acestui Catalog sunt prezentate actualizat principalele proiecte mediatice ale eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române care funcționează în cadrul unităţilor şi subunităţilor de cult ortodoxe, organizate potrivit structurii administrativ-canonice.

Centrul de presă Basilica deschide acest volum, printr-o descriere amplă a activităților desfășurate sub egida sa. Al doilea capitol este dedicat revistelor centrale bisericeşti, în timp Website-uri şi aplicaţii media constituie tema unui alt capitol consistent ca volum de informații. Urmează apoi prezentarea în ordine canonică a fiecărei mitropolii şi a publicaţiilor editate în cuprinsul acestora.

În subcapitolul dedicat Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor este prezentată Publicaţia Candela – Revistă de Teologie şi Cultură a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a cărei echipă editorială îl are ca preşedinte pe Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Această publicaţie este continuatoarea Revistei Candela. Buletinul oficial al Bisericii Ortodoxe din Bucovina, editată în Cernăuţi începând din 1882, sub directa îndrumare a mitropolitului de vrednică pomenire Silvestru Morariu Andrievici, apariţie întreruptă însă în 1946.

În încheierea prezentării acestui volum în cadrul sesiunii preliminare a acestui colocviu, pr. dr. Nicolae Dascălu a transmis un gând de preţuire şi de binecuvântare pentru toţi cei care îşi desfăşoară activitatea în cadrul redacţiilor periodicelor bisericeşti, al publicaţiilor online şi departamentelor IT, la radio sau televiziune, îndemnând totodată la pomenirea în rugăciune a jurnaliştilor şi scriitoriilor bisericeşti care s-au ostenit în presa bisericească şi au trecut în veşnicie.

Din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, la acest colocviu naţional au participat cu comunicări ştiinţifice ce vor fi publicate într-un volum special Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, şi arhid. lector univ. dr. Vasile M. Demciuc, consilier eparhial în cadrul Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură bisericească.

Pr. Ştefan MIHALCEA

foto credit: Ziarul Lumina