Se anunța a fi o zi cum rare sunt. Și s-a-ntâmplat. Pentru c-a fost chiar un festival-maraton, care-a ținut până spre înnoptat. Și ne-a adus tuturor, (puțin peste 400 de suflete am fost!), și emoție și bucurie, și am putut dovedi împreună cât de frumos ne poate aduna în binele-mplinit de drag, un dram de omenie.
La vremea de după apolisul Sfintei Liturghii, în ziua de Sânziene, în sala de spectacol și în foaier, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, se aflau deja 32 de echipaje din tot atâtea parohii, cluburi ale copiilor, școli și licee din județul Suceava, nerăbdători să pună la-ncercare CopilOmenia.
Și-am să vă povestesc, chiar de gândiți că nu m-ați întrebat, câte ceva din Binele ce s-a-ntâmplat acolo. Și-o fac și pentru că e felul meu de a le spune, încă și încă o dată, mulțumesc tuturor celor care au răspuns cu da-entuziast-și-împăcat invitației noastre de a participa la festivalul caritabil al copiilor, cu și pentru copii, dar și pentru că știu că ar mai fi „copii de Dumnezeu” care se străduiesc să ajute și-n zilele ce vor veni.
Timp de aproape cinci ore, n-au contenit nici spectacolul, exercițiile de admirație și turul galeriilor de artă, și nici bucuria descoperirii, împărtășirea de gând bun și generos și empatia. O spun cu multă încredințare și cu recunoștință, doar una ne-a lipsit din șirul celor șapte arte frumoase, pentru că – și pe scenă și în spațiile de expoziție – au nelipsit muzica, pictura, dansul, sculptura, literatura, elementele de arhitectură (prezente în galeria de fotografii).
S-a cântat și muzica a încântat. Muzică vocală și instrumentală, folclor, cântece ale copilăriei, piese etno, dar și arii consacrate universal, interpretate de soliști sau în duet, de coruri de copii, ansambluri artistice și grup vocal-tradițional. Au nelipsit viorile, orga, acordeonul și trompeta; pricesnele, cântarea omofonă, cântecul patriotic, cel de jale și dor și nici cel de joc și de petrecere.
Mai mici sau mai mari artiști voluntari? Grupul folcloric „Bilcuța”, de la Școala Gimnazială „George Tofan” Bilca; Corul de copii „Nikolaos” al Parohiei „Sfântul Nicolae” Sadova; Corul Centrului de Tineret „Ecclesia”, al Colegiului Tehnic „Petru Mușat” Suceava; Corul „Sfântul Stelian” al Școlii de Duminică de la Berchișești; Grupul folcloric ,,Crenguță de brad”, de la Școala Gimnazială „Iorgu G. Toma” Vama; Ansamblul folcloric de la Clubul Copiilor din Rădăuți; Grupul etno „Miorița”, de la Școala Gimnazială „Maria Cantacuzino” Horodniceni; Ansamblul „Flori de merișor”, de la Școala Gimnazială Poiana Stampei; Grupul vocal-instrumental „Noițele”, supranumit odinioară „fetele cu viorile”, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Bogdănești.
Deopotrivă, Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni”, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, grup care nu are nevoie de nicio prezentare, consacrat fiind ca „tânăr ambasador de tradiție și spiritualitate românească”, supranume confirmat și reconfirmat, premiat și aplaudat la scenă deschisă, de nenumărate ori, în cei 12 ani de activitate artistică.
Iar soliștii, copii și tineri, pasionați de muzică clasică sau de folclor, de la: Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc; Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuți; Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți; Colegiul Tehnic Rădăuți; Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldoviţa; Școala Gimnazială „George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc; Școala Gimnazială Berchișești; Școala Gimnazială Bosanci; Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuți; Școala Gimnazială „Aurelian Stanciu” Salcea; Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava.
Și pictură a fost pe alese. Expoziția „Copii și cireșe de mai” a micilor artiști din Atelierul de pictură „Aripi înflorite” din Rădăuți; icoane pe sticlă realizate în atelierele de pictură de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfântul Andrei” Gura Humorului și Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava; icoane pe lemn și pictură religioasă pe piatră, realizate de „Micii meșteșugari” de la Școala Gimnazială Berchișești și în cercul de religie al Școlii Gimnaziale Ostra.
Apoi, expoziția „Sânziene – ie, floare și lumină” a tinerilor artiști de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava; obiectele decorative ale cercului „Vlăstarele Bucovinei”, de la Liceul Tehnologic nr.1, Câmpulung Moldovenesc și cele ale copiilor de la Școala Gimnazială „Maria Cantacuzino” Horodniceni; produsele etno-culturale ale cercului ,,Inimi deschise”, de la Școala Gimnazială Nr. 2 Marginea sau trăistuțele meșteșugite de elevii Școlii Gimnaziale Bosanci, în orele de opțional de folclor.
Și tot artă, artă fotografică, în expoziția-galerie „Suflet frumos, de mână cu Hristos”, ce poartă semnătura domnișoarei Irina Ursachi, fotoreporter la Sectorul Media și comunicare, al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, partener în proiect. O galerie-ipostaziere a „liturghiei copiilor” din liturghiile duminicilor și sărbătorilor petrecute de ei în bisericile și mănăstirile noastre, în care valorile de ordine sunt: credință, rugăciune, inocență, familie, prietenie, educație, cultură, speranță, lectură, generozitate, grijă față de creația lui Dumnezeu și iubire de semeni. Și-aș tot putea înșira, dar veți putea – în curând – revedea galeria despre care vorbesc.
De fascinația și rigoarea dansului de societate și de emoția transmisă prin coregrafie ne-au convins Formația de dans ,,ADALIS Jr.” și Formația „Dinamic”, de la Palatul Copiilor Suceava.
Nu ne-a lipsit literatura, vă spuneam, și nici incursiunile în snoave, poezie și teatru; momentul vesel ,,Flăcăul priceput”, al talentatului Luca Vasile Lucan, din clasa I, de la Școala Giimnazială „Iorgu G. Toma” Vama; dramatizarea „Păhărelul cu nectar”, după Valeriu Anania, moment artistic susținut de Grupul „Copiii Voievodului”, de la Școala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” din Suceava și lirismul atent distilat de sensibilitate, profunzime a înțelesurilor și îndelungi și repetate ore de studiu dovedit, din nou și din nou, de tânăra Adela Șulea, de la Școala Gimnazială „Miron Costin”, nelipsită de la evenimente culturale ce readuc între noi poezia.
Mai mult decât atât, în evenimentul nostru caritabil am organizat și un salon de carte, „Școala Bisericii”, constituit din cărți semnate de copii și de tineri, de elevi și de profesori, oferite de autori tocmai pentru a contribui la reușita proiectului. De la copii, cărticica „Regina si fructele prietenoase”, semnată de Efrema-Ecaterina Matei, din clasa I, de la Scoala Gimnazială ” Grigore Ghica Voievod” Suceava; dinspre profesori: Aura Mihoc, de la Școala Gimnazială Ipotești; Lenuța Rusu, coord. al Grupului Vocal „Moldava” al Clubului Copiilor Fălticeni; Oana-Diana Onesim, de la Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava; Vasile Schipor, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus; părintele drd. Cezar Onesim, și, da, și Moara (mea) de gânduri, publicată de curând la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Ceasuri întregi, ne-au însoțit și ne-au povestit și ne-au sprijinit Sânzienele, că-i peste poate să ai spectacol de copii, de Sânziene, fără de Sânziene. Și pruncii, mai cu seamă, au mare nevoie să le-arătăm în jurul lor alți copii și tineri „frumos de urmat”. Așa cum sunt: Bianca-Gabriela Roman, studentă la Facultatea de Științe ale Educației, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, și referent în cadrul centrului eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Alexia Ursuțu, elev sergent major, de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc, membră a lotului olimpic național la religie, în acest an, facilitator pentru activăți socio-educative în Școala de Duminică de la Bogdănești.
Ne-am împlinit un capăt de vis pentru care ne-am înfrățit cu Binele și la care Bunul ne-a și ajutat. Cu ceea ce a adunat CopilOmenia, vom trimite în tabăra Temerari pe drumul cunoașterii cinci copii din Centrul de servicii de protecţie pentru copilul aflat în dificultate Rădăuţi – Solca, respectiv Casa de tip familial „Prietenia” Solca și le vom pregăti și geamantanele pentru zilele de vacanță. Mai mult decât atât, copiii voluntari din echipa proiectului ne-au „sfătuit”, și cred că gândul lor vine de Sus și-i binevenit, să organizăm cinci școli de vară în sate în care pare să nu se întâmple nimic (iertare, dacă doare!); vom cumpăra (din atât cât avem) materialele necesare și pentru orele de facilitare a învățării și de animație socio-educativă și culturală vom voluntaria. Și suntem „aici”, dacă veți crede că ne (mai) puteți ajuta.
Pace și bucurie deplină pentru copiii lumii ne vină!
Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie,
coordonator de proiect
(*Sânzienele copiilor, maraton-festival cultural și filantropic pentru copii și tineret este un proiect coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin sectoarele Media și Comunicare, Educațional-Teologic și Cultural, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava și Monitorul de Suceava.)