La începutul lunii iunie 2021 am săvârșit prima întâlnire la Institutul Bukowina în Augsburg unde am explorat posibilitatea întocmirii unui parteneriat de colaborare culturală între Institutul Bucovina și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Deși măsurile pandemice au redus programul de evenimente al Institutului și activitățile de schimb cultural contactul între cele doua instituții a rămas activ. La 1 noiembrie Prof. Dr. Luminiţa Gătejel a fost numită noul director al Institutului iar cu ocazia zilei Bucovinei și zilei Naționale a României s-a desfășurat la Institut un mic eveniment în forma unei mesei rotunde. A fost prezenți la invitație Dnei director Christina Eiden, curatorul și managerul de proiect al Institutului, Dl Thierry Morice, membru al Institutului și Doamna Dr Katharina Haberkorn, reprezentantul guvernului regiunii Şvabia și ofițer de parteneriat pentru Bucovina.
Şvabia, una dintre șapte regiuni ale Landului Bavaria, întreține un parteneriat preferențial cu doua regiuni în Europa: Mayenne, în Franța, și Bucovina. Sprijinul Institutului Bukowina e unul dintre aspectele acestui parteneriat care include multe proiecte culturale, sociale și umanitare precum colaborarea cu Așezământul de copii ”Sf. Ierarh Leontie” din Rădăuți, între mai multe instituții.
În cadrul discuțiilor s-a evocat aprofundarea parteneriatului între Institutul Bukowina și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților cu participația activă a Regiunii Şvabia. Scopul este de a facilita schimburile și oportunitățile de cooperare în domeniul chestiunilor culturale, cum ar fi evenimente comune, excursii și concerte. Un proiect comun va fi probabil un mare concert de Crăciun în anul viitor!
Din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au fost oferite pentru biblioteca institutului romanul istoric „Visul Măriei Sale” al lui Andrei Breabăn și a scriitorului Silvan G. Escu, „Vis soptit” cu dedicația specială a autorilor; participanții la masa rotundă au primit cu plăcere CD-ul de colinde „La poartă la Ştefan Vodă”.