Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în ziua de marți, 21 noiembrie 2023, a avut loc cea de-a treia întâlnire din acest an a părinților responsabili de catehizarea parohială de la nivelul protoieriilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Ședința de lucru a fost organizată de Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, prin Biroul de catehizare parohială. Evenimentul, care a avut loc începând cu orele 16:00, la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Rădăuți a fost împărțit în două momente principale.
Primul moment al serii a fost slujba Vecerniei, în cadrul căreia au slujit părinții responsabili prezenți, avându-i în mijlocul lor pe Preacucernicul Pr. Ionel Constantin Maloș, Protoiereu de Rădăuți și pe Preacucernicul Pr. Conf. Univ. dr. Roger Coresciuc, titularul catedrei de Catehetică-Omiletică de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și invitat special al acestei întâlniri.
Pentru că au aflat de această întâlnire frumoasă și au dorit să fie părtași bucuriei, la slujba de seară au participat și tineri din cadrul Centrului de tineret Ecclesia al Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți și din Centrul Ecclesia al Colegiului Tehnic Rădăuți, coordonați de doamna profesor Elisabeta Marici și de doamna profesor Aurica Daneliuc.
La strană, răspunsurile au fost date de Grupul Psaltic „Sfântul Inochentie de la Probota”, iar la finalul slujbei, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, părintelui Conf. Univ. dr. Roger Coresciuc i-a fost acordat ordinul eparhial „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, înmânat de către domnul profesor Cristi-Gabriel Hurjui, Consilier Eparhial, și de către părintele protopop Ionel Constantin Maloș.
Dintre părinții responsabili de catehizarea parohială în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prezenți la această întâlnire au fost: Pr. Irimia Ioan – Parohia „Învierea Domnului” Suceava (Protopopiatul Suceava I), Pr. Mitu Pascal – Parohia Adâncata II (Protopopiatul Suceava I), Pr. Nicolae Coca – Parohia Botoșana (Protopopiatul Suceava I), Pr. Brahariu Mihăiță – Parohia Cumpărătura (Protopopiatul Suceava II), Pr. Norocel Constantin – Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Câmpulung Moldovenesc (Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc), Pr. Mândrilă Simion – Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” Sadova (Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc), Pr. Bogdan Țarcă – Parohia Neagra Șarului (Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc), Pr. Iulian Borgovan – Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Dorna Arini (Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc), Pr. Grigorescu Florin – Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” Uncești (Protopopiatul Fălticeni), Pr. Angel Prelipcean – Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Rădăuți (Protopopiatul Rădăuți), Pr. Puiuleț Dorin – Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Băncești (Protopopiatul Rădăuți), Pr. Adrian Platon – Parohia „Sfântul Procopie” Milișăuți (Protopopiatul Rădăuți) și Pr. Bogdan Barfă Lupăștean – Parohia „Sfântul Procopie Milișăuți” (Protopopiatul Rădăuți).
Cea de-a doua parte a evenimentului a constat în ședința de lucru, organizată în sala de lucru cu tinerii Centrului de tineret Ecclesia de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. În cadrul acestui moment, moderat de domnul Consilier Eparhial Cristi-Gabriel Hurjui, părintele Roger Coresciuc le-a vorbit invitaților prezenți despre importanța catehezei în societatea de astăzi și despre strategiile misionar-catehetice aplicabile în viitoarele proiecte catehetice, care se vor implementa la nivel județean în eparhia Sucevei. Acesta a adus înaintea auditoriului un text din scrierile Fericitului Augustin, din scrisoarea către preotul Deogratias din Cartagina. În această scriere, Fericitul Augustin oferă contemporanilor săi câteva sfaturi și recomandări referitoare la entuziasmul și dedicarea pe care un catehet ar trebui să le prezinte față de misiunea la care a fost chemat.
La finalul întâlnirii, părinții invitați au primit în dar din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic câte o Sfântă Scriptură, ediția omagială a Editurii Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, și câte o agendă personalizată, care să le folosească în activitatea viitoare.