Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în zilele de 15 și 16 iunie 2021 a avut loc la Centrul Eparhial Suceava o serie de întâlniri catehetico-misionare cu responsabilii pentru cateheză parohială și cu preoții și diaconii misionari din eparhie. Cu înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, invitat special al acestor comunicări a fost PC pr. Mihai Pavel, Inspector Patriarhal al Biroului de catehizare parohială și misiune cu tinerii, din cadrul Sectorul Teologic-Educațional al Administrației Patriarhale.
În cadrul celor două zile de lucru, s-au desfășurat cinci ședințe tematice, organizate într-o colaborare a următoarelor sectoare din cadrul Centrului Eparhial Suceava: Educațional-Teologic, Misiune Pastorală și Actualitate Creștină și Fonduri externe și interne.
Astfel, marți 15 iunie, comunicările au debutat cu o întâlnire de lucru a PC pr. Mihai Pavel cu responsabilii activităților de tineret ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și ai autorităților locale. La această întâlnire au fost prezenți: D-na prof. Daniela Ceredeev, Inspector pentru Religie în cadrul Inspectoratului Județean Suceava, dl. Daniel Davidel, Inspector la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret din Județul Suceava, Arhid. prof dr. Hrișcă Bogdan-Mihai, Consilier al Sectorului Educațional-Teologic, pr. Filaret Ruscan, Consilier Eparhial al Sectorului de Misiune și Actualitate creștină, pr. Alexandru Pavel, Consilier al Sectorului Fonduri Externe, dl. Valentin Țoc, expert din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, pr. Justinian Remus Cojocar, director al departamentului activități cu tineretul din cadrul Sectorului Misiune și Actualitate Creștină a Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Obiectivul central al întâlnirii a fost identificarea și implementarea unor parteneriate la nivel local și proiectarea unor activități menite să îmbogățească viața cultural-religioasă a tinerilor.
A doua comunicare a fost prilejuită de întâlnirea PC pr. Mihai Pavel, Inspector Patriarhal cu responsabilii de cateheză din protopopiatele eparhiei, iar tema centrală a întâlnirii a fost: Organizarea catehetică la nivel de protopopiate și parohii. La această dezbatere au luat parte: PC pr. Bogdan-Mihai Hrișcă, Consilier Eparhial al Sectorului Educațional-Teologic, D-na prof. Daniela Ceredeev, Inspector pentru Religie în cadrul Inspectoratului Județean Suceava, pr. Arhid. Ionuț Isopescu, director al departamentului de învățământ preuniversitar în cadrul Sectorului Educațional-Teologic, moderator fiind dl. prof. Cristi-Gabriel Hurjui, inspector pentru cateheză în cadrul aceluiași sector, precum și preoții responsabili pentru cateheză din protopopiatele Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În cadrul acestei ședințe de lucru s-au discutat aspecte privind organizarea echipelor de preoți responsabili de cateheză, în contextul religios și cultural actual. De asemenea, au avut loc luări de cuvânt și au fost identificate metode concrete de organizare catehetică și utilizare a mijloacelor propice desfășurării acestora în parohii.
A treia ședință de lucru a avut tema Cateheza parohială – viziune și proiectare de viitor. În cadrul acestei întâlniri s-au proiectat viziuni de viitor pentru activitățile ce urmează a fi implementate de către Biroul pentru cateheză parohială.
A doua zi, Miercuri 16 iunie, a avut loc a doua parte a comunicărilor susținute de către PC pr. Mihai Pavel, care au fost prezentate în cadrul întâlnirilor cu preoții și diaconii misionari protopopești ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Tema întâlnirii a fost Folosirea mijloacelor moderne de comunicare în scop apologetic moderator fiind pr. Consilier Filaret Ruscan.
Părintele Inspector Patriarhal le-a vorbit părinților responsabili cu activitatea misionară despre modalitățile și mijloacele de propovăduire moderne și despre dreapta și falsa mărturisire în contextul multicultural actual.
Părintele a mai arătat că Biserica Ortodoxă are în centrul vieții sale catehetico-liturgice și misionar-filantropice, un Ghid special: Sfânta Evanghelie a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. De asemenea, părintele Pavel a mai subliniat că soluția unei bune colaborări la nivel misionar este utilizarea unui dialog onest prin care înțelegerea și conștientizarea problemelor cu care se confruntă credincioșii Bisericii noastre în viața de zi cu zi este o acțiune prioritară și facilitează conștientizarea aserțiunilor și a prejudecăților în raport cu alte culte religioase.
Totodată, Părintele Inspector a afirmat faptul că Biserica Ortodoxă a utilizat, din cele mai vechi timpuri, toate mijloacele noi de care a dispus pentru fiecare context istoric pe care l-a străbătut. Astfel, adaptare Bisericii la realitățile de comunicare ale vremii în promovarea și popovăduirea cuvântului evanghelic, este asemănătoare cu ceea ce se întâmpla și în zorii creștinismului de după Edictul de la Mediolanum din 313, care a creat un cadru propice dezvotării și propovăduirii mesajului hristic în lume, prin utilizarea mijloacelor și a formelor nou-descoperite atunci, în scop apologetic.
În cadrul întâlnirii preoții misionari au expus situațiile cu care se confruntă în demersurile lor misionare și au identificat, împreună cu invitatul special, soluții la acestea.
Ultima comunicare a avut loc în cadrul Permanenței Consiliului Eparhial Suceava, în care PC pr. Inspector Mihai Pavel, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, a avut o întrevedere cu părinții protopopi și cu părinții consilieri eparhiali.
Mulțumim Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru binecuvântarea oferită PC părinte Inspector Mihai Pavel de a fi în mijlocul preoților suceveni. Mulțumim, de asemenea, Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântarea de a organiza acestui demers. Totodată, mulțumim tuturor persoanelor invitate și tuturor celor implicați în buna desfășurare a acestor întâlniri, care nădăjduim că au adus o viziune unitară și de perspectivă asupra activităților viitoare.
Arhid. prof. Dr. Bogdan – Mihai Hrișcă
Consilier Sectorul Îvățământ – Teologic
Dl. prof. Cristi-Gabriel Hurjui
Inspector pentru cateheză parohială