„Ne vom întoarce într-o zi…” a fost unul dintre mesajele care i-au impresionat pe cei care ieri s-au întâlnit și reîntâlnit prin artă, în cuvânt și imagine, cu Sfinții închisorilor. În cea de-a treia săptămână din Marele Post, în după-amiaza zilei de marți, 22 martie 2022, elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava au avut bucuria de a participa la evenimentul intitulat „Sfinții închisorilor”, organizat cu sprijinul Asociației pentru Ora de Religie Suceava, întâlnire în cadrul căreia a avut loc și prezentarea cărții „Cele 7 Cuvinte către tineri” a pr. Gheorghe Calciu-Dumitreasa.
În holul de la intrarea principală a seminarului au fost expuse lucrările semnate de artistul plastic Aida Şuşter Boţan din Botoșani, care aduc la lumină o parte dintre portretele celor care, în perioada comunistă, s-au jertfit pentru idealurile ortodoxe, care au apărat libertatea și credința neamului nostru cu prețul vieții, întru nădejdea mântuirii.
Printre chipurile de-a dreptul emoționante, realizate în creion sau pastel, se numără clericii Iustin Pârvu, Cleopa Ilie, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Nicolae Steinhardt, Dumitru Stăniloae, Sofian Boghiu, Adrian Făgețeanu, Gherasim Ițcu, dar și oamenii de cultură și mărturisitorii Radu Gyr, Petre Țuțea, Vasile Voiculescu, Valeriu Gafencu, Aspazia Oțel Petrescu, Mircea Vulcănescu, Traian Trifan ș. a.
La evenimentul moderat de pr. Constantin-Bogdan Feștilă, promotor al întâlnirii și cadru didactic la seminarul sucevean, au participat, alături de elevi, reprezentanți ai Asociației „Pentru Ora de Religie”, filiala Suceava, medicul Valeriu Gavrilovici, președinte, medicul Mihaela Mihordea, vicepreședinte, prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie, Inspectoratul Județean Suceava, dar și arhid. Bogdan Mihai Hrișcă, directorul instituției de învățământ, precum și alte cadre didactice și membri ai asociației.
Întrunirea a debutat cu prezentarea de către doctorul Valeriu Gavrilovici a expoziției care înfățișează personalități care au contribuit incontestabil la întărirea duhovnicească a semenilor lor în secolul al XX-lea. Domnia sa le-a lecturat elevilor și câteva fragmente din viața sfinților închisorilor, le-a vorbit despre nemărginita jertfă și dragoste față de aproapele, despre chinurile de neimaginat la care au fost supuse aceste suflete, preoți, călugări, studenți și intelectuali creștini care au pătimit în timpul dictaturii comuniste, apărând credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român.
A urmat prezentarea cărții pentru care părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ani de detenție și reeducare la Pitești și nu numai. „Cele 7 Cuvinte către tineri” conține omilii adresate elevilor Seminarului Teologic Ortodox din București în cele șapte săptămâni ale Postului Sfintelor Paști din anul 1978. Volumul, cu mesaje încărcate de dragoste și încurajare spre descoperire și cunoaștere, a fost prezentat seminariștilor suceveni de către pr. Constantin-Bogdan Feștilă. Prin citirea unor fragmente din cele 7 părți ale cărții, sfinția sa a evidențiat faptul că mesajul părintelui Calciu este la fel de actual pentru tinerii de astăzi. A fost amintită stăruința chemării în slujirea lui Hristos, dar și importanța primirii darului luminii prin harul Tainei Preoției, care poate fi împărtășită tuturor celor aflați în nevoie, însetați să audă cuvântul Mântuitorului.
A luat cuvântul și doamna Mihaela Mihordea, din partea APOR (Asociația Părinților pentru Ora de Religie), precum și doamna inspector prof. Daniela Ceredeev care, printr-un exercițiu de imaginație, le-a arătat tinerilor seminariști o fărâmă din trăirile unui deținut.
Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic înduioșător. Cei mai tineri membri ai Asociației pentru Ora de Religie, copii talentați, în inima cărora a fost sădită iubirea de neam, au recitat poezii și au interpretat melodii pe versuri de Radu Gyr, numit și poetul care L-a adus pe Iisus în celulă, închis în temnițele comuniste vreme de aproape 20 de ani. A compus și memorat mii de versuri în celulele de la Jilava, Tismana, Târgu jiu, Miercurea Ciuc și Aiud, pe care le-a transcris mai târziu pe hârtie, devenind astfel autorul poeziei în lanțuri. Versurile marelui om de conștiință și mărturisire creștină sunt și acum un îndemn viu la dragoste de țară și la păstrarea valorilor creștine ortodoxe.
În perioada celor aproape 45 de ani de teroare comunistă, în România au existat 44 de penitenciare şi 72 de lagăre de muncă silnică pentru deținuții politici, considerați la acea vreme dușmani ai poporului. În cadrul acestor spații de nimicire au îndurat torturi și umilințe mai mult de 3 milioane de români, iar peste 800.000 de oameni au trecut la cele veșnice în urma exterminărilor, conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România.
În anii de tristă amintire, abuzurile asupra celor care mărturiseau adevărata credință erau considerate firești. Reprezentanții sistemului au făcut eforturi pentru împiedicarea oricăror manifestări individuale și cei care nu se supuneau regimului ateu erau nevoiți să suporte tratamente greu de imaginat, de la anchetări nedrepte la agresiuni fizice îngrozitoare, înfometări și alte lucruri înfricoșătoare, rodul minților bolnave ale torționarilor.
Să nu îi uităm pe cei care au fost închiși în temnițele comuniste, pentru vini închipuite, pe cei care au îndurat chinuri cumplite pentru dragostea de neam și pentru păstrarea credinței ortodoxe. Prin jertfa lor au devenit un exemplu pentru noi, cei de astăzi. Lumina nevoinței care a încununat întreaga lor viață să fie un îndemn viu la curaj, demnitate, nădejde și credință statornică.
Ne vom întoarce într-o zi – Radu Gyr
Ne vom întoarce într-o zi,
Ne vom întoarce neapărat.
Vor fi apusuri aurii,
Cum au mai fost cînd am plecat.
Ne vom întoarce neapărat,
Cum apele se-ntorc în nori,
Sau cum se-ntoarce, tremurat,
Pirdutul cântec pe viori.
Ne vom întoarce într-o zi,
Şi cei de azi, cu paşii grei,
Nu ne-or vedea, nu ne-or simţi,
Cum vom pătrunde-ncet în ei.
Ne vom întoarce ca un fum,
Uşor, ţinându-ne de mâini,
Toţi cei de ieri în cei de-acum,
Cum trec fântânile-n fântâni.
Cei vechi ne-om strecura, tiptil,
În toate dragostele noi
Şi-n cântecul pe care şi-l
Vor spune alţii după noi.
Noi, cei pieduţi, re-ntorşi din zări,
Cu vechiul nostru duh fecund,
Ne-napoiem şi-n disperări,
Şi-n răni ce -n piepturi se acund.
Şi-n lacrimi ori în mângâieri,
Tot noi vom curge zi de zi,
În tot ce mâine, ca şi ieri
Va sângera sau va iubi!
Irina Ursachi