În seara zilei de joi, 18 aprilie 2024, Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români, filiala Suceava, a organizat o nouă conferință în Sfântul și Marele Post, perioadă pregătitoare pentru primirea luminii Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, avându-l ca invitat pe Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Întâlnirea a avut loc în sala Auditorium „Joseph Schmidt” a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și a avut drept scop, potrivit ASCOR, „să ofere participanților o incursiune profundă în lumea spiritualității contemporane, explorând teme precum importanța Postului Paștelui în menținerea sănătății mintale și spirituale, precum și modalități practice de a atinge starea de liniște interioară într-o lume agitată”.
Evenimentul, moderat de o parte a consiliului director ASCOR, Teodora Andriuc și Silviu Marmeliuc, a debutat cu Rugăciunea Domnească și cu gândul de recunoștință al reprezentanților studenților creștin-ortodocși pentru prezența ierarhului în mijlocul tinerilor.
A urmat cuvântul de întărire duhovnicească al Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, care și-a propus să le împărtășească tinerilor despre prezența stresului în viața de zi cu zi, stresul ca realitate, stare al cărei nivel este dat de consecința alegerilor personale, despre faptul că, din perspectivă duhovnicească, grijile și fricile sporesc cantitatea de stres, liniștirea fiind o condiție a vieții duhovnicești, precum și despre Postul Mare, care ca timp și ca stare favorizează liniștirea și poate să reducă nivelul de stres. Preasfinția Sa a subliniat faptul că pentru a pune început bun liniștirii, primul pas este simplificarea vieții și evitarea zgomotului de orice fel, mai cu seamă al celui lăuntric, problemele de zi cu zi fiind mai puțin apăsătoare dacă sunt lăsate în grija lui Dumnezeu.
Nu în ultimul rând, ierarhul a adus în atenție neliniștea cea bună, starea care prin care sufletul omului caută să fie mai aproape de Cuvântul lui Dumnezeu, și a răspuns întrebărilor celor prezenți, care au dorit să se îmbogățească duhovnicește în această perioadă pregătitoare pentru Sfintele Paști, urcând treptele pocăinței.
Între spectatori s-au numărat voluntari și tineri ASCOR, studenți ai universității sucevene, cadre didactice, medici, dar și clerici, precum și membri ai Sectorului „Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață”, coordonat de prof. Cristi Gabriel Hurjui, consilier eparhial, și reprezentanți ai Protopopiatului Suceava I, precum pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu.
În încheiere, Teodora Andriuc, președinte al ASCOR Suceava, a mulțumit tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a evenimentului, ierarhilor eparhiei, reprezentanților Centrului Eparhial Suceava, precum și tinerilor prezenți. Seria conferințelor organizate în Postul Mare are „ca scop aducerea în prim-plan a nevoii de îngrijire a sănătății spirituale a tinerilor de toate vârstele, oferindu-le instrumente valoroase pentru a face față stresului și agitației cotidiene.”
Cei care au dorit să sprijine activitățile ASCOR prin donații, în special proiectele sociale demarate de tinerii suceveni, au primit în dar semne de carte.
Evenimentul, desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a fost transmis în direct pe paginile oficiale de socializare ale eparhiei și ale partenerilor, de către Sectorul Media și Comunicareal Centrului Eparhial Suceava. Conferința „De la stres la liniște. Postul Paștelui ca remediu pentru sănătatea duhovnicească a tinerilor” poate fi urmărită accesând următorul link:
„De la stres la liniște. Postul Paștelui ca remediu pentru sănătatea duhovnicească a tinerilor”
Irina Ursachi