Cu inspirație dumnezeiască Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul 2021 să fie dedicat comemorării celor adormiți în Domnul, accentuându-se, totodată, valoarea liturgică și culturală a cimitirelor din cuprinsul Patriarhiei Române. În acest context, în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu binecuvântarea și prin implicarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic s-au implementat câteva proiecte deosebit de importante pentru înțelegerea corectă a atenției care trebuie acordată cultului morților, dar și pentru punerea în valoare a cimitirelor – locul de odihnă a celor adormiți întru nădejdea învierii de obște.
Dintre evenimentele care trebuie reținute, legate de acest an comemorativ, amintim: vizitele cimitirelor din întreaga Eparhie ale Înaltpreasfințitului Calinic și ale ostenitorilor din sectoarele de resort, cu rolul de a pune în rânduială aceste locuri sacre, cărora trebuie să le arătăm respectul cuvenit; desfășurarea concursului eparhial: Cel mai îngrijit cimitir, cu rostul de a oferi exemple de bună practică, dar și cu dorința de a răsplăti osteneala celor care-și țin bine dregătoria, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel (I Timotei 5, 17); apariția unor lucrări tematice pentru înțelegerea adecvată a cultului morților.
În șirul evenimentelor amintite se integrează și alcătuirea lucrării Îndrumări pastorale pentru înmormântări și parastase. Aceasta a ieșit recent din teascurile tipografiei, fiind așezată sub egida editurii Crimca a eparhiei noastre. Lucrarea a fost alcătuită prin implicarea ostenitorilor sectorului de Misiune Pastorală și Actualitate Creștină, având în cuprinsul acesteia următoarele articole:
1. †Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților – Dragostea pentru cei adormiți forează veșnicia;
2. † Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – Rânduiala slujbei de înmormântare;
3. Pr. Dr. Macar Ilie – Moartea ca plată a păcatului și starea sufletelor după despărțirea de trup. Valoarea trupului ca parte constitutivă a ființei umane;
4. Arhid. Dr. Bogdan Mihai Hrișcă – Cultul morților în Sfânta Scriptură;
5. Prof. Dr. Emanuel Valică – Semnificații teologice și simboluri liturgice legate de sfârșitul omului;
6. Pr. Dr. Filaret Ruscan – Elemente deviante legate de cultul morților;
7. Pr. Dimitrie Horga – Înmormântarea – între tradiție și secularizare. Îndrumări practice pentru credincioși și preoți.
În cuprinsul acestei lucrări preoții, monahii și credincioșii vor avea posibilitatea să afle răspunsuri la anumite întrebări referitoare la semnificația teologică a cultului morților. Aici vor identifica soluții pentru provocările actuale legate de preferința unei morți moderne, denumită eutanasie. Totodată, în această lucrare cititorii vor găsi câteva îndrumări concrete pentru evitarea unui comportament păgân sau lispit de credință, atunci când ne aflăm în fața unui eveniment atât de important cum este despărțirea de cineva drag din familia noastră sau din rândul celor apropiați. Încă un aspect foarte important pe care îl veți regăsi în această lucrare îl reprezintă aflarea unor soluții practice pentru organizarea slujbei de înmormântare.
Pentru a vă îmbogăți cunoștințele pe această temă aveți posibilitatea de a procura lucrarea din magazinele bisericești ale Arhiepiscopiei Sucevei și Răduților, iar lectura ei este una deosebită de facilă și edificatoare.