„Întoarce-te la casa ta și spune cât bine ți-a făcut ție Dumnezeu.” a fost îndemnul la reflecție adresat celor care astăzi, 20 octombrie 2024, și-au îndreptat pașii spre Catedrala Arhiepiscopală din Suceava fie pentru a așeza o cerere înaintea Părintelui ceresc, prin mijlocirea Sfântului Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni, fie pentru a afla mângâiere, fie pentru a mulțumi pentru răspunsul bun primit deja.
Fragmentul Sfintei Evanghelii referitor la Vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor, rânduit de către Sfinții Părinți a se citi în bisericile ortodoxe în Duminica a XXIII-a după Pogorârea Sfântului Duh, reamintește atât influența distrugătoare a duhurilor rele în viața omului, cu sau fără voia acestuia, cât și nemărginita iubire a Mult-Milostivului Dumnezeu, Care revarsă bunătatea Sa nu doar asupra celui ce Îl caută, ci și asupra celui care renunță la El pentru un câștig palpabil, imediat.
În a treia duminică a lui Brumărel, în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” s-au adunat numeroși credincioși, veniți pentru a se bucura împreună, după osteneala săptămânii, de tihna rugăciunii și de întâlnirea cu sfântul ocrotitor al vechii Cetăți de Scaun a Moldovei.
În mijlocul lor s-a aflat întâistătătorul eparhiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur la altarul amenajat în preajma Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, aflată într-un amplu proces de restaurare. Între preoții și diaconii din sobor s-au numărat slujitori ai mănăstirii, precum și clerici ai Administrației Eparhiale, sub protia părintelui arhimandrit Paraschiv Dabija, vicar administrativ.
La slujba ce încununează cultul divin creștin au fost prezenți și participanții la Simpozionul Internațional „Mitropolitul Dosoftei – Sfânt, Ctitor, Cărturar – Jubileu 400”, prin care s-a adus prinos de recunoștință ilustrului ierarh, care în 1679 a făcut un mare dar neamului nostru și limbii liturgice româneşti, tipărind la Iași Dumnezăiasca Liturghie. Este prima traducere care reunește textul celor trei Sfinte Liturghii ce se săvârșesc în spațiul ortodox și care, alături de Psaltirea de-nţăles (1680) şi Molitvănicul de-nţăles (1681), constituie un pas major în folosirea limbii române în slujbele Bisericii.
Ca în fiecare duminică, Corul Mixt al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu, a răspuns liturgic ecteniilor și rugăciunilor înălțate de soborul slujitor, adăugând frumusețe și solemnitate dialogului cu Dumnezeu sub tâmpla ctitoriei mușatine ce a împlinit cinci veacuri de existență.
În timpul împărtășirii clericilor, cuvântul de învățătură despre dezrobirea de către Domnul Hristos a omului înlănțuit de duhurile rele, relatată de Sfântul Evanghelist Luca, a fost rostit de către arhidiaconul Ilie Leonte, dirijor al Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu”, format din slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, preoți și diaconi, cu studii teologice și conservator.
În debutul predicii, sfinția sa a trecut în revistă tulburătoarea stare în care se afla omul chinuit de demon: „… nu se îmbrăca în haine, nu locuia în casă, ci în morminte. Nu mai locuia printre oameni, ci era un om gol și înstrăinat. Deși era viu, el se comporta oarecum ca un mort care locuiește în morminte. Demonizatul nu gândește cu propriile sale facultăți sufletești, deoarece este posedat; adică mintea și trupul lui nu-i mai slujesc lui, ci sunt folosite de demonii care îl chinuiesc.” Apoi a atras atenția asupra mărturiei celui rău cu privire la identitatea Mântuitorului: „Demonii mărturiseau că Iisus este Fiul lui Dumnezeu cel Preaînalt și știau că Iisus îi va judeca și-i va osândi în ziua Judecății de Apoi. Pentru ei, Judecătorul viilor și al morților venise acum prea devreme. Deci, nu pentru că demonizatul ar fi cerut vindecare a fost el vindecat de Domnul Hristos, ci pentru că a avut milă de el. Demonii aveau în fața lor o putere pe care nu o puteau suporta, puterea dumnezeiască a Mântuitorului Hristos. Sfinții Evangheliști Marcu și Luca spun că demonizatul ar fi căzut în genunchi în fața lui Iisus și I s-ar fi închinat. De reținut faptul că până și demonii îngenunchează în fața lui Hristos. (…) Demonii din Evanghelie au căutat să Îl înduplece pe Hristos, mărturisindu-L drept Fiul lui Dumnezeu, dar s-au văzut înfruntați de El, Care nu putea îngădui suferința celui demonizat, în marea Sa iubire dumnezeiască.”
În ultima parte a cuvântului, a explicat și de ce vindecarea demonizatului nu i-a bucurat pe conaționalii săi, căci a presupus o mare pagubă materială, înecarea turmei de porci ce le garanta un venit, punctând faptul că nu trebuie să lăsăm cele lumești să ne îngusteze orizontul duhovnicesc: „Uneori, Dumnezeu, ca să ne facă să căutăm mai mult câștigul sufletesc al vieții spirituale, îngăduie sau permite unele pagube materiale. Nu știm de ce ni se întâmplă să moară animalele, să vină o furtună care ne distruge casele sau inundații care fac să pierdem într-o clipă agoniseala sau averea de o viață. Totuși, în această pedagogie, sau purtare de grijă, Dumnezeu nu simte o plăcere în a ne pedepsi, ci folosește mijloace mai aspre pentru a ne chema spre El, spre viața duhovnicească, spre mântuire. Doctorul sufletelor noastre, Mântuitorul Hristos, îngăduie ca noi să trecem uneori prin suferință, prin încercare, prin pagube materiale, ca să nu ne legăm prea mult de averile limitate și trecătoare, ci să-L căutăm pe El, Cel nelimitat, netrecător, Cel veșnic.”
Pentru ca Evanghelia zilei să rodească în inimile celor prezenți, a îndemnat: „Să-L mărturisim pe Dumnezeu ca Cel milostiv și binefăcător și să-I aducem mulțumire prin rugăciune și prin fapte bune. De asemenea, să ne primenim sufletul prin împlinirea poruncilor lui Dumnezeu pentru dobândirea vieții veșnice. Vedem cum acest om, cândva chinuit de demoni, a devenit misionar – mărturisitor – și a ajuns să fie pentru noi un dascăl al recunoștinței. Deci, Iisus, Mântuitorul nostru, ne cere să fim mărturisitori acolo unde ne aflăm, să propovăduim iubirea Lui și să spunem cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu. Să ne reconsiderăm comportamentul față de sine, faţă de semeni şi faţă de Dumnezeu, ca să redobândim virtuţile primite la Sfântul Botez, să ne întoarcem ca un om nou în mijlocul familiei și al comunității.”
Părintele Arhiepiscop Calinic i-a mulțumit arhidiaconului Ilie Leonte pentru predică, dar și celor care au organizat sau au participat la lucrările Simpozionului Internațional „Mitropolitul Dosoftei – Sfânt, Ctitor, Cărturar – Jubileu 400”, desfășurat în perioada 17-20 octombrie 2024 la Suceava.
Înaltpreasfinția Sa a lecturat apoi Decalogul la Duminica a XXIII-a după Pogorârea Sfântului Duh, inspirat de textul evanghelic ce surprinde două ipostaze ale rugăciunii – cea a omului demonizat, ce se teme de chin, și cea a omului eliberat de robia duhurilor rele, dispus acum să Îl urmeze oriunde pe Mântuitorul.
Prin intermediul celor zece puncte, ierarhul a evidențiat roadele rugăciunii curate și stăruitoare, care bate la ușa inimii lui Dumnezeu și deschide cerurile, aducând mult bine în viața omului. Firul roșu al Decalogului îl constituie îndemnul la dialogul sincer cu Dumnezeu, în vremea necazului, dar și la ceas de bucurie, ca Dumnezeu să Se coboare în lăuntrul fiecăruia și să Se așeze pe tronul inimii, covârșind astfel viețuirea noastră cu mulțimea darurilor Sale.
Lectura exegezei Înaltpreasfințitului Părinte Calinic la pericopa evanghelică de astăzi, „Fără Hristos suntem într-o continuă robie!”, postată pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prilejuiește o aprofundare a tâlcului ascuns între versetele scripturistice, în care este surprinsă suferința celui ce nu își mai este sieși stăpân, ci este subjugat de puterea celui rău, nemăsurata milă a Mântuitorului față de cel ce nici măcar nu Îi ceruse vindecarea, precum și purtarea de grijă dumnezeiască față de făptura omenească, a cărei valoare este neprețuită înaintea lui Dumnezeu.
La finalul slujbei, chiriarhul Sucevei și Rădăuților a rostit rugăciuni de dezlegare și rugăciuni pentru sănătate trupească și sufletească, dar și pentru cei care sunt în depresie și în alte suferințe sufletești, și i-a binecuvântat cu apă sfințită pe credincioșii care au venit cu multă evlavie să îl cinstească pe marele mucenic Ioan, care de peste 600 de ani ocrotește aceste meleaguri și este mijlocitor înaintea tronului Preasfintei Treimi pentru cei care îi cer ajutorul.
De asemenea, a amintit că în zilele de luni și marți, 21 și 22 octombrie, Sfântuțul mult iubit al Sucevei va peregrina prin eparhie, făcând misiune la 80 de parohii și mănăstiri, pentru a aduce bucurie și mângâiere în sufletele celor care îl cinstesc, mai ales ale celor care nu au reușit să ajungă până acum la Catedrala Arhiepiscopală, pentru a aduce cinstire sfințitului său trup.
Daniela Livadaru
Irina Ursachi
foto credit: Mihai Grosu