Îndemn la nădejde, pace, rugăciune și credință stăruitoare la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

„Trăiește în pace cu tine însuți și cu cei din jur, având credința că Cel Mult-milostiv te poartă pe brațele Sale, precum odinioară Simeon pe Pruncul Iisus.” – a fost îndemnul transmis credincioșilor de către Întâistătătorul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, în ziua Praznicului Întâmpinării Domnului, prin Decalogul devenit deja tradiție, lecturat în duminici și sărbători.

La ceas de rugăciune, în Duminica a XVII-a după Pogorârea Sfântului Duh, chiriarhul locului a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie sub streașina bisericii monument cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință” din cadrul așezământului monahal care se bucură de binecuvântarea moaștelor întregi ale unui mare mucenic, grabnic ajutător și mângâietor, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Din soborul slujitor au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, precum arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și slujitori ai așezământului monahal, între care arhim. Serafim Grigoraș, starețul mănăstirii.

Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost oferite de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu. Întrucât în data de 2 februarie este sărbătorită și Ziua Mondială a Tineretului Ortodox, în cadrul slujbei au fost înălțate cereri speciale pentru luminarea minții tuturor copiilor și tinerilor creștini și dobândirea învățăturilor celor bune și folositoare.

Cuvântul de învățătură referitor la textul Sfintei Evanghelii care aduce în atenție dialogul Mântuitorului cu femeia canaaneancă și vindecarea fiicei acesteia, ca răspuns la autentica mărturisire de credință a celei „dintre neamuri”, a fost rostit de pr. Traian Molea, de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” Sucevița. Alături de învățămintele desprinse din Evanghelia Duminicii femeii canaanence, părintele a tâlcuit și înțelesul duhovnicesc al textului scripturistic din ziua praznicului împărătesc al Întâmpinării Domnului, petrecută la 40 de zile de la Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, subliniind conexiunea dintre cele două evenimente reamintite astăzi de Evanghelie. „Atât femeia canaaneancă, cât și Dreptul Simeon și Prorocița Ana lămuresc faptul că întâlnirea cu Dumnezeu se realizează prin credință, într-o inimă smerită și deschisă. Astăzi, cele două sărbători rămân profund relevante, mai ales în contextul unei lumi fragmentate, spiritual și cultural. Exemplul femeii canaanence ne îndeamnă să căutăm cu stăruință adevărul și să perseverăm în credință, indiferent de obstacolele întâlnite. Într-o epocă în care identitățile religioase pot fi sursă de conflict, acest episod ne reamintește că harul lui Dumnezeu este accesibil tuturor celor care îl caută cu sinceritate. De asemenea, Praznicul Întâmpinării Domnului ne cheamă să regândim relația noastră cu Dumnezeu și să recunoaștem importanța supunerii în fața voii divine. Dreptul Simeon și Prorocița Ana sunt modele de răbdare și de încredere în promisiunile divine, oferind o perspectivă profundă asupra vieții de credință într-o lume grăbită, care deseori pierde din vedere sensul așteptării eshatologice.”

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a mulțumit părintelui oaspete pentru predică și a amintit că pe site-ul arhiepiscopiei pot fi lecturate cele două exegeze, „Dumnezeu față în față cu Dumnezeu” – Cuvânt la Praznicul Întâmpinării Domnului și „Să gustăm din miridele Pâinii vieții – Hristos” – Predica la Duminica a XVII-a după Rusalii.

Ierarhul locului a adus apoi în atenție un Decalog în care îndeamnă la curățirea vieții și la sporirea trezviei sufletului nostru, ca și noi să ne învrednicim a-L recunoaște și a-L primi cum se cuvine pe Răscumpărătorul nostru, la slăvitul praznic al Întâmpinării Domnului, „ce readuce în atenția noastră smerenia Pruncului dumnezeiesc, Care S-a lăsat purtat în brațe de Dreptul Simeon, întâlnindu-se astfel cu întreaga omenire în templul din Ierusalim”.

Nu în ultimul rând, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a anunțat că a evidențiat într-un Decalog inspirat din portretul duhovnicesc al mamei sfâșiate de suferința copilului său câteva dintre virtuțile ce bat la ușa inimii lui Dumnezeu, și anume credința curată, rugăciunea stăruitoare, smerenia autentică însoțită cu răbdarea, prin care primim răspuns bun cererilor noastre, în Duminica a XVII-a după Pogorârea Duhului Sfânt, în care Părinții Bisericii au rânduit să fie citită pericopa evanghelică despre vindecarea de către Mântuitorul a fiicei unei femei canaanence.

La final, credincioșii prezenți s-au bucurat de citirea de către Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a rugăciunilor de dezlegare și pentru sănătate, inclusiv pentru cei ce suferă de depresie, și de binecuvântarea prin stropire cu apă sfințită, îndreptându-se spre casele lor cu sufletul împodobit cu îndemnuri ziditoare pentru dobândirea virtuților și călăuzitoare spre Împărăția Cerurilor.

Irina Ursachi