Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, a primit în dimineaţa zilei de 14 februarie 2025, la sediul Centrului Eparhial, delegaţia Universităţii de Stat din Republica Moldova, reprezentată de prof. univ. dr. Igor Şarov, rectorul universităţii și fost ministru al Educaţiei, Culturii şi Cercetării, prof. univ. dr. Emil Dragnev și lector univ. dr. Igor Bercu, decanul Facultăţii de Istorie din cadrul aceleiași instituții universitare.
Delegaţia din Chișinău a fost însoţită de prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorector al Universității „Ştefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. Gheorghe Onişoru, director al Departamentului de Ştiinţe Umane şi Social Politice din cadrul Facultăţii de Istorie, Geografie şi Ştiinţe Sociale a universității sucevene, şi arhid. lector univ. dr. Vasile M. Demciuc, consilier eparhial al Sectorului Monumente, Patrimoniu şi Arhitectură Bisericească din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
Dintru început prof. univ. dr. Igor Şarov a dorit să puncteze faptul că este o onoare şi o mare binecuvântare să se afle în vizită în aceste locuri cu o mare încărcătură istorică pentru Ţara Moldovei. A rememorat un moment deosebit, petrecut în luna august a anului trecut, în cadrul Congresului Naţional al Istoricilor Români, și anume lecturarea acelui emoţionant Decalog al istoricului, transmis de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, decalog care a rămas întipărit în inima tuturor participanţilor, reiterând că acest congres a readus în atenție importanţa studierii istoriei în general şi mai ales a ramurii ei dedicate românilor.
În cuvântul său, prof. univ. dr. Emil Dragnev a subliniat că se bucură de revenirea sa în vechea capitală a Moldovei şi a amintit că unul dintre studiile sale este dedicat reprezentării iconografice a vieţii Sfântului Ilie în registrele mediane din naosul bisericii Mănăstirii „Sfântul Ilie” din Suceava, care a fost redeschisă după aproape două veacuri de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic. Totodată, a menționat că se va preocupa în continuare, în activitatea de cercetare a domniei sale, de monumentele istorice din zona Sucevei.
Prof. univ. dr. Gheorghe Onişoru a precizat că, în calitate de reprezentant al Facultăţii de Istorie, Geografie şi Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, a participat la întâlnirea recentă cu ministrul educaţiei care a avut loc la Bucureşti, alături de reprezentanții celorlalte facultăţi de istorie din ţară, în cadrul căreia s-a convenit ca Istoria Românilor / a României să devină materie obligatorie la liceu.
În cuvântul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a mulţumit oaspeţilor pentru că, printre activitățile unui program aglomerat, şi-au făcut timp să facă un popas duhovnicesc la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, unde de atâtea veacuri s-a scris şi se va scrie istorie, şi i-a îndemnat să nu uite că istoria este cartea cea dintâi a unei naţii. La sfârşitul întrevederii, întâistătătorul eparhiei a oferit în dar oaspeţilor câteva dintre recentele cărţi apărute sub egida Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
A urmat apoi o vizită de documentare în incinta ansamblului mănăstiresc, aflat în plin proces de restaurare.
După întâlnirea de la Cancelaria Arhiepiscopală, delegaţia Universităţii de Stat din Republica Moldova a fost primită de prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, întrevedere în cadrul căreia s-au adus în discuţie aspecte legate de dubla recunoaştere a diplomelor de licenţă şi masterat, dar şi de susţinerea tezelor de doctorat în cotutelă la specialitatea istorie.
Următorul popas în intinerarul istoricilor l-a reprezentat Mănăstirea „Sfântul Ilie”, prof. univ. dr. Emil Dragnev și arhid. lector univ. dr. Vasile M. Demciuc descriind în linii mari programul iconografic din epoca lui Ştefan cel Mare şi particularitățile lui la această ctitorie voievodală.
În continuare, delegaţia s-a îndreptat spre Biserica „Sfântul Nicolae” a Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi, unde a fost întâmpinată de părintele stareț, arhim. Irineu Lichi. După cuvântul de bun venit, arhid. Vasile M Demciuc a făcut o prezentare detaliată a monumentului istoric, insistând asupra simbolismului frescelor din această bijuterie medievală. De asemenea, a amintit că în 2025 se împlinesc 650 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Moldovei a lui Petru I Mușatinul, întemeietorul dinastiei cu același nume, şi că Biserica „Sfântul Nicolae” din Rădăuţi, prima realizată în piatră din această provincie istorică, constituie Panteonul Moldovei, întrucât în interiorul ei se află mormintele primilor Muşatini.
Delegaţia și-a exprimat gândul de recunoștință pentru călduroasa primire şi a vizitat apoi Aşezământul pentru copii „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi” unde a fost întâmpinată de părintele director, arhim. Iustin Tănase. Oaspeții au fost impresionați de această realizare a Bisericii și de faptul că peste 130 de copii beneficiază de adăpost și educație, menţionând că nu există ceva similar în Republica Moldova şi că este un model care ar trebui de urmat.
Lista monumentelor vizitate a inclus și Mănăstirea „Intrarea Maicii Domnului în biserică”, lăcaş de închinare a cărui construcție a început în anul 2010, fiind sfinţit cinci ani mai târziu de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În cuvântul de întâmpinare, maica stareţă, stavrofora Ecaterina Lichi, a menţionat că această mănăstire a fost ridicată pe locul unei foste vechi biserici de lemn construite de vrednicul de pomenire episcop Dositei Herescu al Bucovinei, pentru a continua frumoasa tradiţie a vieții monahale pe aceste meleaguri.
Revenind în vechea Cetate de Scaun a Moldovei, profesorii universitari veniți de peste Prut s-au întors la Chișinău, îmbogățiți cultural și duhovnicește.