Marea bucurie a Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos a fost vestită joi, 15 decembrie 2022, la Centrul Eparhial Suceava. Întâmpinați de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, membrii a trei grupuri vocale au trecut pragul Centrului Eparhial pentru a povesti în glas de colindă despre Nașterea Domnului și pentru a aduce bucurie în sufletele tuturor celor prezenți.
Primii colindători din acest an au fost copiii Așezământului „Sfântul Ierarh Leontie” de la Rădăuți. Tinerii din cadrul centrului au fost însoțiți de stavrofora Ecaterina Lichi, stareța Mănăstirii „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Rădăuți și cea care împlinește rolul binecuvântat de mamă și de psiholog al Centrului, dar și de arhim. Iustin Tănase, consilier eparhial al Sectorului de Asistență Socială și Medicală și director al așezământului.
În Sala Pimen Arhiepiscopul a Centrului Eparhial, oaspeții i-au încântat și emoționat pe cei prezenți prin interpretarea unor colinde din bogata sferă folclorică. Corul, dirijat de arhid. Gheorghe Mironescu, a interpretat: Sub fereastră la om bun, colind tradițional din Maramureș, Îmbucură-te, om bun, colind din zona Moldovei, Gre ierniță, colind popular din zona Maramureșului din colecția etnomuzicologului George Breazu, Dă, Doamne, Doamne, colind tradițional – aranjament vocal prof. Dan Arhire, și Prin nămeț șî jer, colind popular din Bucovina.
Următorul moment, cu adevărat deosebit, a fost susținut de Corala „Sfânta Elisabeta” a Asociației Preoteselor Sucevene. Sub bagheta dirijorală a doamnei Ana-Maria Apetroae au fost interpretate colindele Legănelul lui Iisus și Slavă să aibă, precum și tradiționala urare La mulți ani. Chiar dacă a fost înființată în cea de-a doua parte a acestui an, Corala „Sfânta Elisabeta” a susținut până acum numeroase recitaluri de colinde în cadrul unor concerte organizate în colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
În semn de recunoștință pentru împărtășirea bucuriei Nașterii Domnului, membrii corurilor au fost răsplătite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop cu Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, întrucât au urmat exemplul oferit de „tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.
Nu în ultimul rând, cei prezenți s-au bucurat de momentul artistic susținut de Corala Peoțească „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înființată în anul 2021 la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic. Din grupul coral fac parte preoți și diaconi din toate cele cinci protopopiate ale eparhiei: Suceava I și Suceava II, Fălticeni, Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc. Aceștia sunt dirijați de părintele Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I, prim-dirijor, și de părintele Ciprian Constantin Curcă, dirijor-secund. Între cele mai importante premii obținute în urma participării la diferite concursuri de profil se numără Premiul I la cea de-a 41-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Bisericească Ortodoxă din localitatea Hajnowka – Polonia, desfășurat în perioada 14-18 septembrie 2022.
La final, cele două corale din care fac parte preoți și preotese din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților au interpretat colindul O, ce veste minunată!. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a răsplătit pe colindători cu daruri și le-a urat tuturor celor prezenți un An Nou roditor și binecuvântat.
Interpretarea colindelor și a cântecelor de stea care vestesc Nașterea Domnului a fost prilej de sporire a bucuriei duhovnicești, în această perioadă premergătoare sărbătorii Întrupării Mântuitorului Iisus Hristos.
Irina Ursachi
Foto credit: Pr. Ștefan Mihalcea
Irina Ursachi