Înălțarea Domnului – prilej de bucurii duhovnicești la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

Sărbătoarea mântuirii împlinite, așa cum este numit Praznicul Înălțării Domnului, prin care se rememorează momentul petrecut la 40 zile după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, a unit în rugăciune sufletele celor prezenți la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, locaș care adăpostește moaștele întregi ale celui dintâi Sfânt ocrotitor al Moldovei, Marele Mucenic Ioan cel Nou.

La acest praznic împărătesc, zi în care Biserica Ortodoxă Română îi pomenește și pe cei care s-au jertfit pentru libertate și pentru credința ortodoxă, eroii neamului românesc, joi, 13 iunie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, s-a aflat la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, nu înainte de a se închina la cinstitele moaște ale Sfântului Ioan, așezate într-un baldachin amenajat în imediata apropiere a Bisericii voievodale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință”.

La ceas de bucurie, întrucât această zi amintește de faptul că Fiul lui Dumnezeu a consfințit opera de mântuire a întregii omeniri, răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de arhid. Ilie Leonte.

Cuvântul de învățătură referitor la însemnătatea acestei sărbători prin care se continuă deplina bucurie a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos a fost rostit de protos. Gherasim Soca de la Mănăstirea Putna. Preacuvioșia sa a subliniat faptul că praznicul de astăzi ne cheamă și pe noi să ne înălțăm simțirile, gândurile, dorințele, așteptările, căutările, astăzi firea omenească fiind trecută de la pământ la cer, mai presus de toate puterile cerești, de-a dreapta lui Dumnezeu Tatăl. Nu în ultimul rând, a fost amintit unul dintre mesajele cele mai importante ale imnografiei acestei zile, prin care suntem încredințați de nesfârșita dragoste și neîntrerupta prezență a lui Hristos în viața noastră, cuvintele rostite de Însuși Mântuitorul, „Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului”.

A urmat săvârșirea slujbei Parastasului pentru eroii din toate timpurile și din toate locurile, cei care s-au jertfit pentru țară, neam și credință, potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anul 1920, când s-a stabilit ca în ziua praznicului împărătesc al Înălțării Domnului să fie comemorați eroii neamului românesc.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a mulțumit părintelui Gherasim pentru cuvânt și i-a invitat pe cei prezenți să lectureze predica alcătuită cu prilejul Înălțării Domnului și Zilei Eroilor, publicată pe site-ul Eparhiei Sucevei și Rădăuților. Totodată, ierarhul a anunțat că toți cei prezenți vor primi un mic dar pentru sufletul celor care au apărat credința, valorile și libertatea poporului nostru cu prețul vieții, întru nădejdea mântuirii și a vieții veșnice.

„Aveți și cuvântul meu exegetic pe site-ul arhiepiscopiei, care se dorește a fi o reconstituire a momentului Înălțării Domnului. Sinopticii prezintă momentul într-un mod deosebit, dar ținta, desigur, este aceeași, înălțarea la ceruri. (…) Părintele arhimandrit Serafim, părintele stareț, a pregătit la ieșire câte o păscuță de sufletul celor care au știut să apere, cu jertfa lor, demnitatea, unitatea teritorială și, mai ales, de credință a acestui popor român. Din păcate, noi am început să ne vindem țara la metru pătrat. Sa fiți sănătoși, Dumnezeu vă aibă în sfânta Lui pază. Hristos S-a înălțat!”

Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat apoi pe toți cei prezenți în incinta ctitoriei lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”.

În întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au fost oficiate astăzi slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât la 10 martie 1920 ca pomenirea sufletelor eroilor neamului românesc să se facă la Praznicul Înălțării Domnului. Prin hotărârile sinodale din 1999 și 2001, această zi a fost proclamată ca sărbătoare națională bisericească.

Irina Ursachi