„Folosește bogăția dată ție de Dumnezeu, rod al muncii tale cinstite, în scopuri nobile, sociale și filantropice, și ea îți va asigura la timpul potrivit un loc în veșnicie.” – a fost unul dintre mesajele așezate, cu prilejul Duminicii a XXVI-a după Rusalii, zi în care textul Sfintei Evanghelii prezintă Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina, 17 noiembrie 2024, în sufletele celor prezenți la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.
În prima duminică din Postul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, în mijlocul credincioșilor și a obștii monahale s-au aflat cei doi ierarhi ai eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar. Aceștia au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur pe un podium special amenajat în incinta complexului monastic, fiind înconjurați de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care îl amintim pe arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și slujitori ai mănăstirii și ai Catedralei Arhiepiscopale.
Și în cea dintâi duminică a Postului bucuriei, răspunsurile liturgice care au împodobit slujba au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu.
La momentul rânduit, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Emil Mustea pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, iar Înaltpreasfințitul Părinte Calinic l-a hirotonit diacon pe teologul Iulian Gabriel Bălan, pe seama Mănăstirii Mirăuți.
În timpul împărtășirii clericilor, arhimandritul Paraschiv Dabija a dat citire mesajului pastoral transmis de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima duminică a Postului Nașterii Domnului din anul 2024, privind însemnătatea Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și a Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.
A urmat un moment așteptat de către credincioși, Decalogul alcătuit de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic cu prilejul fiecărei duminici din ultimul timp. Astăzi ierarhul a prezentat Decalogul la Duminica a XXVI-a după Pogorârea Sfântului Duh, text care îndeamnă la cultivarea recunoștinței față de Dumnezeu, a smereniei în fața binecuvântărilor primite și a milosteniei față de semeni, folosind bogățiile pentru a rodi bunătăți ale sufletului și trepte pentru a urca spre Împărăția cerurilor.
Subliniind faptul că grija pentru Împărăția cerului trebuie să fie o constantă a vieții, precum și că milostenia este expresia credinței noastre în Dumnezeu, Părintele Arhiepiscop i-a îndemnat pe credincioși să lectureze cuvântul de învățătură intitulat „Milostenia care îmbogățește”, publicat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în cadrul căruia a explicat înțelesul duhovnicesc al Evangheliei rânduite pentru prima duminică a Postului bucuriei, cum mai este numit Postul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, Parabola bogatului căruia i-a rodit țarina, relatată de Sfântul Evanghelist Luca.
În continuare, cei doi arhierei au rostit rugăciuni de dezlegare și rugăciuni pentru sănătate trupească și sufletească, dar și o rugăciune special alcătuită de întâistătătorul eparhiei la începutul Postului Crăciunului.
În încheiere, chiriarhul locului a anunțat faptul că în a doua duminică a Postului Nașterii Domnului, 24 noiembrie 2024, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, va avea loc Taina Sfântului Maslu de obște. Slujba, săvârșită pentru primirea harului vindecării trupești și sufletești, precum și pentru dobândirea iertării păcatelor, va fi oficiată de cei doi ierarhi ai eparhiei, împreună cu un sobor de preoți. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, vor înălța rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu pentru sănătatea celor prezenți, dar și a celor ce se află în spitale sau în casele lor, pe patul de suferință.
La final, ierarhii Sucevei i-au binecuvântat cu apă sfințită pe credincioșii care au venit cu multă evlavie să îl cinstească pe sfântul ocrotitor al Cetății Sucevei, ale cărui cinstite moaște sunt cunoscute pentru nenumăratele minuni săvârșite de-a lungul timpului.
Irina Ursachi