Hramul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” Ițcani din Suceava a fost sărbătorit prin Liturghie arhierească

Ziua nașterii Fecioarei Maria în Împărăția cerurilor, sărbătoare cunoscută în Biserica Ortodoxă ca Praznicul Adormirii Maicii Domnului, aduce an de an la jumătatea lunii august nădejde și împlinire duhovnicească în sufletele tuturor celor care o cinstesc pe Maica Luminii cu multă evlavie. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este încă din anul 1395 ocrotitoarea Mănăstirii Ițcani din municipiul Suceava, lăcașul de cult celebrând cel de-al treilea an de la reînființarea ca așezământ monahal, fiind parte a programului de reînnodare a vieții monahale în vechile așezăminte bucovinene închise, anunțat de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic la venirea sa în scaunul arhiepiscopal.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Ițcanii Sucevei, una dintre cele mai vechi mănăstiri ale Moldovei, și-a serbat cu multă bucurie hramul, joi, 15 august 2024, obștea așezământului monahal, îndrumată duhovnicește de arhim. Justinian Săvescu, și credincioșii prezenți avându-l în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Juraj (Gheorghe), Arhiepiscop de Michalovce și Košice, Biserica Ortodoxă a Ținuturilor Cehe și Slovaciei.

După tradiționala primire cu pâine și sare, dar și cu flori, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe un podium special amenajat sub streașina locașului de cult închinat Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte reprezentanți ai Centrului Eparhial Suceava, între care pr. Laurențiu Nicolae Stamatin, inspector bisericesc, pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I, precum și stareți și slujitori ai bisericilor și mănăstirilor din împrejurimi.

Corul maicilor Mănăstirii Cămârzani, renumit pentru cântările psaltice interpretate cu multă măiestrie, a adus bucurie pe chipurile și în sufletele celor prezenți prin răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba. Alături de numeroși credincioși, între cei prezenți la acest ceas de sărbătoare s-au numărat și reprezentanți ai autorităților locale, precum domnul Ion Lungu, primar al Municipiului Suceava.

După citirea fragmentului rânduit pentru această zi din Sfânta Evanghelie, Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor despre felul în care Fecioara Maria, atât prin viața sa, cât și prin adormire, reprezintă și astăzi un exemplu de împlinire a Cuvântului dumnezeiesc. Ierarhul a subliniat faptul că această chemare a lui Dumnezeu de a purta în suflet pe Fiul Său este adresată tuturor creștinilor, prin credință, rugăciune și dragoste inima fiecăruia având șansa de a deveni precum un chivot, un templu al Celui Preaînalt, așa cum a fost însăși Maica Domnului.

În momentul împărtășirii clericilor, artista Larisa Francesca Nisioi a interpretat o serie de pricesne închinate Maicii Domnului, cea numită în cântări Împărăteasa CeruluiUșa Milostivirii, Fecioara PreacuratăCrinul cel AlesMireasa Nenuntită.

La finalul slujbei, părintele stareț, arhim. Justinian Săvescu, a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru că au binecuvântat prezența pe aceste melaguri a ierahului reprezentant al Bisericii Ortodoxe a Ținuturilor Cehe și Slovaciei. Gândul de recunoștință s-a îndreptat și către autoritățile locale care au sprijinit și s-au implicat în organizarea hramului de anul acesta, către soborul slujitor și către corul care a cântat atât de frumos. Nu în ultimul rând, au fost aduse mulțumiri voluntarilor, ostenitorilor și colaboratorilor pentru tot ajutorul și mai ales pentru dragostea pe care o arată în ceea ce înseamnă lucrarea Bisericii.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Juraj (Gheorghe) de Michalovce și Košice i-a dăruit părintelui stareț o cruce pectorală, iar obștea mănăstirii, în semn de recunoștință pentru slujirea în această zi deosebit de importantă, i-a oferit ierarhului o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos.

Cei care s-au aflat astăzi la mănăstirea suceveană care o are drept ocrotitoare pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, prin praznicul Adormirii sale, au avut prilejul de a cinsti veșmântul Sfintei Filofteia de la Argeș, așezat într-o raclă deosebită sub icoana celei care a devenit muceniță a lui Hristos la doar 12 ani, pictată pe latura de nord a bisericii.

Scurt istoric 

Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Ițcani, Suceava – numită în vechime Mănăstirea lui Iațco – este menționată pentru prima dată în anul 1395, ea fiind ctitoria boierului Iațco. În mai 1395, acest boier închina ctitoria sa, de lemn, împreună cu Mănăstirea „Sfântul Dumitru” din Suceava, patriarhului Constantinopolului, Antonie al IV-lea, probabil în contextul în care Ștefan I Mușat încerca să obțină recunoașterea autonomiei Mitropoliei Moldovei.

În 23 februarie 1453, Mănăstirea Ițcani a primit de la domnul Alexăndrel Vodă dreptul de a întemeia un sat în hotarele sale, prilej cu care este menționat numele stareței, Fevronia, și hramul, Adormirea Maicii Domnului. Ulterior, acest drept a fost confirmat și de către domnii Ștefan cel Mare, Ieremia Movilă (în 1597) și Radu Mihnea (în 1616).

Alte danii, privilegii și întăriri către mănăstire au fost făcute de către doamna Elisabeta Movilă, soția lui Ieremia Movilă, în 1597, Simeon Movilă, Constantin Movilă, în 1610, Ștefan Tomșa al II-lea, în 1612, Gașpar Graziani, Alexandru Coconul, Moise Movilă, în 1630, Alexandru Iliaș în 1632, Miron Barnovschi, în 1627, Vasile Lupu, Istrate Dabija.

În anul 1639, în vremea domniei lui Vasile Lupu, călugărița Nazaria și fiica ei, Anghelina, au construit o biserică nouă. În pronaosul bisericii se află nouă lespezi funerare, datate între 1510 și 1590, păstrate din vechea biserică. În secolul al XVIII-lea, mănăstirea primește danii și întăriri de la Maria Humă, în 1732, Grigore al II-lea Ghica, în 1733, Matei Ghica, în 1755, în documentul acestuia fiind menționat și numele stareței, Ieroftea.

În 1775, Bucovina a fost anexată de către Imperiul Habsburgic. În recensământul realizat de generalul Spleny în anul 1776, în mănăstire viețuiau 5 monahii. În 1776, mănăstirea a fost desființată, iar biserica a fost transformată în biserică parohială.

Fiind afectată de cutremure și incendii, biserica a fost închisă în perioada 1937–1950. Diferite lucrări de restaurare au fost efectuate în perioadele 1988–1989 și 1991–1996. În 2003 a fost realizată noua pictură interioară și a fost renovată clopotnița de tip zvoniță.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Ițcani a fost inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Suceava, elaborată în anul 2004, având codul de clasificare cod LMI SV-II-m-A-05473.

În ședința Permanenței Consiliului Eparhial, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în data de joi, 21 octombrie 2021, a fost decisă restabilirea vieții monahale la Mănăstirea Ițcani. La data de 21 decembrie 2021 a fost numit stareţ la această mănăstire arhim. Justinian Săvescu, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, fiind instalat în data de 6 martie 2022.

Arhim. Dosoftei Dijmărescu
Daniela Livadaru
Irina Ursachi