Ziua prăznuirii Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri a fost prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru credincioșii orașului Gura Humorului, care i-au cinstit pe cei dintâi ocrotitori ai localității. În ziua hramului, prima biserică ortodoxă a orașului a primit binecuvântarea Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Ierarhul a fost întâmpinat în sunet de clopot, potrivit obiceiului, cu pâine și sare, dar și cu flori de copii ai parohiei.
Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte arhim. Mihail Balan, exarh de zonă, pr. Dimitrie Horga, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pr. Ștefan Mihalcea, consilier eparhial al Sectorului Media și Comunicare, și protoiereii Protopopiatelor Suceava II și Suceava I, pr. Minu Mititelu și pr. Ionel Doru Budeanu.
După citirea fragmentului Sfintei Evanghelii după Sfântul Apostol Luca, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a adus în atenție menirea îngerilor, subliniind faptul că aceștia nu Îl slujesc doar pe Tatăl Ceresc, îngerii fiind duhuri slujitoare pe care Dumnezeu i-a trimis să îi slujească pe oameni, moștenitorii mântuirii, aceasta reprezentând încă o dovadă a dragostei Celui Care Și-a trimis în lume unicul Fiu pentru a fi jertfit pe Cruce. Totodată, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să fie slujitori după chipul Domnului Hristos și după modelul sfinților îngeri, prețuindu-l pe aproapele lor.
„Dacă fiecare am avea tendința aceasta de a ne pune la dispoziția celuilalt, de a-l prețui pe celălalt. (…) Arată-ți disponibilitatea. Asta înseamnă să-l prețuiești pe celălalt. Și asta înseamnă să te mai smerești pe tine însuți. Dacă Dumnezeu cel Atotputernic, Cel slujit de îngeri, de dragul omului a venit, lăsându-Și toată Slava, și S-a pus la dispoziția noastră, mai jos decât noi, și ne slujește și aici, pe Pământ, dar mai ales pentru a ne da Împărăția Lui cea Veșnică; dacă îngerii, duhurile acestea netrupești, sunt lăsate de Dumnezeu nu doar pe El să-L slujească, ci ne slujesc pe noi, ne ocrotesc, ne apără… O, Doamne, dacă am avea cât de cât simțirea faptului că suntem păziți, înconjurați, însoțiți și îndrumați de îngeri, ce minunată ar fi viața! Oare nu și noi ar trebui să ne punem în duh de slujire la dispoziția celuilalt?”
La sărbătoarea hramului au fost prezenți credincioși din localitate și din împrejurimi, stareța Mănăstirii Voroneț, stavrofora Gabriela Platon, precum și reprezentanți ai autorităților locale, dintre care îl amintim pe domnul Marius Ursaciuc, primarul orașului Gura Humorului.
La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii sfântului locaș trecuți la Domnul.
Părintele paroh Viorel Ilișoi, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru această zi deosebită pentru întreaga comunitate. Gândul de recunoștință s-a îndreptat și către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, și către toți cei care s-au ostenit și s-au jertfit pentru lucrarea bisericii.
În semn de mulțumire pentru vizita arhierească, părintele paroh i-a oferit ierarhului, din partea Consiliului Parohial, o icoană cu chipul Maicii Domnului. Preasfinția Sa a transmis gândul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic și a anunțat faptul că racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou va poposi în biserica închinată Sfinților Arhangheli în după-amiaza zilei de 19 noiembrie. Cinstitele moaște vor fi așezate spre închinare pentru întreaga noapte, Sfântul Mare Mucenic, grabnic ajutător și făcător de minuni, binecuvântându-i astfel pe toți cei care i se închină și îi aduc prinos de dragoste și mulțumire.
Piatra de temelie a primei biserici ortodoxe din Gura Humorului, așezată sub ocrotirea „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost sfințită la data de 29 septembrie 1876. Slujba de târnosire a noului locaș de cult a avut loc în luna octombrie a anului 1885 și a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Silvestru Morariu-Andrievici, Arhiepiscop al Cernăuților și Mitropolit al Bucovinei și Dalmației.