Cea mai veche biserică de zid din Moldova, Mănăstirea Bogdana, a fost binecuvântată duminică, 6 noiembrie 2022, cu un nou stareț. La ceas de Vecernie, în prezența a numeroși credincioși, arhim. Irineu Lichi, fost inspector în cadrul Sectorului Proiecte și Construcții Bisericești al Centrului Eparhial Suceava, a fost instalat ca stareț de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor, a dat citire actului prin care părintele arhim. Irineu Lichi, de metanie din Mănăstirea Bogdana, a fost numit în demnitatea de stareț al așezământului monahal.
Preasfințitul Părinte Damaschin, după citirea rugăciunilor de binecuvântare, i-a oferit părintelui Irineu toiagul de stareț, obiect care simbolizează autoritatea, responsabilitatea și buna păstorire pe care le are de îndeplinit în cadrul obștii monahale încredințate lui de Dumnezeu.
Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, dirijat de arhid. Ilie Leonte.
Evenimentul, desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a adus împreună autorități locale și județene, reprezentanți ai Centrului Eparhial Suceava, clerici din cuprinsul Protopopiatului Rădăuți și nu numai, precum și un număr impresionant de credincioși, fii duhovnicești ai părintelui instalat în această zi în scaunul stărețesc al Bogdanei.
La final, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a vorbit despre importanța acestui eveniment prin care se scrie o nouă filă luminoasă în istoria așezământului monahal.
„Suntem aici pentru a cere ajutor, întărire duhovnicească și putere de la Dumnezeu pentru noul părinte stareț și pentru obștea lui, la un început de drum pe care-l dorim binecuvântat de Domnul. Veniți, părinte stareț, în scaunul stărețesc al Bogdanei, după părinți vrednici; urmați-le pilda întru cele bune, prețuiți-le osteneala și cinstiți-le pomenirea. Aveți în grijă această bijuterie de biserică; păstrați-o spre bucuria domnilor Moldovei înmormântați aici și faceți-vă vrednic a fi, într-un anume chip, urmaș al mușatinilor ctitori de lucruri trainice, în zidiri de piatră și în zidiri în duh. Să vă dăruiască Dumnezeu, părinte stareț, înțelepciunea de a răzbi prin noian de încercări, de ispite, de provocări, de dileme pe care mai ales o obște în mediul urban le întâmpină. Să primiți duh din duhul profetic al Bisericii de a citi semnele vremurilor și, pe lângă absoluta necesară grijă față de monumentul pe care îl primiți, să purtați cu asupra de măsură grijă de părinții și frații care vi s-au încredințat, și când ei merg bine duhovnicește, dar mai ales când au nevoie de doctor și de părinte.”
În cuvântul său, arhim. Irineu Lichi, hirotesit întru stareț, a adus mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru încrederea acordată, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul pentru prezență și slujire și tuturor credincioșilor pentru împreuna rugăciune în această zi binecuvântată de Dumnezeu.
În biserica de piatră a Mănăstirii Bogdana, construită după anul 1359 pe locul unei vechi biserici de lemn, se află cinstitele moaște al Sfinților Leontie de la Rădăuți și Teodosie de la Brazi. Mănăstirea, prima necropolă a Moldovei, adăpostește în naos morminte ale membrilor Familiei Mușatine, între care Bogdan I, întemeietorul Moldovei, Petru II (Mușat), Roman I și Ștefan I.
Așezată sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, biserica mănăstirii, veche reședință episcopală, aniversează în luna decembrie, de ziua hramului, 30 de ani de la redeschidere. În anul 1992, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților de la acea vreme, l-a numit stareț pe arhim. Tudor Pavlo, iar în anul 1996, pe arhim. Iustin Dragomir, ctitor al Așezământului de Copii „Sfântul Ierarh Leontie” și al Mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Rădăuţi.
Irina Ursachi
Album foto: AICI