Duminică, 21 aprilie a.c., a fost zi de dublă sărbătoare la Schitul „Sfântul Ioan Iacob și Sfânta Muceniță Alexandra” din Sunători, prilejuită de prăznuirea hramului secundar al bisericii, dar și de hirotonirea întru preot a diaconului Ioan Cozma.
Pentru orice comunitate hramul înseamnă o zi de sărbătoare deosebită, în care sunt cinstiți sfinții ocrotitori ai Bisericii. Sfânta împărăteasă și muceniță Alexandra era soția împăratului Dioclețian și văzând că Sfântul Gheorghe era chinuit în felurite chipuri spre moarte și că în chip minunat rămâne viu și sănătos, s-a înfățișat înaintea împăratului și s-a mărturisit pe sine creștină. Fiind întemnițată, Sfânta Alexandra a fost condamnată la moarte în chinuri dar s-a rugat Domnului din toată inima ei și așa a trecut la cele veșnice înainte de tortură, ajungând astfel mucenița lui Hristos Dumnezeu. La fel, cele trei slugi ale sale, Aplo, Iachie și Codrat s-au jertfit după ce și-au mărturisit credința în Hristos Domnul.
Sfânta Liturghie Arhierească a început la ora 09:30 și a fost celebrată de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, împreună cu părintele protopop Aurel Goraș, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi. La sfânta slujbă a participat obștea de maici, condusă de maica stareță, stavrofora Magdalena Onofrei, oficialități și foarte mulți credincioși din apropiere ori din județele vecine, sosiți spre a sărbători cu multă evlavie pe ocrotitoarea acestui sfânt lăcaș de rugăciune. Răspunsurile liturgice au fost oferite de prestigiosul cor al maicilor de la Mănăstirea Cămârzani, invitate special pentru acest eveniment.
Vorbind despre evangheliile dedicate acestei duminici, PS Părinte Damaschin Dorneanul a afirmat:
„Cuvântul Domnului de astăzi ne aduce în față pe Cuvioasa Maria Egipteanca, un chip de sfântă femeie nevoitoare, ascetă, care a petrecut mulți ani în pustie și s-a învrednicit prin pocăință și rugăciune fierbinte de darul facerii de minuni. Ea trebuie să fie pentru noi exemplu de asceză, de smerenie, de râvnă spre mântuire.
O altă simbolistică este dată și de pomenirea femeii celei păcătoase, care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului Iisus Hristos, momentul acesta fiind amintit în toate cele patru Evanghelii ale Noului Testament. Aceasta nu s‑a apropiat de Mântuitorul ca de un simplu om, pentru că unui om simplu nu i‑ar fi șters picioarele cu părul capului ei. Evlavia femeii, credința neîndoielnică și râvna ei pentru îndreptare au fost atât de evidente și profunde, încât Însuși Mântuitorul Hristos i‑a luat apărarea în fața apostolilor Săi. Cu alte cuvinte, viața oricăruia dintre noi poate căpăta o direcție cu totul diferită în urma unei întâlniri cu Dumnezeu. Așa s-a întâmplat cu femeia care a săvârșit ungerea cu mir; așa se poate întâmpla și cu fiecare dintre noi în urma împărtășirii noastre cu Hristos. Îndemnăm pe credincioși ca, urmând exemplul de pocăință și de smerenie al femeii care L‑a uns cu mir pe Mântuitorul, să ia aminte și să aibă o inimă milostivă și iubitoare; cu zâmbetul pe buze să se adreseze celui de lângă ei și cu această atitudine, chiar de le-a greșit. Să nu-l judecăm pripit pe cel care greșește, să nu avem prejudecăți, să vedem în aproapele nostru mai întâi ceea ce are bun, să credem că fiecare se poate schimba cu ajutorul lui Dumnezeu. De vrei să îndrepți pe cineva, fă-o cu delicatețe și fără grabă, cu inimă milostivă. Iartă și vei fi iertat”.
După momentul ieșirii cu Cinstitele Daruri, diaconul Ioan Cozma – candidatul la preoție, a dat citire angajamentului pentru îndeplinirea cu cinste a dregătoriei preoțești la care este chemat. După acest moment el a fost adus în fața arhiereului și prezentat prin formula: „Porunceşte, Preasfinţite Stăpâne, pe cel ce vi se aduce înainte, spre a fi hirotonit preot”. După ce arhiereul l-a binecuvântat, candidatul la preoție a urmat ritualul înconjurării Sfintei Mese, al sărutării colțurilor acesteia și al metaniilor făcute în fața episcopului-vicar, iar arhiereul, venind lângă el și-a pus omoforul și mâna pe capul viitorului preot, investindu-l în treapta preoțească prin intonarea rugăciunilor de hirotonie și invocarea harului Sfântului Duh. După citirea acestor rugăciuni, noul preot a fost adus în fața credincioșilor, unde dezbrăcând orarul, a fost „îmbrăcat” în treapta preoțească, reprezentată de veșmintele: epitrahil, brâuși felon, primind și cartea de cult Liturghierul, în timp ce strana și credincioșii au cântat Vrednic este.
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul și părintele protopop Aurel Goraș s-au adresat celui hirotonit preot și i-au urat o preoție lucrătoare, o lucrare pastorală binecuvântată de Dumnezeu cu roade multe, pe seama Schitului Sunători – unde a fost rânduit preot de ÎPS părinte Calinic, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, deoarece cei chemați la preoție preiau din istoria Bisericii, dar mai ales, se pun în slujba Celui care i-a chemat, în slujba Mântuitorului Hristos, ca să ducă mai departe și să vestească Evanghelia Împărăției lui Dumnezeu. La finalul slujbei, stavrofora Magdalena Onofrei a mulțumit Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul pentru momentele de bucurie duhovnicească trăite împreună, alături de preoții slujitori și de credincioși și l-a felicitat pe noul preot Ioan Cozma. Trecând peste aceste momente încărcate de emoție, părintele Ioan a mulțumit ierarhilor pentru purtarea de grijă și încrederea acordată, a mulțumit familiei pentru susținere și credincioșilor prezenți pentru dragostea oferită. Atmosfera de bucurie s-a încheiat cu o agapă frățească la care au fost invitați cei prezenți, credincioșii primind pachete cu alimente pregătite pentru această zi de sărbătoare, așa cum se cuvine în momentele speciale de comuniune spirituală.
Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru că ne-a ajutat și anul acesta cu toate cele trebuitoare acestui praznic, mulțumim smerit și cu dragoste fraților preoți prezenți pentru bucuria și onoarea pe care ne-au făcut-o, binecuvântând sărbătoarea noastră cu prezența sfințiilor lor și nădăjduim să reușim în continuare să aducem bucurie duhovnicească credincioșilor care ne trec pragul.
Obștea Schitului „Sfântul Ioan Iacob și Sf. Mc. Alexandra” Sunători
a consemnat Paul Brașcanu / Vatra Dornei