În cea de-a douăzecea zi a primei luni de primăvară, anotimp dedicat vieții, un nou eveniment organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a adus împreună sute de tineri de toate vârstele pentru a se împărtăși din cuvântul de folos al părintelui Nicolae Tănase, cel care are grijă în mod constant de sute de copii orfani sau fără posibilităţi materiale prin intermediul aşezămintelelor de la Valea Plopului şi Valea Screzii, județul Prahova.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, unul dintre cei mai cunoscuți promotori ai acceptării darului vieții s-a aflat la Casa de Cultură din municipiul Rădăuți, unde a susținut conferința intitulată „Freamătul vieții – cheia unei trăiri împlinite”.
Întâlnirea, rod al colaborării dintre Protopopiatul Rădăuți și Centrele de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „ELENA”, a fost moderată de prof. Cristi Gabriel Hurjui, consilier eparhial al Sectorului Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață.
Părintele Nicolae Tănase, susținător al Ortodoxiei și al moralității autentice, a vorbit despre misiunea tinerilor de a întemeia o familie bine plăcută lui Dumnezeu, fapt extrem de important în calea spre împlinire, spre mântuire. Sfinția sa a evidențiat că în ultimii treizeci de ani foarte multe familii din România nu au primit cu dragoste darul lui Dumnezeu, refuzând viața a milioane de copii, numărul avorturilor înregistrate ajungând la cifre inimaginabile.
Totodată, părintele a subliniat rolul pe care îl are educarea în spiritul credinței creștin-ortodoxe a generațiilor actuale, copii și tineri tot mai influențați, răniți, de tentațiile societății în care trăim. Nu în ultimul rând, a făcut un apel la conștientizarea la nivel național a problematicii crizei de sarcină și a felului în care ea poate fi depășită.
A urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri în cadrul căreia au fost clarificate subiecte menite să contribuie la dobândirea virtuților necesare urcușului nostru duhovnicesc spre Împărăția cerurilor.
Evenimentul a fost transmis live pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a colaboratorilor de presă de către Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial Suceava.
La final, pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți, le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit la buna organizare a acestui eveniment cu adevărat deosebit. În semn de recunoștință pentru bucuria pe care a făcut-o comunității din Rădăuți și din împrejurimi, protoiereul i-a oferit părintelui Nicolae Tănase cel dintâi Ordin eparhial pentru clerici „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți” din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, „întrucât a urmat exemplul Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți, pildă de blândețe și smerenie, rugător desăvârșit și lucrător fără odihnă al dragostei de aproapele, care s-a distins prin numeroase fapte de milostenie trupească și sufletească și prin mângâierea celor necăjiți și întristați.”
Totodată, în incinta Casei de Cultură a fost amenajat un stand cu produse realizate în cadrul Centrelor „ELENA”. Sumele obținute în urma donațiilor și a vânzării obiectelor dedicate lunii Martie din cadrul evenimentului vor fi folosite pentru a susține familiile și femeile aflate în situații dificile și vor contribui, în acest fel, la diminuarea problemelor care s-au acutizat în ultima perioadă.
Luna pentru Viață va continua în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților cu alte evenimente prin care să fie celebrat cel mai de preț dar al lui Dumnezeu pentru oameni, activitățile culminând cu organizarea în preajma sărbătorii Bunei Vestiri a Marșului pentru viață, în toate cele cinci protopopiate ale eparhiei.
Părintele Nicolae Tănase, prin activitatea social-filantropică și misionară desfășurată de-a lungul timpului, a salvat de la avort un număr impresionant de suflete, fiind alături, din punct de vedere spiritual și material, de numeroase mame aflate în criză de sarcină. În același timp, prin cunoscutele activități de la Valea Plopului, dar nu numai, părintele a sprijinit mulțime de copii orfani sau aflați în situații vulnerabile, devenind astfel un părinte duhovnicesc al unei familii numeroase.
Irina Ursachi