Luni, 2 octombrie 2023, la doar o zi după ce în lume s-a celebrat Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Solca a fost sfințit Foișorul pentru bunicii cu dor, un spațiu de recreere și socializare pentru „bunicii rătăciți de cei dragi ai lor”.
Proiectului Societății Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop” de a construi un foișor în curtea căminului de bătrâni i s-au alăturat treptat câteva parohii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și câteva școli din județ, antreprenori locali și organizații nonguvernamentale. Au sprijinit inițiativa și peste 200 de copii și tineri, alături de părinți și profesori ai lor, participanți la ediția din acest an a maraton-festivalului cultural și filantropic pentru copii și tineret „Sânzienele copiilor”.
Construcția e în fapt un dar pe care inițiatorii l-au oferit vârstnicilor pentru a marca deopotrivă Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și 7 ani de statornică grijă față de „bunicii de la Solca”.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți, au luat parte la slujba de sfințire a foișorului care a fost binecuvântat prin stropire cu agheasmă și prin ungere cu untdelemn sfințit de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar.
La final, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre roadele viitoarele ale acestui proiect, dar și despre lumina pe care o va aduce în sufletelor tuturor celor care îi vor trece pragul. „M-aș bucura să primiți gândul acesta și rugămintea aceasta a mea ca acest foișor să fie spațiu de întâlnire și spațiul de schimb. Cei în vârstă să dăruiască din înțelepciunea, din experiența lor, așa cum ne învață cartea sfântă, adunată în timp și trecând prin bune și prin mai puțin bune, iar cei tineri să insufle celor în vârstă, să le reamintească celor care au adunat câțiva ani frumusețea pe care ei au trăit-o; să-și aducă aminte de lucrurile frumoase pe care le-au trăit și zâmbetele lor, puritatea lor entuziasmul lor, ale celor mai mici, să le aducă seninătate și un zâmbet de care au nevoie, mai ales vârstnicii de aici, dar și toți cei care sunt în vârstă.”
Pentru activitatea deosebită desfășurată de ostenitorii centrului în care sunt îngrijiți peste 70 de vârstnici, au fost oferite distincții de vrednicie din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Ordinul „Mitropolitul Anastasie Crimca”, doamnei Andreea Mirabela Sandu, director al instituției, precum și întregului colectiv, întrucât au „urmat exemplul Mitropolitului Anastasie Crimca, cărturar distins și om de cultură polivalent, creator și inovator în arta ecleziastică, jertfelnic lucrător în mijlocul societății moldave ca laic, dar și ca ierarh, milostiv și sensibil față de cei în suferință, de numele căruia se leagă construirea primului spital public din țară, la Suceava, în anul 1619”.
Prof. Daniela Ceredeev, promotor al proiectului, a împărtășit o parte dintre motivele care au dus la nașterea acestei inițiative. „Știm că bunicilor rătăciți pentru o vreme de pragul casei lor li se face-n zile ca acestea și mai tare dor. Dor să le știe rânduite pe toate, dor să deretice prin curte, și-n grădină, și-n livadă, chiar dacă pașii-i dor și-s și aduși de spate, dor să mai stea la povești cu cei dragi și cu cei de aproape. Și-am construit pentru ei un foișor în care să se adune la povești în înserările calde de vară, dar și în zilele prietenoase de toamnă și de iarnă, un spațiu în care să-i întâlnim și să ne așezăm cu ei la taifas, când îi vizităm și știm că le e dor să iasă din saloanele în care-și măsoară zilele la lumina de-afară”.
Ziua sfințirii foișorului bunicilor cu dor a fost și un timp al dialogului intergenerațional, prezența copiilor de la Școala Gimnazială „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, momentul artistic pregătit special pentru această zi, florile, felicitările și darurile pregătite alături de părinți fiindu-le bunicilor bucurie.
Irina Ursachi
Album foto: AICI