„Caută-L pe Dumnezeu, deschizându-ți ușile încuiate ale sufletului, pentru a ți Se revela, primind lucrarea harului în lăuntrul tău.” i-a îndemnat întâistătătorul Bisericii din ținuturile sucevene pe fiecare dintre cei care au ales astăzi Catedrala Arhiepiscopală pentru a afierosi fie și puțin timp lui Dumnezeu, în rugăciune euharistică.
În ultima duminică a lunii numită popular Prier, 27 aprilie 2025, zi în care în bisericile ortodoxe este lecturată pericopa evanghelică despre dorința Sfântului Apostol Toma de a avea certitudinea Învierii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la altarul amenajat în preajma Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, aflată într-un amplu proces de restaurare. Din soborul slujitor al cărui protos a fost arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava și slujitori ai așezământului monahal.
Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de pr. Ionuț-Lucian Tablan Popescu, a dialogat liturgic cu slujitorii Sfântului Altar, oferind răspunsurile la ecteniile și rugăciunile înălțate către Dumnezeu.
În timpul împărtășirii clericilor, cuvântul de învățătură despre întâlnirea emblematică dintre Iisus cel înviat de opt zile și Toma, unul dintre cei doisprezece apostoli, a fost rostit de către pr. dr. Bogdan-Florin Chiriluță de la Parohia „Izvorul Tămăduirii” Câmpulung Moldovenesc. Părintele predicator a atras încă de la început atenția asupra celor două saluturi pascale specifice acestei perioade, „Hristos a înviat!” și răspunsul „Adevărat a înviat!”, care ar trebui să fie „în toată vremea vieții noastre creștinești reper de conduită, reper de comportament, reper de abnegare și de aplecare asupra a ceea ce este esențial în viața noastră”.
A urmat apoi o abordare exegetică a fragmentului nou-testamentar, preacucernicul părinte extrăgând tâlcul fiecărui verset, dar și istorică, sintetizând informațiile cunoscute despre Sfântul Apostol Toma. Menționând o sursă antiohiană – etiopiană din secolul al III-lea, Sfântul Ioan Gură de Aur explica supranumele Geamănul (gr. Didim) prin asemănarea din punct de vedere fizic cu Mântuitorul Iisus Hristos. Doctorul Sotirios Crotos, în lucrarea Ucenicul lui Iisus Hristos, avansează ideea că lipsa lui Toma în prima zi de după Înviere ar putea fi justificată prin acest aspect al asemănării, el având nevoie de un loc mai sigur decât foișorul ucenicilor.
Pentru ca mesajul textului evanghelic să rodească în inimile celor prezenți, părintele paroh a punctat valorile esențiale pe care Fiul lui Dumnezeu Întrupat le-a lăsat ca ultim testament ucenicilor: Pacea – necesară începutului oricărei acțiuni și interacțiuni; Nădejdea – încrederea în Dumnezeu; Credința – fundament al existenței umane. „Pe parcursul a șapte versete observăm că sintagma Pace vouă! se repetă de trei ori. De ce le spune Mântuitorul de fiecare dată: «Pace vouă!»? De ce începem fiecare slujbă a Bisericii noastre cu Ectenia Mare, iar prima cerere este: «Cu pace Domnului să ne rugăm!»? Am putea spune că, dincolo de toată învățătura Scripturii, acest Pace vouă! rostit de Mântuitorul după Înviere nu este altceva decât un alt testament, (…) care să ne rămână în inimă, pe care să îl fructificăm în sufletul nostru, pe care să îl cultivăm în inima noastră și pe care să îl dăruim tuturor celorlalți. Stabilindu-ne propria pace, vom stabili pace cu toți cei din jurul nostru.”
Amintind emoția pe care a trăit-o Toma și toți apostolii văzându-L pe Cel Răstignit înviat și cuvintele: „Domnul meu și Dumnezeul meu!” care au devenit definitorii pentru viața lor, pr. dr. Bogdan Florin Chiriluță a îndemnat la imitarea exemplului de căutare sinceră a lui Dumnezeu, de smerire a sinelui și de fundamentare a credinței pe pacea și bucuria vederii Mântuitorului. „Dacă avem pace și stabilim pacea sufletului, ne putem concentra, putem pune la lucru cele trei atribute cu care Dumnezeu ne-a înzestrat: sentimentul, pentru a putea simți lucrurile; rațiunea, pentru a putea discerne, având liberul arbitru; și voința, pentru a putea să ne așezăm pe făgaș și a lucra pentru sufletele noastre. (…) Având pace, pot comunica; având pace, pot discerne; având pace, mă pot ruga. Cred că de aici ar trebui să înceapă fiecare creștin lucrul vieții lui duhovnicești, … proiectul mântuirii.”
Chiriarhul eparhiei Sucevei și Rădăuților i-a mulțumit părintelui oaspete pentru cuvântul de învățătură, apreciind bogăția informațiilor și tâlcuirea cuvintelor scripturistice, și i-a îndemnat pe credincioșii care doresc să își lărgească și mai mult orizontul cunoștințelor să lectureze predica pe care a alcătuit-o la această duminică. Postat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și intitulat Fericiți cei ce n-au văzut şi au crezut!, cuvântul exegetic al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic prilejuiește o lectură rapidă a biografiei Sfântului Apostol Toma, pornind de la detaliile evangheliștilor despre el și continuând cu informațiile cunoscute din tradiție, inclusiv din apocrife. Totodată, subliniază faptul că Toma a fost cutremurat de modul în care Mântuitorul i-a adresat îndemnul de a-L atinge, ceea ce l-a determinat să nu mai simtă nevoia să o facă, recunoscând de îndată, luminat de Duhul Sfânt, dumnezeirea Celui înviat. „Virtutea credinţei ne lansează dincolo de noi; o promisiune peste veacuri şi generaţii că nu vederea fizică, ci doar cea spirituală trebuie să ne încredinţeze de adevărul Învierii Domnului. De fapt, aceasta este şi mărturia că vederea slavei lui Dumnezeu nu presupune doar vederea fizică, deşi nu o exclude.”
A urmat apoi momentul devenit tradiție, când Arhipăstorul ținutului ocrotit de Sfântul Ioan cel Nou a lecturat Decalogul la Duminica a II-a după Paști, inspirat de textul evanghelic rânduit a se citi în această zi, ce evidențiază atât circumspecția Sfântului Apostol Toma cu privire la realitatea Învierii Domnului, cât și mărturia lui despre dumnezeirea Mântuitorului, cu ecou peste veacuri. În cadrul acestui Decalog se regăsesc îndemnuri pentru cei care, dorind să rezolve rațional binomul credință-necredință, îl pun pe a vedea înaintea lui a crede, acestora fiindu-le reamintită taina credinţei, care sălăşluieşte dincolo de limitele minţii omeneşti.
Părintele Arhiepiscop a citit apoi rugăciuni de dezlegare şi pentru sănătate, inclusiv pentru cei ce suferă de depresie, la final toți cei care au venit cu multă evlavie să îl cinstească pe sfântul ocrotitor al Cetății Sucevei, ale cărui moaște se află în paraclisul mănăstirii ctitorite de Bogdan al III-lea și Ștefăniță Vodă, fiind binecuvântați și prin stropirea cu apă sfințită.
Pe lângă participarea la cea mai importantă slujbă a cultului creștin și primirea binecuvântării arhierești, cei care au pășit între zidurile vechii ctitorii mușatine au trăit și bucuria întâlnirii cu sfântul drag lor, prin închinarea la cinstitele lui moaște și prin dialogul purtat în rugăciune, Marele Mucenic al lui Hristos fiind cunoscut pentru nenumăratele minuni săvârșite de-a lungul timpului.