Numeroși tineri din Bucovina, ținut cunoscut pentru iubitorii și păstrătorii credinței și tradițiilor românești, s-au întâlnit sâmbătă, 18 februarie 2023, la Vicovu de Sus pentru a celebra una dintre cele mai de preț moșteniri ale înaintașilor – obiceiurile, valorile și datinile străbune.
În Sala de festivități a Liceului Tehnologic „Ion Nistor” din localitate, peste 200 de elevi au adus la lumină portul tradițional românesc, cântece și balade populare specifice zonei, precum și frânturi din deosebitele obiceiuri ale satului bucovinean. Astfel a fost demonstrată pasiunea, abilitățile interpretative, precum și măiestria tinerilor artiști, dar și dăruirea cadrelor didactice coordonatoare.
Festivalul-concurs, ajuns anul acesta la cea de-a IX-a ediție, a fost organizat de Liceul Tehnologic „Ion Nistor” și Primăria Vicovu de Sus în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava.
Participanții s-au întrecut în a transmite valorile strămoșilor prin cânt și prin interpretarea unor scenete care au rememorat datinile din timpul diferitelor sărbători de peste an, precum și din momentele deosebite din viața creștinilor de pe aceste meleaguri.
Evenimentul, la care s-au înscris elevi din învățământul primar și gimnazial, s-a desfășurat pe două secțiuni, Interpretare vocală și Prezentări multimedia – obiceiuri și tradiții din Bucovina, și a fost moderat de prof. Vasile Schipor, cadru didactic în cadrul Liceului Tehnologic „Ion Nistor” și coordonator al proiectului.
Între membrii juriului care a evaluat prestația participanților s-au numărat: prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina Religie și președinte executiv al comisiei interjudețene pentru organizarea și evaluarea festivalului-concurs, drd. Gabriela Teișanu, consultant artistic Artă populară – Centrul Cultural Bucovina, prof. dr. Mihaela Grădinariu, de la Școala Gimnazială Râșca, membru în Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iași, prof. Gabriela Parascheva Hisem, coordonator pentru proiecte și programe educative școlare și extrașcolare la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, prof. Beatrice Filipiuc, inspector școlar cu atribuții teritoriale, prof. Oana-Diana Onesim, Colegiul Tehnic „Petru Mușat” din Suceava, și prof. Vera-Elena Bîndiul – Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuți.
La final, elevii, promotori ai tradițiilor naționale românești și trăitori ai spiritualității creștin-ortodoxe, au fost premiați pentru felul în care au oglindit, prin artă, sufletul satului bucovinean.
Potrivit organizatorilor, Festivalul-concurs interjudețean „Bucovina – tradiție, cultură, spiritualitate” și-a propus să reînvie tradiții și obiceiuri ale românilor, dar și ale celorlalte grupuri etnice care există sau au existat în această zonă a țării binecuvântată de Dumnezeu.
Irina Ursachi