„Expoziția de la Vatra Dornei a devenit un manifest pentru pace din partea celor care trăim pacea și o mărturisim; manifest pentru bucuria vieții în jurul ideii de pace și de război pe care o mărturisesc cei care au trăit major acest conflict al păcii și al războiului, între care Pablo Picasso și Kata Rudakova.” – sunt câteva dintre cuvintele care descriu cea mai recentă expoziție prezentă la Vatra Dornei, curatoriată de către unul dintre inițiatorii acestui eveniment care promovează arta ca instrument de comunicare în lupta pentru pace, pr. Gabriel Herea.
Șapte litografii PABLO PICASSO, opt lucrări născute din uimirea și durerea războiului ruso-ucrainean ale artistei KATA RUDAKOVA și peste o sută de picturi realizate de artiști plastici maghiari și români din Transilvania ca omagii pentru pace și bucuria vieții sunt expuse în perioada octombrie 2024 – aprilie 2025 în Țara Dornelor, în incinta uneia dintre cele mai frumoase clădiri de pe aceste meleaguri, supranumită astăzi Ateneul Bucovinei.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în Sala cu coloane a Centrului Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei a avut loc miercuri, 16 octombrie 2024, vernisajul expoziției-manifest cu lucrări care întruchipează „o rugăciune de mulțumire pentru pace și o rugăciune de cerere pentru încetarea războaielor”.
Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în colaborare cu Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei și Asociația Artiștilor Plastici din Județul Cluj, a debutat cu mesajul de bun venit al directorului Centrului Muzeal „Cazinoul Băilor”, pr. Bogdan Țarcă.
Vernisajul, la care au participat reprezentanți ai autorităților locale și numeroși iubitori de artă, cultură și de frumos din Moldova, Ardeal și nu numai, a continuat cu discursul domnului Marius Rîpan, primarul ales al Municipiului Vatra Dornei, în cadrul căruia și-a exprimat bucuria că orașul pe care îl reprezintă este gazda unui eveniment de o asemenea anvergură.
În calitate de președinte al Asociației Artiștilor Plastici Cluj, doamna Dorina Pop a punctat colaborarea rodnică dintre inițiatorii acestui eveniment extraordinar și organizația pe care o reprezintă, felicitându-i totodată pe cei care s-au ocupat de redarea frumuseții de odinioară a monumentului ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Domnul Ciprian Dumitru Muscă, consilier eparhial al Sectorului Agro-Silvic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și-a arătat bucuria de a fi prezent la acest eveniment, fiind unul dintre cei direct implicați în amplul proces de restaurare și consolidare de care clădirea fostului Cazinou al Băilor din Vatra Dornei a beneficiat în ultimii ani.
Pr. Gabriel Herea, curator al expoziției și inspector în cadrul Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească al Centrului Eparhial Suceava, a subliniat faptul că șapte dintre materialele create de Pablo Picasso în perioada 1949 și 1962 pentru afișele și scenografia congreselor coordonate de „Consiliul Mondial al Păcii” fac parte din proiectul expozițional de la Vatra Dornei, alături de opt dintre lucrările care au ca temă centrală războiul care a izbucnit în Ucraina la data de 24 februarie 2022, opere ale artistei plastice Kata Rudakova.
„Pentru Kata Rudakova, cea născută în 1981 în Belarus, educată la prestigioase instituții de artă ale Ucrainei și rezidentă în Kiev, uimirea e amplificată de conștiința faptului că trăiește un război fratricid. Odată cu experiența nemijlocită a războiului, discursul plastic al artistei a devenit militant, cu speranța evidentă de a atrage atenția asupra împietririi și morții pe care le aduc războaiele. Cain și Abel, mulțimi învrăjbite, mame îndoliate, prunci speriați, tinere îngrozite și martiri își vădesc acum împietrirea cenușie și fragmentarea distructivă generate de uimirea războiului. Pete de culoare, sub formă de pasăre, curcubeu, flăcări și flori irump răzleț pentru a mărturisi speranța în viață, salvare și renaștere. Un dialog surd se leagă între discursul speranței pentru pace construită în complicitate cu comunismul și uimirea pietrificantă a războiului fratricid. Unde este hotarul păcii? Există vreo limită a războiului?”
Totodată, sfinția sa a punctat și contribuția celor 41 de pictori maghiari și români din Transilvania, mărturisitori ai păcii prin lucrările care emană bucuria vieții și sănătatea păcii pe care o trăim astăzi în România.
Nu în ultimul rând, doamna profesor emerit Margareta Catrinu, unul dintre artiștii care s-au alăturat proiectului expozițional cu mai multe lucrări, a împărtășit din ceea ce înseamnă activitatea Asociației Artiștilor Plastici Cluj, dar și despre durerea conflictelor militare desfășurate în această perioadă la nivel mondial.
Între artiștii plastici expozanți prezenți s-au numărat și Octavian Popescu, Alida Naghy, Iulia Babas, Gabriela Mester, Nico Boia, Mariana Călean și Adi Călean.
Ororile conflictului militar desfășurat în această perioadă în Ucraina și nu numai lasă urme adânci în viețile celor care au reușit să plece din calea bombelor, mai cu seamă în sufletele celor care nu pot să înțeleagă motivul pentru care i-au pierdut pe cei dragi, familie și prieteni, motivele pentru care este necesar războiul în societatea contemporană.
Expoziția „Război și pace” reprezintă un apel la o viață trăită în bucurie, armonie și dragoste, dar și un îndemn la recunoștință pentru momentele de liniște și înțelegere pe care o parte dintre cetățenii acestei lumi încă le mai simt.
Potrivit organizatorilor, expoziția va fi deschisă în perioada octombrie 2024 – aprilie 2025, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 12.00 și 16.00.