Pentru a se arăta vrednici Preaveşnicului Dumnezeu pentru harul preoţiei, încredințat spre lucrare prin hirotonie, prin punerea mâinilor episcopului, potrivit celui dintâi îndemn din Decalogul preotului, alcătuit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, tinerii teologi din Eparhia Sucevei și Rădăuților au în fiecare an ocazia de a dovedi că au cercetat atât Sfintele Scripturi, cât și viețile și scrierile Sfinților Părinți, și nu numai, prin expunerea cunoștințelor pe care le-au dobândit pe parcursul anilor de studiu, dar mai ales prin felul în care acestea au fost însușite, împletindu-se cu aptitudinile care demonstrează strădania în ceea ce înseamnă răspunsul la chemarea tainică a lui Hristos.
În aceste zile, cu binecuvântarea chiriarhului locului, Centrul Eparhial Suceava este gazda sesiunii de toamnă a examenului de capacitate preoțească. Organizat prin Sectoarele Educațional – Teologic și Administrativ – Bisericesc, concursul se adresează tuturor fiilor duhovnicești ai eparhiei care sunt licențiați în teologie, specializarea Teologie Pastorală, și care au îndeplinit condițiile canonice, statutare și regulamentare bisericești în vederea înscrierii la acest examen și, implicit, a hirotoniei.
Potrivit calendarului evenimentului, perioada 28 iunie – 18 septembrie 2024 a fost dedicată informării despre Examenul de Capacitate Preoțească, precizării tematicii, a bibliografiei și a altor informații relevante, precum și înscrierii celor interesați.
Astăzi, 23 septembrie 2024, în Sala Gherasim Putneanul a avut loc proba scrisă a examenului la care s-au înscris 15 teologi din cele 5 protopopiate ale eparhiei. Candidații au avut la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor, notarea urmând să fie făcută, pe baza baremului afișat la ieșirea din sala de examen, de către o comisie prezidată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Susținerea probei orale va avea loc miercuri, 25 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afișate în cursul zilei de 30 septembrie.
Potrivit organizatorilor, atât proba scrisă, cât și cea orală urmăresc evaluarea cunoștințelor de teologie, dar și competența candidaților de a folosi aceste informații în contextul pastoral contemporan, inclusiv specificitatea pastorală a Eparhiei Sucevei și Rădăuților. De asemenea, vor fi declarați admiși candidații care obțin minim nota 6,00 la fiecare probă în parte și media Examenului de Capacitate Preoțească minim 7,00.
Valabilitatea rezultatului obținut la examenul de capacitate preoțească este de un an, iar pentru cei ce au obținut media peste 9,00 valabilitatea este de doi ani, potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Irina Ursachi
Foto: Pr. Ștefan Mihalcea
Irina Ursachi