În ajunul zilei care aduce aminte de mucenicia Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, 1 iunie 2024, între evenimentele organizate cu prilejul hramului Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, mănăstire care adăpostește moaștele întregi ale sfântului trapezuntin martirizat pentru statornicia în credința ortodoxă în anul 1330, în Cetatea Albă, s-a numărat Festivitatea Copiii și inima Bisericii, ediția a II-a, în cadrul căreia au avut loc „Liturghia copiilor” și „Panelul olimpicilor”.
Programul evenimentului a început la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor din care au făcut parte arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și stareți ai unor așezăminte monahale din cuprinsul eparhiei, precum Mănăstirile Mirăuți, Râșca, Arbore, „Sfântul Ilie” – Șcheia, Ilișești, Părhăuți, „Acoperământul Maicii Domnului” – Adâncata și Dorna Candrenilor.
În cadrul slujbei, transmisă în direct pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către Sectorul Media și Comunicare, la momentul rânduit, monahul Iacov (Rareș-Gabriel) Feresuaru a fost hirotonit ierodiacon pe seama Mănăstirii Sihăstria Putnei, Protopopiatul Rădăuți.
La acest ceas de sărbătoare dedicat copiilor de toate vârstele, răspunsurile liturgice care i-au emoționat pe cei prezenți au fost oferite de Corul Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți”, dirijat de pr. Adrian Florea, inspector eparhial în cadrul Sectorului Economic-Financiar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. La momentul Chinonicului, înainte de a se împărtăși cu Sfintele Taine, copii au interpretat pricesne închinate Praznicului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, iar pr. Adrian Florea a cântat Irmosul la Cântarea a IX-a din Canonul Învierii Domnului.
La final, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a citit o serie de rugăciuni alcătuite de Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru reușită la examene, pentru luminarea minții și pentru dobândirea înțelepciunii.
Proiectul „Liturghia copiilor” este o continuare a unor programe educațional-catehetice și culturale care s-au desfășurat în eparhia noastră, începând din septembrie 2020, la inițiativa Părintelui Arhiepiscop, respectiv Școala de duminică și cele două ediții succesive ale Școlii de vară „Copii la altar”.
După actul liturgic oferit cu precădere copiilor și tinerilor, ca cei dintâi care se fac părtași ai unei educații pentru valori, sustenabile și de calitate, a urmat cel de-al doilea moment pregătit de Sectorul Educațional-Teologic și Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Panelul olimpicilor – Cerurile-n cărți, la îndemână. Participanții la etapele naționale și județene ale Olimpiadei interdisciplinare Cultură și spiritualitate românească și ale Olimpiadei de religie au fost răsplătiți cu premii astăzi, 1 iunie 2024, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava.
Întâlnirii i-a fost pus început bun prin intonarea salutului pascal, Hristos a înviat, de către toți cei prezenți, elevi, profesori, părinți și invitați, între care Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Suceava.
Cuvântul de bun venit a fost rostit de prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, moderator și inițiator al evenimentului desfășurat cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic. Într-un cadru decorat cu Decalogul olimpicului, text semnat de Înaltpreasfinția Sa, întrunirea a fost împodobită și cu momente artistice deosebite, poezie și muzică, oferite de elevi premianți.
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul i-a felicitat pe toți cei prezenți, elevi și profesori, pentru osteneala și dragostea care au dus la aceste performanțe demne de a fi răsplătite și a înmânat din partea chiriarhului locului Ordinul „Zoe Dumitrescu Bușulenga – Maica Benedicta” doamnei inspector prof. Daniela Ceredeev, primilor clasați la etapele naționale și profesorilor acestora, întrucât au urmat „exemplul cărturarului Zoe Dumitrescu Bușulenga – monahia Benedicta, distins om de cultură, eminescolog prin excelență, creator jertfelnic în ogorul limbii și literaturii române, profesor și academician de excepție, dar și neobosită rugătoare și apărătoare a credinței ortodoxe”. Gramata distincției eparhiale a fost citită de arhid. Bogdan Mihai Hrișcă, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava. Au fost apoi oferite premii tuturor celor care au obținut rezultate remarcabile la cele două competiții.
În cadrul Panelului olimpicilor – Cerurile-n cărți, la îndemână, premianții etapei naționale de religie au împărtășit din bucuria care le luminează zi de zi viața prin descoperirea și cunoașterea lui Dumnezeu.
În semn de încurajare și recunoștință pentru lucrarea lor mărturisitoare, dar și pentru zidirea lor sufletească, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oferit mai multe premii, cărți, icoane și alte daruri elevilor care s-au remarcat prin aplecarea spre profunzimea teologică.
Irina Ursachi
Foto credit: Sebastian-Andrei Lazăr