La finele săptămânii trecute, la Cernăuți, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte CALINIC, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, părintele consilier Mihai COBZIUC, responsabil pentru relația cu minoritățile, a reprezentat eparhia la mai multe evenimente culturale române- ucrainene, în Regiunea Cernăuți – Ucraina, evenimente menite să susțină și să promoveze valorile culturale naționale românești în Ucraina și cele ucrainene în România.
Alături de Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina Alexandru- Victor MICULA, au participat o delegație reprezentativă a Ministerului Culturii al României, respectiv dr. Virgil- Ștefen NIȚULESCU, directorul Muzeului Național al Țăranului Român, redactor șef al Revistei Muzeelor și profesor asociat la Universitatea din București, președintele Comisiei Naționale Pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial din cadrul Ministerului Culturii, dr. Natalia LAZĂR, lect. Univ. dr. la Facultatea de Etnologie – domeniul Studii Culturale, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, coordonator Program din cadrul Ministerului Culturii Tezaure Umane Vii în cadrul Ministerului Culturii, dr. Elena IAGĂR, membră a Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii și din Ucraina – Oleg DOSKOSI , consilier al șefului Administrației Regionale Militare Cernăuți, Roman GREBA, vice- guvernator al Regiunii Cernăuți, autoritățile Regiunii Cernăuți, a corpului diplomatic român acreditat la Cernăuți în frunte cu Es Irina Loredana STĂNCULESCU, consul general.
În seara zilei de 31 ianuarie a.c., delegația română împreună cu autoritățile Regiunii Cernăuți au participat la o masă rotundă organizată la sediul Consulatului General al României la Cernăuți, cu tema Strategia externă a Uniunii Europene în domeniul culturii. Diplomație culturală și cooperare transfrontalieră în domeniul salvgardării patrimoniului cultural imaterial România- Ucraina. Ambasadorul României, ES Alexandru – Victor Micula, făcând un bilanț al primei zile de lucru în regiunea Cernăuți a ținut să menționeze importanța acestor întâlniri și prezența la ele a autorităților ucrainene, dar și a reprezentanților Ministerului Culturii din România.
Dezbaterile au debutat cu o surpriză plăcută pentru doamna Mărioara CALANCEA, care concomitent cu mulțumirile de rigoare pentru organizarea evenimentelor a primit din partea gazdei Diploma de Excelență a Consulatului General al României la Cernăuți. Discuția colectivă s-a axat pe promovarea tezaurelor comune în cadrul UNESCO. ES Victor- Alexandru MICULA a observat că la întâlnirile dintre oficialitățile româno- ucrainene prioritare sunt problemele ce țin de politică, economie, integrare europeană, iar cele referitoare la cultură și educație rămân pe ultimul plan. De data aceasta s-a procedat invers – cultura aflându-se în capul mesei. De rând cu alte obiective de ordin cultural, părțile au căzut de comun acord pentru a promova ca tezaur comun Malanca – un obicei pitoresc a sărbătorilor de iarnă în Nordul și în Sudul Bucovinei. Părintele Mihai COBZIUC în cadrul discuțiilor a subliniat că speranța la conviețuire pașnică și la prosperitate vine prin cultură și spiritualitate, exemplu fiind aduse personalități remarcabile care au sporit deopotrivă prestigiul popoarelor român și ucrainean, Poetul Național Mihai Eminescu care a studiat la Cernăuți și Scriitoarea Olga Kobyleanska care s-a născut la Gura Humorului. De asemenea a vorbit despre podurile spirituale care pot fi construite între România și Ucraina, făcând referire la Sf. Cuv. Paisie (Velicicovschi) de la Neamț, Sf. Ierarh Petru Movilă și Sf. Cuv. Teodora de la Sihla, la Acatistul Sf. M. Mc. Ioan cel Nou în format bilingv care s-a tipărit cu sprijinul Uniunii Ucrainenilor din România pentru comunitatea ucraineană, cu exemple concrete din Parohia Dărmănești II, pe care o păstorește, despre serviciul religios care se săvârșește bilingv, în limba română și ucraineană, cetățenii ucraineni în număr mare, fiind sprijiniți în diverse moduri, despre sprijinul pe care Biserica îl oferă refugiaților și cetățenilor ucraineni aflați vremelnic pe teritoriul României. Autoritățile din Regiunea Cernăuți s-au arătat impresionate de propunerile de colaborare venite din partea României, mulțumind Statului vecin pentru susținerea pe care o acordă Ucrainei în aceste vremuri grele, dar și miilor de refugiați stabiliți temporar în România.
Grație Asociației Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa Suceava, pentru prima dată în istoria Bucovinei, un român – Meșterul popular cu mâini de aur, Dumitru ILIUȚ din Crasna, este distins cu titlul TEZAUR UMAN VIU, acordat de Ministerul Culturii din România.
Specializat în prelucrarea lemnului, meșter în confecționarea de mobilier bisericesc, catapetesme, mobilier gospodăresc, meșterul popular cu mâini de aur, Dumitru ILIUȚ din Crasna, Nordul Bucovinei a fost distins cu titlul
TEZAUR UMAN VIU, acordat de Ministerul Culturii din România.
Evenimentul s-a desfășurat în Regiunea Cernăuți pe parcursul a două zile, fiind organizat de Centrul pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa din comuna Vicovu de Jos, Județul Suceava, în parteneriat cu Primăria comunei Crasna și Consulatul General al României la Cernăuți. Inițiativa UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial, acordarea titlurilor de Tezaure Umane Vii, urmărește creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial, în cadrul comunităților din care fac parte. Realizările și dedicarea în cei peste 45 de ani din atelierul meșterului popular Dumitru ILIUȚ, au rolul de a încuraja conservarea modului de viață al țăranului român autentic. Festivitatea omagială de acordare a Titlului onorific Tezaur Uman Viu domnului Dumitru ILIUȚ s-a desfășurat în sala de festivități a Liceului Alexandru Isachi din Crasna. După prezentarea biografică, parte componentă a dosarului de candidatură TUV 2024, a urmat decernarea titlului onorific de către membrii CNSPCI și mesajele de felicitare a personalităților prezente la eveniment: ES Alexendru- Victor MICULA, Dl. Oleg DOSKOSI consilier al șefului Administrației Regionale Militare, Primarul Comunei Crasna, Ștefan DRAGUN și alți înalți oaspeți din România și Ucraina.
Părintele Mihai COBZIUC, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la felicitat pe domul Dumitru ILIUȚ pentru toată activitatea în slujba comunității de peste 45 de ani și i-a înmânat Ordinul “Crucea Bucovinei” din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop CALINIC, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru “remarcabila activitate dedicată Bisericii și Comunității”. Totodată Părintele COBZIUC a rostit un îndemn la nădejde, pace, rugăciune și credință stăruitoare, în limba română și ucraineană.
Bogat, încărcat de rodul obiceiurilor locale păstrate cu pietate de românii din Crasna, în lada cu zestre a neamului, s-a desfășurat un impresionant spectacol artistic la care și-au etalat talentele prin cântec, dans și veritabilul costum popular, tinerele mlădițe de români, elevi ai școlilor din Crasna. Artista Maria ILIUȚ împreună cu Ansamblul Etnografic Crenguță de Iederă al Universității de Stat din Chișinău, Republica Moldova, au încheiat bucuria întâlnirii, aducând în sufletul celor prezenți acea rază de lumină și speranță dătătoare de fericire și binecuvântare.
A fost un eveniment de conotație istorică, ecoul căreia va răsuna mereu în inimile românilor din Crasna, din Bucovina istorică. Mulțumim prof. drd. Marioara CALANCEA pentru această vibrantă sărbătoare a sufletului românesc.